Ανθρωπιστική κρίση και 100 δόσεις λύνουν προβλήματα ζωής

Στην κυβέρνηση έχουν επίγνωση των δυσκολιών και, ως εκ τούτου, με την απειλή της πιστωτικής ασφυξίας τραβούν κι αυτοί το σκοινί. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις Βαρουφάκη και Τσακαλώτου για το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές αν επιμείνουν στη λήψη μέτρων που η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει, αφού προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση έχει συμπληρώσει δύο μήνες ζωής και, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα έχει παρουσιάσει «σημαντικό έργο, η καταγραφή του οποίου αναδεικνύει την εντατική προσπάθεια και τη συντονισμένη λειτουργία της, αφού συγκροτήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μικρότερο των δύο ημερών, με διεκπεραίωση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, γεγονός που δείχνει καλή προετοιμασία και συντονισμό ενεργειών».

«Κατατέθηκε», λένε, «εγκρίθηκε και έγινε δεκτός με μεγάλη πλειοψηφία ο νόμος για την “Επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και άλλες διατάξεις”. Ψηφίστηκε η ρύθμιση της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις, που θα αυξήσει σημαντικά τα φορολογικά έσοδα, και η άρση του συνόλου των μέτρων καταστολής λόγω οφειλών αναμένεται να συμβάλει άμεσα και αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας, με την επαναδραστηριοποίηση επιχειρήσεων που θα λάβουν τώρα, λόγω της ρύθμισης, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ θα υπάρξει και άρση κατασχέσεων λογαριασμών και ποινικών διώξεων».

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν νομοσχέδια που αφορούν την επανασύσταση και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η ψήφιση των οποίων θα γίνει μετά το Πάσχα, θα ακολουθήσουν, δε, νομοσχέδια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις και η ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών.

Κομβικό σημείο για το Μαξίμου είναι το ότι έκανε «απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους από ίδιους πόρους εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων που καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από την Κομισιόν ή το ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρ’ όλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».

Με βάση τα παραπάνω, είναι σίγουρο ότι μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρχει ένα μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης – δανειστών, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αν και -όπως λένε οι γνωρίζοντες- δεν είναι δυνατόν να έτρωγαν ο Τσίπρας και η Μέρκελ στο δείπνο του Βερολίνου επί πέντε ώρες μια πάπια και κάτι σαλάτες χωρίς να κλείσουν κάποια συμφωνία, πολύ περισσότερο όταν είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα του Ομπάμα προς τη Μέρκελ.


Σχολιάστε εδώ