Η διπλωματία ανακτά προβάδισμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις

Η έστω και καθυστερημένη αυτή αλλαγή πιθανόν να οφείλεται στη στάση του έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι δεν διαπραγματεύεται την εθνική κυριαρχία ενώ στην επιστολή του προς τη γερμανίδα ομόλογό του, που διέρρευσε μέσω των «Financial Times», υπαινίχθη ότι μεταξύ καταβολής μισθών και συντάξεων και εκπλήρωσης των υποχρεώσεων προς τους δανειστές, θα προτιμούσε το πρώτο. Το περιεχόμενο της επιστολής, όπως πολλοί επισήμαναν, άφηνε να εννοηθεί ότι ένα ενδεχόμενο GREXIT ήταν πολύ κοντά. Μια τέτοια προοπτική προφανώς ανησύχησε πολλούς και λειτούργησε καταλυτικά για να επανέλθει η λογική της πολιτικής στις σχέσεις με την Ελλάδα. Μπλόφαρε ο έλληνας πρωθυπουργός; Ασφαλώς όχι. Απλά ήταν πραγματικός και πειστικός. Δύο ήταν και εξακολουθούν να είναι τα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς. Το πρώτο είναι η αδιαμφισβήτητη, πλέον, αναποτελεσματικότητα της μέχρι τούδε ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας και το δεύτερο οι γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι προηγηθείσες επαφές του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά με ομολόγους του, όπου έθεσε, μεταξύ άλλων, το θέμα της γεωπολιτικής σημασίας της Ελλάδος για την ασφάλεια στην Ευρώπη και τον ευρύτερο ευρωμεσογειακό χώρο.

Η επίσκεψη που πραγματοποίησε, προ ημερών, στην Αθήνα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
κ. Νούλαντ δεν ήταν καθόλου τυχαία. Επιπλέον, ο κ. Κοτζιάς είχε επισκεφθεί προηγουμένως τη Μόσχα, ενώ τις μέρες αυτές βρίσκεται στο Πεκίνο αφού προηγουμένως είχε διέλθει από το Ντουμπάι. Η σημερινή Κίνα δεν είναι η απομονωμένη Κίνα της μαοϊκής εποχής. Έχει αλλάξει ριζικά η οικονομική και πολιτική της ισχύς. Στην επιστροφή της πολιτικής λογικής στις ελληνογερμανικές σχέσεις συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό και η συνάντηση που είχε ο έλληνας ΥΠΕΞ με τον γερμανό ομόλογό του, μια συνάντηση που προηγήθηκε της πρωθυπουργικής μετάβασης στο Βερολίνο. Οι δύο ΥΠΕΞ έθεσαν τα θεμέλια για έναν γόνιμο διάλογο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που θα στηρίζεται σε συγκεκριμένους τομείς ενός ευρέος οικονομικού φάσματος.

Η κινητικότητα της ελληνικής διπλωματίας είναι εμφανής.

Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να επισκεφθεί στις αρχές Απριλίου τη Μόσχα. Τις δύο χώρες συνδέουν στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή του βαλκανικού και ανατολικού μεσογειακού χώρου. Την περίοδο αυτή η Ρωσία αντιμετωπίζει τη δυσπιστία της Δύσης εξαιτίας του Ουκρανικού και η ανάπτυξη των σχέσεών της με μια κοινοτική και νατοϊκή χώρα όπως η Ελλάδα προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία.

Το πεδίο και οι δυνατότητες των διμερών ελληνορωσικών σχέσεων είναι ευρύτατο.


Σχολιάστε εδώ