Πίεζαν ασφυκτικά στέλεχος του ΣΔΟΕ να κλείσει την υπόθεση Παπασταύρου της λίστας Λαγκάρντ 10 μέρες πριν από τις εκλογές

Είναι γνωστό ότι ο κ. Σταύρος Παπασταύρου είναι εξ απορρήτων συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. Όταν ήταν πρωθυπουργός, ο κ. Σταύρος Παπασταύρου μετείχε σε όλες τις συσκέψεις και τις συναντήσεις με τους ξένους ηγέτες. Ήταν ένας από τους κορυφαίους του Μαξίμου. Γνώριζε τα πάντα. Ο κ. Σαμαράς τον είχε πάντα μαζί του. Στη ΝΔ ήταν γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ.

Ο κ. Σταύρος Παπασταύρου είχε την… ατυχία, μέσα στις χιλιάδες καταστάσεις καταθετών που υπέκλεψε ο ξακουστός πια Φαλτσιάνι από την τράπεζα HSBC στην Ελβετία, όπου δούλευε, να… φιγουράρει το όνομά του σε μια λίστα με λογαριασμούς 2.062 ελλήνων καταθετών.

Κάτι… φραγκοδίφραγκα ήταν το ποσό της κατάθεσης. Μόλις 550.000.000 δολάρια! Όταν έσκασε η βόμβα, η δικαιολογία του κ. Παπασταύρου ήταν ότι τα χρήματα ανήκουν σε κάποιο επενδυτικό fund -του γνωστού ισραηλινού Μιονί- και ότι ο ίδιος είναι διαχειριστής. Δεν έπεισε, όμως, κανέναν, από τη στιγμή που στα χαρτιά αναφέρεται ως συνδικαιούχος, κάτι που και για τον πλέον αγράμματο ισοδυναμεί με το να είσαι δικαιούχος.

Από πλευράς πολιτικής ευθιξίας ούτε καν απασχόλησε το θέμα τον κ. Παπασταύρου, που κατείχε τη θέση ενός από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και θα ήταν λογικό και αυτονόητο να τον είχε προστατεύσει υποβάλλοντας την παραίτησή του. Αλλά ούτε ο κ. Σαμαράς επέδειξε την παραμικρή ευαισθησία να προστατεύσει το αξίωμα του πρωθυπουργού ζητώντας την παραίτησή του, όταν μάλιστα είχε παρέμβει το ΣΔΟΕ και η Δικαιοσύνη και είχε ξεσπάσει θύελλα, με εμπλοκή ακόμη και του αντιπροέδρου, του κ. Βενιζέλου, και η Βουλή είχε παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο τον πρωταγωνιστή της απόκρυψης της λίστας -στην οποία βρισκόταν και ο κ. Παπασταύρου- Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Παραθέτουμε όλα τα παραπάνω γιατί αποδεικνύουν ότι η κάλυψη που πρόσφερε στον έμπιστο συνεργάτη του ο κ. Σαμαράς δεν ήταν… στιγμιαία. Μέχρι την τελευταία ώρα καταβάλλονταν αγωνιώδεις προσπάθειες να κλείσει η υπόθεση που ερευνούσε το ΣΔΟΕ και να βγει λάδι ο κ. Παπασταύρου πριν αλλάξουν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με καλές πληροφορίες, από τον αρμόδιο προϊστάμενο του ΣΔΟΕ ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις στον ελεγκτή που χειριζόταν τον «φάκελο Παπασταύρου για τη λίστα Λαγκάρντ» προκειμένου να κλείσει την υπόθεση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Ημερομηνία καθόλου τυχαία. Ύστερα από 10 μέρες, στις 25 Ιανουαρίου, γίνονταν οι εκλογές και στο Μαξίμου ήξεραν ότι θα τις χάσουν. Οι πιέσεις ήταν τόσο ασφυκτικές, που ο χειριστής του «φακέλου Παπασταύρου» αναγκάσθηκε να στείλει έγγραφο στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΔΟΕ στην οποία υπαγόταν, όπου γράφει ότι «…πιέσθηκα από τον προϊστάμενό μου να ολοκληρώσω την έρευνα της υπόθεσης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου…», σημειώνοντας ότι η υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει γιατί εκκρεμεί η προσκόμιση εγγράφων που έχουν ζητηθεί από τον κ. Παπασταύρου και μέχρι τώρα δεν τα έχει πάει.

Δυστυχώς για τον συνεργάτη του κ. Σαμαρά, δεν πρόλαβαν να κλείσουν τον φάκελο…

Αυτό που βγαίνει από τις παρεμβάσεις που φέρνουμε σήμερα στο φως είναι ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι ο μόνος φταίχτης για το ότι το Δημόσιο πέντε χρόνια τώρα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ.


Σχολιάστε εδώ