Κινητικότητα στην εξωτερική μας πολιτική
Οι πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες στοχεύουν, κυρίως, στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και των σχέσεων με τους κοινοτικούς εταίρους και θεσμούς. Το θέμα του χρέους, από καθαρώς οικονομικής φύσης, έχει πάρει τη μορφή πολιτικοϊδεολογικής αντιπαράθεσης, ειδικά από τη στιγμή που στα ελληνικά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης προβάλλεται, μέχρι υπερβολής, η δήθεν πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ανατρέψει τα πάντα στις σχέσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ευρωζώνη. Από τις καθημερινές, σχεδόν, εγκλήσεις – αντεγκλήσεις και αιτιάσεις εξάγεται το συμπέρασμα ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση -η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης από τους ιστορικούς που ασχολούνται με την εξέλιξη της διαδικασίας της- τίθεται εν αμφιβόλω, αφού όλο και περισσότερο ξεθωριάζει και απομακρύνεται από το όραμα των λαών για μια Ευρώπη αλληλέγγυα και πραγματικά ενωμένη. Τα τελευταία γεγονότα της Φρανκφούρτης είναι δηλωτικά ότι οι λαοί της Ευρώπης δεν εγκρίνουν την επιβολή του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η δίνη του χρέους και των συλλογικών προσπαθειών για την αντιμετώπισή του ευτυχώς δεν παρέσυρε και τις δραστηριότητες του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο νέος υπουργός, καθηγητής Νίκος Κοτζιάς, ανέλαβε σοβαρές πρωτοβουλίες με στόχο την ενημέρωση των ξένων κυβερνήσεων τόσο για τα ελληνικά θέματα όσο και για θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Στις επαφές που είχε, επανέφερε στο διεθνές προσκήνιο την ελληνική διπλωματία, η οποία απουσίαζε για χρόνια από τη διεθνή σκηνή. Επισημαίνονται ιδιαίτερα δύο περιπτώσεις. Η πρώτη αφορά την υπογράμμιση της ανάγκης εύρεσης λύσης στο Ουκρανικό μέσω της διπλωματίας και η αποφυγή περαιτέρω αντιπαραθέσεων.
Η δεύτερη αφορά τη σημασία της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια. Είναι ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά που διαθέτει η ελληνική διπλωματία, που επί σειρά ετών παρέμεινε ανεκμετάλλευτο. Κρίνοντας και από τις αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ, οι επισημάνσεις του έλληνα υπουργού δεν πέρασαν απαρατήρητες, ειδικότερα στις χώρες που έχουν βαρύνοντα λόγο στις διεθνείς υποθέσεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα. Όλες γνωρίζουν καλά τις συνέπειες που θα είχε για την ασφάλεια στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μια αποσταθεροποίηση της Ελλάδος.
Η επικείμενη επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Κίνα θα δώσει, ασφαλώς, νέα ευκαιρία για ενημέρωση των κινέζων συνομιλητών του. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε συνεργασία με χώρες που έχουν ανάλογα συμφέροντα με τα ελληνικά, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να αναλάβει η Ελλάδα πρωτοβουλίες για την προστασία των χριστιανών και άλλων θρησκευτικών οντοτήτων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική όπου δοκιμάζονται σκληρά λόγω των τοπικών συρράξεων και αντιπαλοτήτων και αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις προγονικές τους εστίες. Ιδιαίτερα μεγάλος διαγράφεται ο κίνδυνος για το χριστιανικό στοιχείο, που τείνει να εξαφανιστεί από χώρες όπου πρωτοεμφανίσθηκε ο Χριστιανισμός.