Ελπίζει σε ανταρσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο Σαμαράς!

Με το σκεπτικό αυτό, τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σαμαράς έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της κριτικής έναντι της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ευθέως ότι «οδηγεί ολοταχώς τη χώρα σε νέο Μνημόνιο». Με τον τρόπο αυτό θέλει να διεγείρει τα αντιμνημονιακά ένστικτα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ευελπιστώντας σε ένα μελλοντικό ρήγμα. Θα επιμείνει, μάλιστα, στη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, καθώς στη Λ. Συγγρού θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου μια «ανταρσία» εκ μέρους κυβερνητικών βουλευτών. Υποστηρίζουν, δε, ότι αυτό θα συμβεί στις ψηφοφορίες των μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, βάσει της συμφωνίας που θα κάνει εντός των προσεχών ημερών με τους δανειστές. Κι αυτό διότι πιστεύουν ακράδαντα ότι το τελικό πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα με δημοσιονομικό κόστος αλλά και ορισμένα που θα πλήξουν μεγάλες κατηγορίες πολιτών ή επαγγελματικές τάξεις και -το κυριότερο- θα είναι εκτός προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, λένε, ένας αριθμός κυβερνητικών βουλευτών θα θελήσει να διαχωρίσει τη θέση του, με συνέπεια η κυβέρνηση να χρειαστεί τις ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης για να περάσει τα μέτρα.

Στη Λ. Συγγρού δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι τα μέτρα θα περάσουν, καθώς το Ποτάμι έχει εκδηλώσει την επιθυμία (προθυμία) του να στηρίξει αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις που θα είναι προς το συμφέρον της αγοράς και της οικονομίας. Και ναι μεν τα μέτρα θα έχουν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, αλλά η όλη διαδικασία θα ισοδυναμεί με βαριά ήττα για την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά για τον Αλ. Τσίπρα. «Επί της ουσίας, η κυβέρνηση θα έχει απολέσει τη δεδηλωμένη», σημειώνουν, και από το σημείο αυτό θα ξεκινήσουν τα μεγάλα προβλήματα. Οι τριβές θα είναι καθημερινές στο κυβερνητικό στρατόπεδο και οι κλυδωνισμοί συχνό φαινόμενο.

Με τον ίδιο πάντα απώτερο σκοπό, να προκληθεί δηλαδή ρήγμα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία αλλά και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ζητούν από την κυβέρνηση να φέρει προς συζήτηση και κυρίως προς ψήφιση στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup. Χαρακτηρίζουν έωλο το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει διεθνής υποχρέωση να εγκριθεί η συμφωνία από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και το αποδίδουν στον φόβο μιας ενδεχόμενης «ανταρσίας» κυβερνητικών βουλευτών.

Περιοδείες

Πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να μεταφέρει το πρόβλημα της κυβέρνησης και στην κοινωνία. Με βασικό επιχείρημα ότι η νέα συμφωνία και τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν ισοδυναμούν με νέο Μνημόνιο, θα επιμείνει στη θεωρία ότι «βαφτίζουν το κρέας ψάρι», αθετώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους. Επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να πλήξει την αξιοπιστία όχι μόνον της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του κ. Τσίπρα. Όσο κι αν αυτό, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, φαντάζει από δύσκολο έως ακατόρθωτο. «Όταν ο κόσμος αρχίσει να καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση τον εξαπάτησε, το κλίμα θα αρχίσει να αλλάζει», υποστηρίζουν παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς προγραμματίζει σειρά στοχευμένων επισκέψεων στην περιφέρεια και αύριο πηγαίνει στις Σκουριές Χαλκιδικής, προκειμένου να αναδείξει τις επιπτώσεις της πολιτικής (και της ασυνέπειας) της κυβέρνησης. Επισκεπτόμενος προ ημερών την Καλαμάτα, είχε ασκήσει κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης για τη μη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, κάτι που -όπως τόνισε- συνεπάγεται απώλεια εσόδων από τον τουρισμό. Αύριο στις Σκουριές θα υπεραμυνθεί της επένδυσης στα ορυχεία χρυσού και θα προειδοποιήσει για τις συνέπειες (απώλεια εσόδων για το κράτος, απολύσεις εργαζομένων κ.ά.) στην περίπτωση που οι εργασίες ανασταλούν ή ματαιωθούν οριστικά. Ανάλογο θα είναι το σενάριο και στις επόμενες εξόδους του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια.

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ