Να πάρει τη ρεβάνς ονειρεύεται ο Σαμαράς

Είτε διότι δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών και η χώρα θα οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο είτε επειδή δεν θα επιχειρήσει να τηρήσει τις υποσχέσεις και θα βρεθεί αντιμέτωπος με «εσωκομματική ανταρσία».

Στελέχη που συνομίλησαν τις τελευταίες ημέρες με τον κ. Σαμαρά έμειναν με την εντύπωση ότι βασικός, αν όχι αποκλειστικός, στόχος του είναι να φτάσει μέχρι τις επόμενες εκλογές. Όχι τόσο για να διεκδικήσει την επάνοδό του στην εξουσία όσο για να πάρει τη «ρεβάνς» από τον κ. Τσίπρα. Ενδεικτική των απόψεων (και των φιλοδοξιών του…) είναι η τακτική που ακολούθησε πριν και μετά την επταμερή «συνάντηση κορυφής» στις Βρυξέλλες. Ενώ πριν αναχωρήσει για τη βελγική πρωτεύουσα στενοί συνεργάτες του υπογράμμιζαν ότι πηγαίνει για να στηρίξει την εθνική προσπάθεια (στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), φτάνοντας εκεί στράφηκε κατά της κυβέρνησης. Αλλά και στη συνέχεια, ενώ οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίσθηκαν ικανοποιημένοι και σχετικά αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς επέλεξε να ασκήσει κριτική εναντίον του κ. Τσίπρα, δίνοντας με τον τρόπο αυτό αμιγώς προσωπικά χαρακτηριστικά στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Δυσφορία και ποικίλα (επικριτικά κυρίως) σχόλια προκάλεσε και η αναφορά του στην «τρόικα», όρο που έχουν εγκαταλείψει άπαντες στην Ευρώπη και τον χρησιμοποιεί μόνον ο Β. Σόιμπλε.

Κάνουν σχέδια…

Παρά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη «συνάντηση κορυφής» των Βρυξελλών, στη Λ. Συγγρού επιμένουν ότι δεν έχει αρθεί το αδιέξοδο, τα προβλήματα παραμένουν και ως εκ τούτου είναι ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για το επόμενο διάστημα. Εκφράζουν ακόμη επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να είναι συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη συγκεκριμένη συνάντηση. Δηλαδή, να καταθέσει η κυβέρνηση το προσεχές δεκαήμερο πακέτο κοστολογημένων μεταρρυθμίσεων άμεσης απόδοσης, οι οποίες μάλιστα να εγκριθούν κιόλας από τους «θεσμούς» και το Eurogroup.

Κομματικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη πλέον να παρουσιάσει μέτρα, επώδυνα κατά την άποψή τους, διότι άλλου είδους δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από τους «θεσμούς». Εξ ου και στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για μέτρα και όχι για μεταρρυθμίσεις. Με το σκεπτικό αυτό, στη Λ. Συγγρού «οργιάζουν» τα σενάρια. Προεξοφλούν ότι, αν η κυβέρνηση πάει προς ψήφιση στη Βουλή συγκεκριμένα μέτρα, θα χρειαστεί τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να τα περάσει, αφού αρκετοί θα είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα διαχωρίσουν τη θέση τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, τονίζουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορεί να συνεχίσει σαν να μη συνέβη τίποτε, καθώς επί της ουσίας θα έχει χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οπότε, λένε, το… λιγότερο που θα έχει να κάνει θα είναι να προχωρήσει σε ανασύνθεση της κυβέρνησης, με υπουργοποίηση στελεχών της αντιπολίτευσης, στη συγκρότηση δηλαδή μιας οικουμενικής κυβέρνησης. Το… περισσότερο, δε, που θα μπορεί να κάνει θα είναι να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Στη Λ. Συγγρού υποστηρίζουν ότι πρόβλημα για την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα μπορεί να προέλθει και από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Παρότι αντιλαμβάνονται ότι ο Π. Καμμένος δεν πρόκειται να αποχωριστεί για ασήμαντη αφορμή την εξουσία και όσα αυτή συνεπάγεται, θεωρούν πολύ πιθανό σε δεδομένη στιγμή, αν διαπιστώσει ότι τίθεται εν αμφιβόλω η πολιτική επιβίωσή του, να επιχειρήσει «ηρωική έξοδο».


Σχολιάστε εδώ