Διχάζει τη ΝΔ η συμφωνία για τα μέτρα

Στο εσωτερικό της παράταξης εκφράζονται αντικρουόμενες θέσεις και απόψεις ως προς τη στάση που πρέπει να τηρήσουν, λαμβάνοντας υπόψη τους όλες τις παραμέτρους (εθνικές, πολιτικές, οικονομικές κ.ά.). Τη γενικότερη ασάφεια και σύγχυση ενισχύει η τακτική που ακολουθεί η ηγεσία και που υποδηλώνει αμηχανία και έλλειψη, αν όχι κρίση στρατηγικής. Ενώ μέχρι πρότινος ο Αντ. Σαμαράς εγκαλούσε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα ότι είτε ακυρώνουν αποφάσεις είτε δεν υλοποιούν άλλες (που περιλαμβάνονταν στο Μνημόνιο), τώρα τον κατηγορεί ότι συνυπέγραψε… νέο Μνημόνιο!

Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπάρχουν δύο κυρίαρχες τάσεις ως προς τη στάση που πρέπει να τηρήσει η παράταξη και οι οποίες θα βρεθούν «αντιμέτωπες» στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Η πρώτη, την οποία συγκροτούν βουλευτές προσκείμενοι στην ηγεσία, τάσσεται υπέρ της σκληρής στάσης, δηλαδή να μην ψηφιστούν τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση, ως… ανταπόδοση για τη στάση που είχαν τηρήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ την προηγούμενη τριετία και προκειμένου να υποστούν εκείνοι εξ ολοκλήρου το πολιτικό κόστος. Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να ψηφίσει νέα φορολογικά μέτρα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Ν. Μηταράκης σημείωσε ότι «δεν πρέπει να ψηφίσουμε μέτρα που εμείς είχαμε αποφύγει να πάρουμε» και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Μεταξύ των υποστηρικτών της σκληρής γραμμής υπάρχουν και οι πλέον… προχωρημένοι (Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης κ.ά.) που υποστηρίζουν η όποια στήριξη της Νέας Δημοκρατίας να είναι έναντι… ανταλλαγμάτων! Εννοούν για την ακρίβεια ότι αν τα μέτρα προσκρούσουν στις διαφωνίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εγκριθούν τελικά με τις ψήφους βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, την επόμενη ημέρα ο Αλ. Τσίπρας να προχωρήσει σε… αλλαγή κυβέρνησης και από τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να περάσει σʼ ένα οικουμενικό σχήμα με τη συμμετοχή στελεχών και από τα άλλα κόμματα. Θεωρίες που κινούνται στη σφαίρα της πολιτικής φαντασίας και επισύρουν τα σκωπτικά σχόλια από στελέχη του ευρύτερου πολιτικού φάσματος.

Σε απόλυτα αντίθετη γραμμή κινούνται αρκετοί βουλευτές οι οποίοι επισημαίνουν την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να τηρήσει υπεύθυνη στάση και να μη… μιμηθεί τον προεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ. Να υπερψηφίσουν δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την οικονομία να μπει στον δρόμο της ανάκαμψης και να στηρίξουν όλες τις πρωτοβουλίες που είναι προς το συμφέρον της χώρας.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους τονίζουν ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν υπάρχει χώρος για μικροκομματικές σκοπιμότητες, δεν υπάρχουν περιθώρια για κομματικούς εγωισμούς. «Το κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι να μην πέσει η χώρα στα βράχια, το ποιος κυβερνάει το καράβι είναι δευτερεύον», σημειώνουν. Προειδοποιούν δε ότι αν η Νέα Δημοκρατία κινηθεί με διαφορετικό τρόπο, θα χάσει ό,τι με κόπο και κόστος έχτισε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την εικόνα μιας παράταξης που έβαλε τη χώρα πάνω από το κομματικό συμφέρον.

Ένα βήμα πιο μπροστά απ’ όλους η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει όχι μόνο να στηρίξει, αλλά ει δυνατόν να μπει και στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα για την επόμενη συμφωνία (Ιούνιο) με τους πιστωτές. Υπέρ της… υπεύθυνης στάσης τάσσεται και ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρ. Παπαμιμίκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η παράταξη πρέπει να στηρίξει και να ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. Στην ίδια γραμμή κινούνται ακόμη βουλευτές όπως οι Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, αλλά και οι περισσότεροι από τους καραμανλικούς βουλευτές, που είναι της άποψης ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει απερίσπαστη, διότι
-όπως λένε- η χώρα δεν αντέχει άλλες αναταράξεις. Λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα που επικρατεί στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας, είναι ζητούμενο το πώς και αν θα βρεθεί η κοινή συνισταμένη μεταξύ των αντικρουόμενων απόψεων. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει έγκαιρα, διότι διαφορετικά η ηγεσία θα το βρει μπροστά της, και συγκεκριμένα την ώρα της ψηφοφορίας.


Σχολιάστε εδώ