ΝΕΒΡΟΖ, η εθνική γιορτή των Κούρδων, και οι ανησυχίες Ερντογάν για τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία

Ο εορτασμός αυτός είναι και μια φωνή διαμαρτυρίας και υπενθύμισης για τα δεινά που ο κουρδικός λαός έχει υποφέρει και συνεχίζει ακόμη να υποφέρει.

Παρά τα δεινά, ο λαός αυτός είναι ο μόνος που προβάλλει σθεναρή αντίσταση στο μέτωπο που σχηματίστηκε ενάντια στους τζιχαντιστές και πολεμάει σώμα με σώμα καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Οι επιτυχίες του στην ανακατάληψη του Κομπάνι έφεραν πίσω το «χαμόγελο» στον Λευκό Οίκο, αλλά αυτό μόνο δεν αρκεί. Γιατί έχει αποδειχθεί ότι η αντιμετώπιση των μαχητών του ισλαμικού κράτους (ISIS) δεν θα είναι ένας εύκολος στόχος και πρέπει η Δύση και οι σύμμαχοί της να εντείνουν τις προσπάθειές τους αφού ένας τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος έχει πια αρχίσει.

Χωριά κατά μήκος της συνοριακής γραμμής Τουρκίας, Συρίας και Ιράκ, που κατοικούνται ως επί το πλείστον από Κούρδους, εξακολουθούν να εκκενώνονται, με χιλιάδες πρόσφυγες να καταφεύγουν στα σύνορα με την Τουρκία για να σωθούν από τη λαίλαπα των φανατικών ισλαμιστών.

Εν τω μεταξύ, σάλο προκάλεσε στην Τουρκία η δήλωση του τούρκου Προέδρου ότι δεν υπάρχει «κουρδικό πρόβλημα», απαντώντας σε ερώτηση κούρδου, στην καταγωγή, δημοσιογράφου για το θέμα αυτό, ύστερα μάλιστα από την πρόσφατη προσέγγιση Ερντογάν – Κούρδων για την επίλυση του Κουρδικού, που ως αποτέλεσμα είχε την επιστολή του κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν προς τους μαχητές του ΡΚΚ, τους οποίους καλεί να σταματήσουν τον ένοπλο αγώνα. Η δήλωση αυτή του τούρκου Προέδρου προκάλεσε την αγανάκτηση του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος ΑDP Σαλαχαντίν Ντεμιρτάς, που άμεσα απάντησε ότι αν δεν υπάρχει κουρδικό θέμα, τότε προς τι η προσέγγιση των δύο πλευρών και οι προσπάθειες επίλυσής του.

Γιατί, άραγε, άλλαξε γνώμη ο τούρκος Πρόεδρος; Μήπως φοβάται για τους νέους συσχετισμούς που θα προκύψουν από το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία; Τότε προς τι το άνοιγμα του προς το κουρδικό στοιχείο;

Φοβάται την προσέγγιση του Λευκού Οίκου, που προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κέρι, με τον Άσαντ για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία; Τον απασχολεί η δήλωση του ρώσου Προέδρου ότι εξακολουθεί και στηρίζει τη Συρία;

Πάντως, όποιος κι αν είναι ο λόγος, οι Κούρδοι στην Τουρκία δεν πρέπει να ανησυχούν, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε την ίδρυση κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού, που θα εκπέμπει όχι βέβαια για τους ενήλικες Κούρδους, αλλά παιδικά προγράμματα για τα παιδιά τους!

ΕΛΕΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Σχολιάστε εδώ