Αποικιοκρατικές φοροαπαλλαγές έχουμε δώσει στην Cosco

Βαρίδια σε βάρος της χώρας περιέχει η ιδιωτικοποίηση του Προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ. Μπόνους, με τη μορφή φοροαπαλλαγών και άλλων… διευκολύνσεων, που θυμίζουν εποχές αποικιοκρατικές, προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε το 2008 ο ΟΛΠ με την εταιρεία Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), η οποία είναι θυγατρική της Cosco στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θεωρεί παράνομες ενισχύσεις μια σειρά από φοροαπαλλαγές και λογιστικές… διευκολύνσεις, που έφθαναν μέχρι του σημείου να απαλλάσσεται η ΣΕΠ (Cosco) ακόμη και από τέλη χαρτοσήμου κάθε είδους αποζημιώσεων που καταβάλλονται από τον ΟΛΠ στη ΣΕΠ, σύμφωνα με τη σύμβαση, όπως και να μεταφέρονται οι ζημίες χωρίς χρονικό περιορισμό, κάτι που δεν ισχύει για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Με το πόρισμά της η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητάει από το Ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει από την Cosco / ΣΕΠ τα χαμένα φορολογικά έσοδα και να διακόψει τις φοροαπαλλαγές αμέσως. Θεωρεί δε ότι πολλά από τα οικονομικά πλεονεκτήματα που δόθηκαν στη ΣΕΠ δημιουργούν θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι άλλων ομοειδών εταιρειών.

Ψίχουλα έχει αποφέρει στα 6 χρόνια η Cosco στο Δημόσιο

Μύθο αποτελούν τα περί πολλών χρημάτων πως έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα χάρη στη δραστηριότητα της Cosco, όπως και το ότι έχουν ανοίξει πολλές δουλειές στον Πειραιά.

Μετά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της θυγατρικής της Cosco ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ενημερώθηκε ότι οι επενδύσεις σε πάγια και τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου και των 1.143 εργαζομένων της Cosco από το 2009 έως σήμερα αθροιστικά αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ!

Αν από αυτό το ποσό αφαιρεθεί το ύψος των επενδύσεων και η μισθοδοσία των 1.143 εργαζομένων στα 6 χρόνια, τι μένει για το Δημόσιο Ταμείο;

Πολύ χρήσιμο θα ήταν αν ο κ. Βαρουφάκης ζητούσε έναν αναλυτικό λογαριασμό ανά κατηγορία, ώστε να μάθουμε τι απέφερε στη χώρα η ιδιωτικοποίηση αυτή και ποιος είναι ο κερδισμένος.

***

Διά χειρός ποίων;

Όχι γενικά η Ελλάδα, ούτε αόριστα η προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε απρόσωπα τα συναρμόδια υπουργία και η διοίκηση του ΟΛΠ, αλλά συγκεκριμένα ονόματα και διευθύνσεις όλων αυτών που εισηγήθηκαν, ενέκριναν, πέρασαν από τη Βουλή και συνέταξαν τις συμβάσεις! Ποιοι ευθύνονται για τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά μέσω φορολογικών απαλλαγών και προτιμησιακής λογιστικής μεταχείρισης και ζητά την ανάκτησή τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;


Σχολιάστε εδώ