Υπάρχει άλλος δρόμος, αρκεί να παλεύεις και να μη σε θεωρούν δεδομένο…

Άγριο το κλίμα ανησυχίας, και το καλλιέργησαν οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ ότι θα μπει όριο στις αναλήψεις όπως στην Κύπρο, με αποτέλεσμα από προστάτης του ευρώ ο πρόεδρος του Eurogroup να γίνει υπονομευτής του. Και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πανικοβλήθηκαν και έτρεξαν να πάρουν τις καταθέσεις τους, παίζοντας άθελά τους το παιγνίδι των εκβιαστών.

Όχι μόνο δεν κατέθεσε τα όπλα η κυβέρνηση, αλλά προσπάθησε και να καλύψει τις χρηματοδοτικές τρύπες για την πληρωμή στους δανειστές των δόσεων που έληγαν, ενώ ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να στέλνει μηνύματα προς τα έξω για το πού σπρώχνει την κατάσταση το Βερολίνο, μαζί με τον ταμία, τον κ. Ντράγκι, τονίζοντας ότι η φωτιά που θέλουν να ανάψουν στην Ελλάδα δεν θα μείνει εδώ, θα επεκταθεί παντού, και επιμένοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά καθαρά πολιτικό.

Και τελικά το μήνυμα ελήφθη… Μέχρι και από την Ουάσινγκτον, με τον αμερικανό Πρόεδρο να παρεμβαίνει στη γερμανίδα Καγκελάριο.

Η κυρία Μέρκελ κάλεσε για αύριο τον πρωθυπουργό στο Βερολίνο να συζητήσουν για να αναζητήσουν κάποια προσέγγιση και λίγες ώρες αργότερα αποφασίσθηκε η επταμερής διάσκεψη στις Βρυξέλλες, με μοναδικό πιάτο στο μενού την Ελλάδα και συνδαιτυμόνες τα αφεντικά της ΕΕ και της Ευρωζώνης -Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Τουσκ- και τον Αλέξη Τσίπρα.

Και μόνο το ότι κάθισαν οι πρώτοι της ΕΕ στο τραπέζι για να συζητήσουν το ελληνικό πρόβλημα είναι τεράστια επιτυχία του έλληνα πρωθυπουργού και δείχνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι υπολογίσιμη.

Δεν θα μείνω στο τι βγήκε από αυτήν τη διάσκεψη και αν αυτά που αποφασίσθηκαν είναι μικρές ή μεγάλες υποχωρήσεις του πρωθυπουργού από τις προεκλογικές «κόκκινες γραμμές» και τις προγραμματικές δηλώσεις. Γεγονός είναι ότι πλέον δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς από τους έξι ότι, αν συνεχιστεί η λιτότητα -που έχει οδηγήσει τόσο κόσμο στα συσσίτια, 700.000 επιχειρήσεις στο λουκέτο, 1.500.000 άτομα στην ανεργία και πολλούς συνταξιούχους στη δυστυχία, ενώ έχει προκαλέσει πάνω από 5.000 αυτοκτονίες και έχει κάνει τα νοικοκυριά να… φυτοζωούν-, θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη και σε ακραίες πολιτικές εξελίξεις. Ενδεχομένως και σε γεωπολιτικές ανακατατάξεις…

Ακόμη και να μην πήρε τίποτε από το τραπέζι των Βρυξελλών, έδειξε στον ελληνικό λαό, στον καθένα από εμάς, ότι αν δεν παλέψεις, αν δεν αντιδράσεις, αν δεν είσαι αποφασισμένος ακόμη και για αυτό που φοβάται ο απέναντι, ο συνεταίρος σου, το μόνο που μπορείς να περιμένεις είναι να σου πετάξουν από λύπη κάποια ψίχουλα από το τραπέζι στο οποίο τα αφεντικά γεύονται τον μόσχο τον σιτευτό, για τον οποίο έχεις προσφέρει πολλά κι εσύ… Κόσμος που μέχρι το βράδυ της Πέμπτης ήταν απέναντι από τον Τσίπρα και φοβόταν μη χάσει τα λεφτά του, την Παρασκευή το πρωί ήταν μαζί του. Κάποιοι, μάλιστα, έλεγαν πως αν γίνουν εκλογές θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ!

Θα μείνω όμως στο αυτονόητο, σε αυτό που έχει καταγράψει η Ιστορία και το είδαμε στο τραπέζι των Βρυξελλών: Ότι κάθε χώρα μπορεί να έχει φωνή. Μόνο που αυτό εξαρτάται από τον ηγέτη της. Ο οποίος δεν πρέπει να ζητιανεύει, αλλά να απαιτεί και να διεκδικεί. Και να έχει φροντίσει να είναι μαζί του ενωμένος ο λαός στην κοινή προσπάθεια που έχει ανάγκη η χώρα.

Θα μείνω και σ’ εσένα, Αντώνη Σαμαρά, που δεν βρήκες τη δύναμη να ξεπεράσεις την πίκρα σου για το ότι σε κέρδισε αυτό το… (από τον οποίο είχες πει ότι δεν θα έχανες ποτέ). Που δεν μπόρεσες να παραδεχτείς ότι ο αριστερός διάδοχός σου κατάφερε αυτό που δεν μπόρεσες να κάνεις εσύ ως πρωθυπουργός και ομοϊδεάτης της Μέρκελ και των περισσότερων συναδέλφων σου: Να βάλεις την Ελλάδα πρώτη στην ατζέντα των Συνόδων Κορυφής και των Eurogroup.

Θα μείνω ακόμη, Αντώνη, στο ότι δεν συντάχθηκες με τις θέσεις της Ελλάδας όταν πήγες στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ακόμη και από εκεί αντιπολίτευση έκανες, λέγοντας ότι η χώρα σου βουλιάζει, ότι έρχεται η καταστροφή, ότι κινδυνεύουν να χαθούν όλα όσα κατάφερες τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια. Όπως οι απλήρωτοι φόροι, που την τελευταία διετία έφθασαν στα 21,6 δισ. ευρώ, με τους περισσότερους από τους οφειλέτες να χρωστούν μόλις 3.000 ευρώ, ένδειξη της φτώχειας που προκάλεσε εκείνο το… success story σου, ενώ η φορολογική επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων την περίοδο 2008 – 2012 εκτινάχθηκε στο 337,7%!

Θα μείνω, τέλος, στη μίζερη και χολερική δήλωσή σου, Αντώνη Σαμαρά, ότι ο Τσίπρας θα πρέπει να περάσει τις εξετάσεις των μέτρων και ότι τα ψέματα τελειώνουν.

Εύχεσαι ουσιαστικά να αποτύχει η Ελλάδα, πιστεύοντας αφελέστατα ότι έτσι θα επιστρέψεις…


Σχολιάστε εδώ