Σαν επαρχιώτης βουλευτής…

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους η κατάσταση θα επιδεινωθεί κι άλλο στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιτύχει μια συμφωνία με τους δανειστές και εκλείψει έτσι η αβεβαιότητα στη χώρα. Επισημαίνουν δε μια ακόμη παράμετρο: Το «κοντράστ» της εικόνας που «βγάζει» προς τα έξω ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έναντι αυτής του πρωθυπουργού. «Μπροστά στον Τσίπρα ο Σαμαράς δείχνει… επαρχιώτης βουλευτής», είναι το… βασικό -αν και κάπως υπερβολικό- συμπέρασμά τους.

***

Αμηχανία προκάλεσαν μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας τα πλάνα από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Βερολίνο, αλλά κυρίως η στάση του (και οι δηλώσεις του) επί γερμανικού εδάφους. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τού αναγνώριζαν το… πολιτικό θάρρος να θέσει ευθέως δύο θέματα που προκαλούν ανατριχίλα στους Γερμανούς, τις πολεμικές αποζημιώσεις και το σκάνδαλο της Ζήμενς. Αναπόφευκτα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έφερναν στον νου τους σκηνές από ανάλογες επισκέψεις του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο και τους έπιανε… κατάθλιψη. Η σύγκριση είναι -ούτως ή άλλως- καταλυτική…

***

Υποστολή σημαίας για τον Ν. Δένδια… αφού για αρκετές εβδομάδες περιπλανήθηκε στα «μαρμαρένια αλώνια» του… ανένδοτου κατά του Αντ. Σαμαρά. Αφού διαπίστωσε ότι το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες… τις τελευταίες ημέρες έχει μπει σε τροχιά επαναπροσέγγισης. Πληροφορούμαι ότι ο πρώην υπουργός προσπαθεί μόνος του αλλά και μέσω τρίτων να ανοίξει εκ νέου διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Σαμαρά προκειμένου… «να λυθεί η παρεξήγηση»! Μόνο που στη Λ. Συγγρού δεν θεωρούν ότι όλα όσα συνέβησαν ήταν μια… απλή παρεξήγηση, αλλά κάτι πολύ περισσότερο και σοβαρότερο. Οπότε, πολύ δύσκολα θα αποδεχθούν τη… μεταμέλειά του, κρίνοντας και από την ιδιοσυγκρασία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, όπως λένε και στους διαδρόμους της Λ. Συγγρού, «ο Θεός συγχωρεί, ο Σαμαράς όχι»!

***

«Αν θέλαμε να μπούμε στην κυβέρνηση, θα το είχαμε κάνει την επομένη των εκλογών, όταν μου το πρότεινε ο Αλ. Τσίπρας». Την απάντηση αυτή δίνει ο Στ. Θεοδωράκης σε όσους -εμμέσως ή ευθέως- τον κατηγορούν ότι στόχος της πολεμικής που ασκεί το κόμμα του εναντίον του Π. Καμμένου είναι να… διαδεχθεί τους ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση. Εξηγώντας, μάλιστα, την άρνησή του στην πρόταση του κ. Τσίπρα, σημειώνει ότι «οι κυβερνήσεις δεν φτιάχνονται με λίγο Αριστερά, λίγο σταλινισμό, λίγο παλιό ΠΑΣΟΚ, λίγο Ακροδεξιά και λίγο από Ποτάμι»! Η επιμονή του, ωστόσο, να επιτίθεται σχεδόν μονομερώς και με σφοδρότητα κατά του κ. Καμμένου κάθε άλλο παρά ενισχύει την επιχειρηματολογία του.


Σχολιάστε εδώ