Μόνο κέρδη αποκόμισε ο Τσίπρας
Σε επίπεδο εντυπώσεων η εικόνα ήταν καταλυτική, τονίζουν στην κυβέρνηση, αφού ο Αλ. Τσίπρας κάθισε ως ισότιμος συνομιλητής στο ίδιο τραπέζι διαπραγμάτευσης με τη Μέρκελ, τον Ολάντ, τον Γιούνκερ και άλλους κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίθεση με την εικόνα των προηγούμενων κυβερνήσεων, όταν, για παράδειγμα, ο Αντ. Σαμαράς υποδεχόταν στο Μέγαρο Μαξίμου τους υπαλλήλους της «τρόικας» και όχι τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, που χάραζαν την πολιτική αντί της κυβέρνησης.
Μπορεί επί της ουσίας να μην υπήρξαν απτά αποτελέσματα, ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι μια συνάντηση του πρωθυπουργού για το θέμα της Ελλάδας με τους κορυφαίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μάλιστα κράτησε μέχρι τις 3.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, δείχνει ότι πλέον οι Ευρωπαίοι αφήνουν σιγά σιγά την απαξιωτική στάση τους έναντι της χώρας μας και αναγκάζονται να συνομιλούν ισότιμα με αυτήν, άσχετα από το πού θα καταλήξει η συζήτηση αυτή. Ο Αλ. Τσίπρας μόνο κέρδη αποκόμισε από αυτήν τη συνάντηση και γι’ αυτό στη συνέντευξη Τύπου -παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε από τους Ευρωπαίους και από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι- έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το πλαίσιο στο οποίο είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές -γνωστό ως mail Χαρδούβελη- δεν ισχύει πλέον και την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων θα τη θέτει η Ελλάδα, που δεν θα δέχεται χωρίς καμία συζήτηση τις εντολές των δανειστών.
«Δείξαμε», λένε στην κυβέρνηση, «ότι όποιος θέλει μπορεί» και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του μετά τη Σύνοδο Κορυφής έστειλε το μήνυμα ότι με την ψήφιση των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις η σημερινή κυβέρνηση θα υλοποιήσει σταδιακά μεν αλλά σταθερά τις προεκλογικές της εξαγγελίες, για τις οποίες ψηφίστηκε πρόσφατα από τον ελληνικό λαό.
Όπως είναι φυσικό, στην κυβέρνηση απορρίπτουν κάθε συζήτηση για απομάκρυνση του Γ. Βαρουφάκη από το οικονομικό επιτελείο, κατόπιν απαίτησης των δανειστών, και ήδη έχουν αρχίσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο.
Στελέχη της κυβέρνησης σε δημόσιες δηλώσεις τους αφήνουν με υπαινιγμούς ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος, ενώ τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων (η τελευταία της Palmos έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ 42,8% έναντι 16,3% της ΝΔ, διαφορά 26,5%) αποτελούν ένα ισχυρό επιχείρημα για την προκήρυξη εκλογών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο στο εσωτερικό αλλά και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό.