Τι δουλειά έχει το Δημόσιο να χρηματοδοτεί τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών;

• Το γραφείο του επιμένει να κρατήσει και ο Κώστας Σημίτης γιατί -λέει- είχε γίνει πριν από πολλά χρόνια τρομοκρατική επίθεση εναντίον του. Αυτό επικαλέσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός αρνούμενος να αδειάσει το γραφείο που κρατάει από το 2004, όπως ζήτησε η πρόεδρος της Βουλής, γιατί πρέπει να καλυφθούν ανάγκες στέγασης των Επιτροπών του Κοινοβουλίου. Δηλαδή, κύριε Σημίτη, αν ήσαστε στόχος τρομοκρατών, εκτός Βουλής δεν θα μπορούσαν να σας βρουν; Αχ, κύριε καθηγητά, μια… ζωή μετεξεταστέος…

• Ο μόνος που δεν έφερε καμία αντίρρηση είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Ενημέρωσε την πρόεδρο της Βουλής ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα παραδώσει το γραφείο.

• Η κίνηση, όμως, αυτή της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου έφερε στο φως πολλούς… σκελετούς. Οι προηγούμενοι πρόεδροι της Βουλής διαχειρίζονταν το κτίριο σαν να ήταν ιδιοκτησία τους. Έδιναν γραφείο σε όποιον είχε κάποιο αξίωμα. Αποκαλύφθηκε, λοιπόν, ότι γραφείο μετά γραμματέως και υπαλλήλων, με όλα τα έξοδα (τηλέφωνα κ.λπ.) φορτωμένα στη Βουλή -το μόνιμο κορόιδο, τον λαό-, είχαν και οι πρώην Επίτροποι της ΕΕ, κυρίες Μαρία Δαμανάκη και Άννα Διαμαντοπούλου. Στις οποίες έστειλε επίσης… εξιτήριο η Ζωή. Σε αντίθεση με τις δύο παραπάνω κυρίες, η Βάσω Παπανδρέου, που ήταν το 1996 η πρώτη Κοινοτική Επίτροπος, επί Ζακ Ντελόρ, ποτέ δεν είχε την απαίτηση να έχει γραφείο στη Βουλή, και αυτό είναι προς τιμήν της. Ειπώθηκε, όμως, ότι είχε διατεθεί γραφείο στη Βουλή και στον κ. Θόδωρο Πάγκαλο. Με ποια ιδιότητα, άραγε;

• Να ήταν η μόνη πολυτέλεια και σπατάλη το γραφείο που έχουν την απαίτηση να διατηρούν όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί. Υπάρχουν και χειρότερα, και μάλιστα πολύ πιο δαπανηρά. Είναι τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών, ζώντων και τεθνεώτων. Έχουμε τα Ιδρύματα Κ. Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου, Κ. Σημίτη και Κ. Μητσοτάκη, το καθένα από τα οποία έχει έδρα σε ακίνητο του Δημοσίου, ενώ κάθε χρόνο χρηματοδοτούνται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μήπως είναι ώρα, λόγω και της τρομακτικής οικονομικής κρίσης, που έχει οδηγήσει τον κόσμο στα συσσίτια και στη ζητιανιά, να μπει τέρμα και σε αυτήν την προκλητική ελληνική ευρεσιτεχνία;

Όποιος πρώην πρωθυπουργός θέλει να φτιάξει ίδρυμα για να προβάλλει το έργο του, να το κάνει βάζοντας το χέρι στη δική του τσέπη και όχι στην τσέπη του κράτους. Και να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα λειτουργίας του. Υπάρχει κανείς που να διαφωνεί; Όσο για τα πεπραγμένα των πρώην πρωθυπουργών και τα όσα έζησαν, μπορούν να παραδώσουν τα αρχεία τους για αξιοποίηση και φύλαξη στον Οργανισμό «Γενικά Αρχεία του Κράτους – Ιστορικό Αρχείο».


Σχολιάστε εδώ