Μετασεισμοί στη Μέση Ανατολή

Ήταν αδύνατο χώρες της περιοχής, όπως, π.χ., η Σαουδική Αραβία, να δεχθούν μια συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, που διαφαινόταν στον ορίζοντα.

Είναι δυνατόν να παρακαμφθούν συμμαχίες και φιλίες χρόνων για έναν νέο εταίρο, ο οποίος μάλιστα εγκυμονεί, κατά τη γνώμη τους, τερατογενέσεις στην περιοχή τους.

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι, βοηθούμενοι και από μονάδες του Στρατού της Υεμένης, κινούμενοι, εδώ και καιρό, εναντίον του Προέδρου της χώρας Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, τον εξανάγκασαν με την προέλασή τους σε φυγή από την πρωτεύουσα Σαναά.

Ο Πρόεδρος της Υεμένης κατέφυγε στο λιμάνι Άντεν, το Προεδρικό Μέγαρο του οποίου όμως έπληξαν οι Χούτι με τρεις πυραύλους.

Με αφορμή τα γεγονότα αυτά η Σαουδική Αραβία πήρε τη μεγάλη απόφαση και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των Χούτι, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της Υεμένης για την υποστήριξη του Προέδρου Μανσούρ Χάντι. Η προάσπιση του υεμενίτη Προέδρου στάθηκε μόνο η αφορμή για τη Σαουδική Αραβία.

Το αίτιο όμως ήταν η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να αναλάβει την ευθύνη μιας συμμαχίας με το Ιράν με στόχο να πλήξουν από κοινού το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Αυτή η απόφαση ταρακούνησε παραδοσιακές σχέσεις στηριγμένες σε πολύ ισχυρά θεμέλια, όπως αυτές με τις χώρες του Κόλπου.

Πίσω όμως από όλες αυτές τις κινήσεις βρίσκεται το δίδυμο Νετανιάχου- Ισραήλ, που ακόμη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το τραγικό -κατά τη γνώμη του- ενδεχόμενο να παρατηρεί εκ του μακρόθεν να διαπλέκεται μια τέτοια έστω και δύστοκη συμμαχία ώστε να διασφαλιστεί ο κόσμος από την απειλή των τζιχαντιστών του ISIS.

Μπορεί ο πρωθυπουργός Νετανιάχου να βγήκε ενισχυμένος από τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές στη χώρα του, ωστόσο επήλθε η σύγκρουση με τον νέο βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν (ο οποίος δεν έχει την εμπειρία του αποβιώσαντος προκατόχου του Αμπντάλα), τις συνέπειες της οποίας κανείς ακόμη δεν μπορεί να προβλέψει.

Φήμες, που δεν απέχουν πολύ από την αλήθεια, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, αναφέρουν ότι τους σιίτες υεμενίτες αντάρτες, εκτός από μονάδες του Στρατού της Υεμένης, βοηθάει και το Ιράν, το οποίο μάλιστα επίσημα ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των αεροπορικών επιθέσεων της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της. Εκτός από τα Σουλτανάτα του Κόλπου -Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ και Κατάρ- και άλλες αραβικές χώρες είναι διατεθειμένες να προστρέξουν σε βοήθεια, όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος, η οποία, όπως λέγεται, ήδη έχει προστρέξει.

Όσο για τις ΗΠΑ, για να μην κοπεί τελείως το σχοινί με τους άραβες συμμάχους της και με το Ισραήλ, προσφέρουν επίσης ποικιλότροπη βοήθεια στη Σαουδική Αραβία.

Ήταν θέμα ημερών μια ακόμη έκρηξη να πυροδοτήσει ένα νέο μέτωπο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η χάραξη της νέας γεωπολιτικής δεν είναι δυνατόν να εμπεδωθεί εύκολα.

Θα περάσει πολύς καιρός ακόμη για να γίνει αποδεκτή και όχι χωρίς μετασεισμούς. Εξελίξεις θα δούμε και στη συνέλευση του Αραβικού Συνδέσμου, το Σάββατο, στην Αίγυπτο.

Εν τω μεταξύ ανεβαίνει τάχιστα η τιμή του αργού πετρελαίου και φέρνει πονηρά (!) χαμόγελα στον Βλαδίμηρο Πούτιν.

Ε. Ζ.


Σχολιάστε εδώ