Χτυπάνε τον Καμμένο για να προκαλέσουν ρήγμα στην κυβέρνηση
Η ηγεσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων γνωρίζει «από πρώτο χέρι» τις αφόρητες πιέσεις που ασκούνται στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα σε πρώτη ευκαιρία να δώσει τέλος στη μεταξύ τους συνεργασία. Από ορισμένους, μάλιστα, ευρωπαίους παράγοντες το «διαζύγιο» τίθεται σχεδόν ως… προαπαιτούμενο για την περαιτέρω στήριξη της κυβέρνησης. Παρά τις διακηρύξεις και τις κατηγορηματικές δηλώσεις του Π. Καμμένου ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της αντίστασης και δεν θα υποχωρήσει στις έξωθεν πιέσεις, στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία. Κι αυτό διότι, γνωρίζοντας την ένταση και την έκταση των πιέσεων που δέχεται ο κ. Τσίπρας, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην αντέξει και κάποια στιγμή να υποκύψει. Ενδεικτικές του εκνευρισμού που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος θεωρούνται από ορισμένους οι αντιδράσεις τόσο στην προκλητική παρέμβαση του Μ. Σουλτς όσο και στις επικρίσεις, από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, για τις… χορευτικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος δεν περιορίσθηκε στην καταγγελία εναντίον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά παράλληλα άφησε υπαινιγμούς για πιθανή εμπλοκή του σε υπόθεση προμηθειών πολεμικού εξοπλισμού από τη Γερμανία.
Απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ, που είχε μιλήσει για «ψεκασμένους» και «ακροδεξιούς», η εκπρόσωπος του κόμματος Μ. Χρυσοβελώνη έκανε λόγο για ηθική και εκλογική κατάρρευση, χωρίς να μπει στον κόπο να αντικρούσει τις κατηγορίες και τα επιχειρήματα της Χ. Τρικούπη. Όσο για το Ποτάμι, αφού κατηγόρησε τον Στ. Θεοδωράκη ότι συκοφαντεί συστηματικά τον κ. Καμμένο, απείλησε με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Η ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις είναι ούτως ή άλλως μεγάλη, αφενός διότι ο κ. Θεοδωράκης ασκεί σταθερά κριτική στον κ. Τσίπρα για την απόφασή του να συνεργαστεί κυβερνητικά με τον κ. Καμμένο και αφετέρου διότι στους Ανεξάρτητους Έλληνες εντάσσουν, όπως προαναφέραμε, το Ποτάμι στον κύκλο εκείνων που έχουν σκοπό να προκαλέσουν ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Είναι, ως εκ τούτου, προφανές ότι η μεταξύ τους διαμάχη θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.
«Κεκτημένα»
Στα ηγετικά κλιμάκια των Ανεξάρτητων Ελλήνων το ενδεχόμενο να «αναγκαστούν» κάποια στιγμή να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αντιμετωπίζεται περίπου ως… «σενάριο καταστροφής». Όχι μόνο διότι θα απολέσουν το σημαντικό μερίδιο εξουσίας που κατέχουν (κυβερνητικές θέσεις, επιρροή, «ρουσφέτια» κ.ά.), αλλά και διότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμια για τις προοπτικές του κόμματος. Έχουν μάλιστα ως «παράδειγμα» (προς αποφυγή) τις περιπτώσεις του ΛΑΟΣ και της ΔΗΜΑΡ, που εντάχθηκαν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά αποχώρησαν πρόωρα με συνέπεια να εκμηδενισθεί η απήχησή τους στην ελληνική κοινωνία.
Προκειμένου λοιπόν να διατηρήσει τα «κεκτημένα», ο κ. Καμμένος σιωπηρά εγκαταλείπει τις περίφημες «κόκκινες γραμμές». Αποφεύγει σταθερά να παρέμβει για σοβαρά γεγονότα που διαδραματίζονται στη χώρα, για τα οποία σε άλλες εποχές θα είχε κηρύξει «ανένδοτο». Γεγονότα όπως το άνοιγμα των κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών και η… διάχυσή τους στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και η πρωτοφανής αδράνεια της Αστυνομίας στην κατάληψη της Νομικής και στις καταστροφές στην περιοχή των Εξαρχείων από ομάδες αντιεξουσιαστών. Ακόμη και τη «φωτογραφική διάταξη» του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου για την αποφυλάκιση του Σ. Ξηρού την ξεπέρασαν με μια δήλωση, σκληρή μεν, αλλά συνοπτική, του Τ. Κουΐκ.
Η σταδιακή υποχώρηση της ηγεσίας από τις βασικές αρχές του κόμματος ανησυχεί και προβληματίζει τα στελέχη που θεωρούν ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στην απήχηση του κόμματος στην κοινωνία. Ηγετικά στελέχη, από την πλευρά τους, δεν ανησυχούν κι επικαλούνται τα αποτελέσματα των μετεκλογικών δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι το κόμμα διατηρεί όλες τις δυνάμεις του.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ