Ένας νέος, προσφυγικός (!) ΕΝΦΙΑ γεννιέται;

Στη Νέα Ιωνία, π.χ., γνωστή στις αρχές του περασμένου αιώνα ως Ποδαράδες, ζούσαν μερικές οικογένειες βοσκών και ακτημόνων που καλλιεργούσαν μια περιοχή 1.500 στρεμμάτων περίπου, ιδιοκτήτης της οποίας ήταν το Ιερό Κοινό του Παναγίου Τάφου, αλλά και πέραν αυτής, ιδιοκτήτες μεγάλης έκτασης ήταν Βαυαροί, από την εποχή του Όθωνα, όπως η οικογένεια Βάγγερ και ο μεγαλοτσιφλικάς Βέικος.

Από την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων και με την προτροπή της τότε κυβέρνησης Ελευθέριου Βενιζέλου, εξαγοράστηκαν από το Ιερό Κοινό αυτά τα στρέμματα με σκοπό να εγκατασταθούν εκεί οικογένειες προσφύγων που ήρθαν από τη Μικρά Ασία μετά την καταστροφή του 1922. Έτσι, τον Αύγουστο του 1923, αφού ολοκληρώθηκε η εξαγορά της έκτασης, διανεμήθηκε σε μικρούς κλήρους στους πρόσφυγες. Κάποιοι άλλοι πρόσφυγες, βέβαια, που έφεραν χρήματα ή υπάρχοντα από τις Χαμένες Πατρίδες μαζί τους, αγόρασαν οι ίδιοι κάποια οικόπεδα από τη γνωστή, μέχρι τώρα, οικογένεια Βάγγερ.

Η περιοχή, λόγω της εργατικότητας και της μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλαν οι πρόσφυγες, μεταμορφώθηκε τελείως. Ιδιαίτερα μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έγινε κέντρο ταπητουργίας, υφαντουργίας και καλτσοποιίας.

Οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν δεν ζουν πλέον, αλλά τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους αξιοποίησαν τα μικρά αυτά μερίδια που τους κληροδότησαν οι γονείς τους, έκτισαν καινούργια σπίτια, στενάχωρα μεν, αλλά νοικοκυρεμένα, μέχρις ότου ξέσπασε ο ανεμοστρόβιλος του Κτηματολογίου. Στην προσπάθεια εγγραφής των ιδιοκτησιών τους, στα αρχεία του εντοπίστηκαν αρκετές εκκρεμότητες, κάτι για το οποίο δεν φταίνε αυτοί, ίσως ούτε και οι γονείς τους.

Είναι δυνατόν, όμως, το Ελληνικό Δημόσιο ύστερα από 92 χρόνια να ζητά από αυτούς τους ανθρώπους, που η σύνταξή τους δεν ξεπερνά τα 500-600 ευρώ να κάνουν συνελεύσεις, να παρευρίσκονται σε συνεδριάσεις και να πληρώνουν δικηγόρους για οικόπεδα μικρότερα των 80 τ.μ., στα οποία χτίσανε τα σπίτια τους;

Οι γονείς τους εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους στο κεμαλικό κράτος για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Στην Ελλάδα οι ίδιοι και τα παιδιά τους πολέμησαν στο Αλβανικό Μέτωπο.

Τα εγγόνια τους υπηρέτησαν τη θητεία τους στον Ελληνικό Στρατό. Μήπως θα τους ζητηθεί και πιστοποιητικό αν είναι Έλληνες; Ή μήπως ένας νέος ΕΝΦΙΑ (!) γεννιέται;

E.Z.


Σχολιάστε εδώ