Αλλαγή φρουράς παντού…

Όμως εκτός από μαθηματικός και κάτοχος, όπως διαβάζουμε, διδακτορικού στο Imperial College, ο κ. Παρασκευόπουλος έχει ένα ακόμη προσόν: Είναι φίλος του κ. Κοτζιά και στέλεχος της Κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» που έχει συστήσει ο υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Παρασκευόπουλος, μάλιστα, με συμμετοχή, όπως λέει, στο οικολογικό κίνημα της Λαυρεωτικής, ήταν αποτυχών πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Υπόλοιπο Αττικής…

Στο υπουργείο Εξωτερικών, ως ειδικός σύμβουλος του κ. Κοτζιά, προσελήφθη ο κ. Κωνσταντίνος Καλαμβοκίδης, τον οποίο συναντούμε με διαφορετικές ιδιότητες: Ως εκπρόσωπο του Βαλκανικού Συνδικαλιστικού Κέντρου «Κριστιάν Ρακόφσκι», ως στέλεχος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), ως μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης συνυπέγραψε τη Διακήρυξη για το «Έτος Κύπρου 2014» στην επέτειο του Δημοψηφίσματος του Σχεδίου Ανάν, που ζητούσε επίσπευση των διαδικασιών για λύση του Κυπριακού με ιδιαίτερο σεβασμό στα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων…

Ο κ. Κοτζιάς απέκτησε και υπεύθυνο γραφείου Τύπου. Μια θέση την οποία πραγματικά δεν κατανοούμε γιατί πρέπει να υφίσταται στο ΥΠΕΞ, αφού στο υπουργείο λειτουργεί μια ιδιαίτερα καλά επανδρωμένη και αποτελεσματική Διεύθυνση Ενημέρωσης. Στο γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών προσελήφθη ο γνωστός αθλητικογράφος Στέλιος Μαρκάκης, ενώ στο πολιτικό γραφείο του κ. Κοτζιά προσλήφθηκε και η κ. Χρυσάνθη Βαγενά, εμπειρογνώμων του ΥΠΕΞ.

***

*Στη Θράκη τι ακριβώς γίνεται; Διαβάσαμε ότι ο Ντεντέ, από τους κλασικούς εκπροσώπους των ακραίων τάσεων στη Θράκη, αν και Πομάκος, εξήρε την απόφαση της κυβέρνησης να ανακαλέσει την επομένη των εκλογών τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης – Κομοτηνής Ν. Πιπερίγκο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι είτε η θέση θα καταργηθεί είτε ότι σʼ αυτή θα διορισθεί διπλωμάτης που θα τα «πηγαίνει καλά με τη μειονότητα».

*Δεν ξέρω εάν η ηγεσία του ΥΠΕΞ θα υποκύψει στα μηνύματα και στους εκβιασμούς που ασκούν οι εκπρόσωποι του τουρκισμού στη Θράκη, αλλά πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις ας ληφθούν υπόψη όσα ακολούθησαν μετά την απομάκρυνση του Ν. Πιπερίγκου από τη Θράκη και η ουσιαστική αδρανοποίηση της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων το τελευταίο δίμηνο.

*Προς το παρόν, το ζήτημα είναι να βρεθεί πρόθυμος διπλωμάτης να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά τού κάθε Ντεντέ και των κυβερνητικών μειονοτικών βουλευτών, που τείνουν να γίνουν πανίσχυροι τοπικοί παράγοντες, με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον της Θράκης.

*Διαβάσαμε ότι ο υπουργός Υγείας Μουεζίνογλου, που έχει γεννηθεί στη Θράκη, προκάλεσε και πάλι. Σε συνάντηση με γιατρούς που προέρχονται από τη μειονότητα αναφέρθηκε και πάλι με προκλητικό τρόπο στη Θράκη, δηλώνοντας ότι αποτελεί το «ακρωτηριασμένο χέρι της Τουρκίας». Έγινε κάποιο διάβημα από το ελληνικό ΥΠΕΞ ή ακολουθήθηκε ο δρόμος της σιωπής για να μην ενοχληθούν οι μειονοτικοί βουλευτές;

*Στην αίθουσα της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» έγιναν οι εκλογές για την αποκαλούμενη «Ανωτάτη Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης». Ομόφωνα επανεξέλεγη πρόεδρός της ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, αντιπρόεδροι ο δήμαρχος Αρριανών Ριτβάν Αχμέτ και ο δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καπζά, ενώ γενικός γραμματέας της ανέλαβε ο πρόεδρος της «Τουρκικής Νεολαίας» Κοράι Χασάν.

*Τα Σκόπια βουλιάζουν στον βάλτο της σκανδαλολογίας των αλληλοκατηγοριών περί εθνικής προδοσίας, δημιουργώντας διαλυτικά φαινόμενα για την ίδια τη χώρα. Στις τελευταίες υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες εκτός από στοιχεία για αλλοίωση των αποτελεσμάτων στις εκλογές, εις βάρος της αντιπολίτευσης, υπήρχαν και παρεμβάσεις για αλλαγές του πολεοδομικού σχεδίου στο κέντρο των Σκοπίων για να εγερθούν πολυκατοικίες από εταιρείες συμφερόντων του ίδιου του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι και άλλων κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

*Πάντως, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις προθέσεις του κ. Γκρούεφκσι, ο σκοπιανός πρωθυπουργός σε συγκέντρωση οπαδών του έπαιξε και πάλι το εθνικιστικό χαρτί. Δήλωσε ότι το VMRO-DPMNE δεν θα δεχθεί αλλαγή του Συντάγματος, προκειμένου να υιοθετηθεί η αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας και δεν θα δεχθεί ιδέες που θα θέσουν σε κίνδυνο τη «μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ύπαρξη μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας και πολιτισμού…».

*Σε αυτόν τον κ. Γκρούεφσκι απευθύνονται τα ΜΟΕ που προτείνει ο κ. Κοτζιάς και πραγματικά αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί πρέπει η Ελλάδα να είναι αυτή που θα προσπαθήσει να απενοχοποιήσει τον εθνικιστή και θιασώτη τού αλυτρωτισμού, σκοπιανό πρωθυπουργό…

*Η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με το Ιράν είναι απολύτως θετική, καθώς και παραδοσιακά καλές σχέσεις υπάρχουν και διάθεση συνεργασίας με την Ελλάδα υπάρχει στην Τεχεράνη. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι την οργάνωση μυστικής επίσκεψης του εξαδέλφου του πρωθυπουργού στην Τεχεράνη υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ερώτηση για το θέμα αυτό κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Κουμουτσάκος ζητώντας λεπτομέρειες αυτής της αποστολής.

*Πάντως, για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις, και ο Β. Βενιζέλος, πριν από μερικούς μήνες, επιχείρησε να τραβήξει κάποια δολάρια για επενδύσεις αλλά έπεσε μάλλον σε τοίχο, καθώς οι Ιρανοί το μόνο που επιδιώκουν είναι να σπάσουν το εμπάργκο τής Δύσης, «παιγνίδι», που δεν είναι για τα «δόντια» της Ελλάδας.

*Νέος πολιτικός διευθυντής στην Κεντρική Υπηρεσία ανέλαβε ο Πέτρος Μαυροειδής, καθώς δεν φαίνεται φως στην υποψηφιότητα που είχε θέσει για επικεφαλής του γραφείου ΕΕ στο Πακιστάν, όπου υπηρέτησε ως πρέσβης τής χώρας μας για μία ολόκληρη επταετία…

*Αληθεύει η πληροφορία ότι κάποιοι από τους συμβούλους και παρασυμβούλους που πρόεκυψαν στο υπουργείο Εξωτερικών ζήτησαν να πάρουν διπλωματικά διαβατήρια; Δεν γνωρίζουμε εάν οι υπηρεσίες του υπουργείου ικανοποίησαν αυτό το αίτημα, αλλά οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι τα υπηρεσιακά διαβατήρια προβλέπονται μόνο για συγκεκριμένα πρόσωπα εκτός διπλωματικής υπηρεσίας και όχι για οποιονδήποτε κομματικό παράγοντα ή συγγενή, που λόγω συγκυρίας τρύπωσε στο ΥΠΕΞ.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ