Με τις λίστες μεταρρυθμίσεων ας ξεχάσουμε την ανάπτυξη

α) Πανεπιστήμια: Αναταραχή και πάλι κυρίως στην ανωτάτη εκπαίδευση. Στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαμε την κατάληψη από τους κουκουλοφόρους για μία εβδομάδα. Η ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε αυτό των Ιωαννίνων. Οι κουκουλοφόροι στην Αθήνα απέδειξαν ότι η κυβέρνηση είναι ευάλωτη στην ικανοποίηση αιτημάτων μιας ομάδας άνανδρων αλητών, που ενδεχόμενα να είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Οι καταληψίες αυτοί, αφού λεηλάτησαν ολόκληρο το κτίριο της Νομικής Σχολής και κατάκλεψαν το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται στο προαύλιο του κτιρίου της Σχολής, απέδειξαν ότι δεν είχαν καμιά σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Και παρά ταύτα οι καταληψίες απεχώρησαν ανενόχλητοι, παρουσία του Εισαγγελέα και της Αστυνομίας, αφού συμφώνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης να κάνει δεκτά τα αιτήματά τους, δηλαδή την αποφυλάκιση των κρατουμένων που έχουν ποσοστό αναπηρίας 50% και παραπάνω. Αυτό ήταν το κύριο αίτημά τους. Ποιος όμως θα εγγυηθεί για τη σωστή εφαρμογή αυτού του μέτρου; Ποιος θα ελέγξει τη γνησιότητα των βεβαιώσεων που θα καταθέτουν οι φυλακισμένοι – ανάπηροι προκειμένου να πετύχουν την αποφυλάκισή τους; Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα μέτρα της για να προστατευτούν και τα δικαιώματα των νομιμοφρόνων πολιτών γιατί η διαφθορά με τον καλπάζοντα ρυθμό αύξησης δεν ξέρουμε πώς θα χαλιναγωγηθεί. Πάντως, από την πλευρά μας θα θέλαμε να τονίσουμε στους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη ότι το θέμα της ποινής φυλάκισης είναι αρκετά ευαίσθητο. Και δυστυχώς από χρόνια τώρα δείχνει ότι το σωφρονιστικό σύστημα νοσεί και πρέπει να ληφθούν μέτρα βελτίωσής του. Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προστατευτεί και η ασφάλεια των πολιτών.

β) Η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015: Στη συνεδρίαση αυτή του Eurogroup ελήφθη μια πολύ θετική για την Ελλάδα απόφαση. Τα πλεονεκτήματα αυτής της απόφασης ήταν πολλά και σημαντικά, όπως τα είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας της 1ης Μαρτίου. Εκ των υστέρων, οι προύχοντες του Eurogroup διαπίστωσαν ότι η απόφασή τους της 20ής Φεβρουαρίου είναι άκρως ευνοϊκή για την Ελλάδα και ότι πέσανε θύματα στην παγίδα του υπουργού των Οικονομικών κ. Βαρουφάκη.

Και προσπαθούν τώρα με διάφορα τεχνάσματα να αποδυναμώσουν εντελώς την απόφαση αυτή. Κατά πόσον θα το πετύχουν θα εξαρτηθεί πλέον από τη λύση που θα δοθεί στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που θα λάβουν την τελική τους μορφή στο τέλος Απριλίου. Προς το παρόν είμαστε στο γράψε-σβήσε, ενώ οι απαιτήσεις της «τρόικας» είναι να συμπεριληφθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει δεκτές από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και οι οποίες δεν είχαν ολοκληρωθεί. Βέβαια, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, στη συνέντευξή του στους δημοσιογράφους προ ημερών, είπε ότι δεν είναι δυνατόν η κυβέρνησή του να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που δεν κατάφερε να τις υλοποιήσει ο κ. Σαμαράς! Όμως εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι απαιτήσεις για τις οποίες πιέζουν οι δανειστές μας αποβλέπουν όλες στον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου για να μπορέσει να παρουσιάσει η φετινή χρονιά όσο το δυνατόν υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα.

Όμως, οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την ανασύνταξη του κράτους, την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη. Αντίθετα όλες προκαλούν ύφεση και οδηγούν στη συρρίκνωση των ατομικών εισοδημάτων. Επομένως αυτές είναι αντίθετες με το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικαλείται συνεχώς την απόφαση αυτή. Και έχουμε τη γνώμη ότι ήταν σφάλμα να ζητήσουμε πολιτική λύση για ένα τόσο σοβαρό θέμα κοινωνικής και οικονομικής σπουδαιότητας.

Και είναι βέβαιο ότι η πλειοψηφία των αξιωματούχων που είχαν λάβει μέρος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, που συζητήθηκε το ελληνικό θέμα, δεν ήταν σε θέση να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα του προβλήματος είτε επειδή δεν θέλουν είτε επειδή δεν τους συμφέρει. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σημείο η λίστα των μεταρρυθμίσεων να δοθεί απευθείας στην κ. Μέρκελ κατά τη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα την περασμένη Δευτέρα. Όλα αυτά δείχνουν ότι τώρα το ενδιαφέρον και των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης έχει στραφεί στην οριστικοποίηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων. Και η οριστικοποίηση θα γίνει στο τέλος Απριλίου και μέχρι τότε ίσως να συνεχιστούν οι τροποποιήσεις της λίστας αυτής.

γ) Υπόθεση Siemens: Στην επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο, την περασμένη Δευτέρα, τέθηκε και το θέμα του χρέους που έχει η Siemens έναντι του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 270 εκατ. ευρώ. Το πρόστιμο είχε επιβληθεί αρχικά για τη μεγάλη διαφθορά που έφερε η Siemens κατά την προμήθεια υλικών στις τέως ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.) και ανήρχετο στα 2 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια έγινε ένας συμβιβασμός και το πρόστιμο περιορίστηκε στα 270 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί δεκάρα για την εξόφληση. Ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Βαλυράκης έχει στείλει σχετική επιστολή στον κ. Τσίπρα και στην πρόεδρο της Βουλής με την οποία ζητά να συνεχιστεί η έρευνα γύρω από αυτήν την αμαρτωλή και σκανδαλώδη υπόθεση.

Επανερχόμαστε στο θέμα της φορολόγησης των Ελλήνων που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό. Η απορία όλου του ελληνικού λαού είναι γιατί η κυβέρνηση δεν προωθεί τον έλεγχο όλων αυτών που εμφανίζονται στις λίστες αυτές, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως. Είναι ακατανόητο γιατί δεν φορολογούνται όσοι κατονομάζονται σε αυτές τις λίστες τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.


Σχολιάστε εδώ