Έχει μπλέξει με σενάρια ο Βενιζέλος

Στο ΠΑΣΟΚ είναι διάχυτη η καχυποψία για τις πραγματικές προθέσεις του κ. Βενιζέλου, αν, δηλαδή, τελικά θα εγκαταλείψει την ηγεσία ή αν απλά ελίσσεται για να κερδίσει χρόνο. Κοντά στο σενάριο της διπλής ηγεσίας -που πρώτο το «Π» έφερε στην επιφάνεια-, δηλαδή να αναλάβει επικεφαλής του κόμματος ένας εξωκοινοβουλευτικός (και κατά προτίμηση ένας από τους δύο ευρωβουλευτές, η Εύα Καϊλή ή ο Νίκος Ανδρουλάκης) και ο Βενιζέλος να αναλάβει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορεί και το σενάριο που θέλει το ΠΑΣΟΚ να εκλέγει τον δικό του πρόεδρο και να προσχωρεί στη συνέχεια σε ένα ευρύτερο σχήμα της Κεντροαριστεράς, π.χ., Δημοκρατική Παράταξη του οποίου θα ηγείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «ο κ. Βενιζέλος όσο βλέπει τον άλλοτε κυβερνητικό εταίρο του, τον Αντώνη Σαμαρά, να παραμένει στην ηγεσία της ΝΔ και μάλιστα να σχεδιάζει και νέα σχήματα σε περίπτωση διάσπασης ή αποχωρήσεων από τη ΝΔ, τόσο και ο ίδιος θα επιθυμεί να βρει προσχήματα για να παραμείνει με κεντρικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό».

Όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι σύντομα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και μέσω μιας κοινής πλατφόρμας με τον Αντ. Σαμαρά θα επιδιώξουν να αναλάβουν ξανά την εξουσία.

Πάντως, η Φώφη Γεννηματά, η οποία φαίνεται ότι συσπειρώνει γύρω της μια σημαντική μερίδα έμπειρων και με ιστορική διαδρομή στελεχών του ΠΑΣΟΚ, είναι προσώρας η μόνη που κρατάει κριτική στάση έναντι του κ. Βενιζέλου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πορεία προς το συνέδριο, η κ. Γεννηματά συνεχίζει να είναι της άποψης πως θα πρέπει να είναι ένα συνέδριο αρχών και θέσεων και αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος να διεξαχθεί ένα συνέδριο για αλλαγές στο καταστατικό και συγκρότηση νέων οργάνων.

Η κριτική της κ. Γεννηματά πάει ακόμα πιο μακριά, καθώς επισημαίνει -και δημόσια πλέον- ότι για πρώτη φορά στο ΠΑΣΟΚ επιχειρείται μια διαδικασία διαδοχής, χωρίς τήρηση του καταστατικού και συμφωνία επί της διαδικασίας.

Επιπλέον θεωρεί ότι στους κόλπους του κόμματος κυριαρχούν δύο τάσεις. Η μια επιθυμεί την ανασύνθεση και επανένωση του σοσιαλιστικού χώρου ενώ στην άλλη κυριαρχεί η λογική ενός μικρού αλλά πλήρως ελεγχόμενου κόμματος, το οποίο θα συνεχίσει να μην έχει αυτονομία και να είναι απλά συμπλήρωμα άλλων πολιτικών σχηματισμών και πρωτίστως της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς.

Στο παιχνίδι της διαδοχής μπήκε ήδη -και με επίσημο τρόπο- και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει συγκροτημένη δίπλα του την πλειοψηφία των Βενιζελικών, που για την ώρα, τουλάχιστον, διαθέτουν τη σχετική πλειοψηφία στα όργανα του κόμματος και ιδιαίτερα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ενδιαφέρεται και αυτός για την ηγεσία του κόμματος, ωστόσο αποφεύγει να πάρει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς αναζητά ακόμα «αξιόπιστους και σταθερούς συμμάχους». Υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος έβαλε και ο Θανάσης Χειμωνάς.

Με βάση τις διαδικασίες, τις οποίες δρομολογεί ο κ. Βενιζέλος, οι υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένες από το 10% των συνέδρων και να εγκριθούν από το συνέδριο του Μαΐου και όχι από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Στη συνέχεια θα ανοίξει ξανά το μητρώο των μελών του κόμματος για νέες εγγραφές και θα κλείσει λίγα 24ωρα πριν από την ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου προέδρου, την Τρίτη 2 Ιουνίου.


Σχολιάστε εδώ