«Κιβωτός Ιστορίας και Γνώσης» θα γίνει το Δημοτικό Θέατρο

Το κόστος λειτουργίας του θεάτρου στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας μετά την ανακαίνιση ανήλθε σε 1.400.000 ευρώ, δήλωσε ο δήμαρχος και το ποσό αυτό καλύφθηκε από το 1.000.000 ευρώ της έκτακτης επιχορήγησης που είχε εξασφαλίσει ο πρώην δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση ότι το Δημοτικό Θέατρο εύκολα μπορεί να καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας του. Φέτος, όμως, διαπιστώθηκε ότι τα χρήματα που απαιτούνται είναι δυσβάσταχτα και δυσεύρετα, οπότε ο δήμος προχώρησε σε περιστολή δαπανών ώστε το κόστος να περιοριστεί στο 1.000.000 ευρώ και η κάλυψη ενός μέρους να γίνει από το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής. Γι’ αυτόν τον λόγο ο δήμαρχος είχε επαφές τόσο με τον υπουργό Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη όσο και με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου. Όπως είπε στη συνέντευξη ο Γ. Μώραλης, ο δήμος μπορεί να επιχορηγεί μέσω του ΟΠΑΝ το Δημοτικό Θέατρο με 350.000 ευρώ τον χρόνο ενώ θα καταβληθεί προκειμένου να προκύψουν έσοδα προσπάθεια από την εκμετάλλευση των χώρων του.
Συγκεκριμένα, θα ενοικιαστούν τα πέντε καταστήματα στο ισόγειο και θα μισθωθεί το κυλικείο. Ακόμα, θα αξιοποιηθούν και τα δύο φουαγιέ, πάνω και κάτω, με τη διοργάνωση εκθέσεων ζωγραφικής και φωτογραφίας. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Νίκος Διαμαντής τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η ιδιαίτερη γεωγραφική θέση του Δημοτικού Θεάτρου αποτελεί πλεονέκτημα καθώς όντας φυσική απόληξη των οδών Πειραιώς και Συγγρού, συνδέει πολιτιστικά την Αθήνα, με τη “Στέγη”, το Αστεροσκοπείο, το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, αλλά και το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα “Κακογιάννη”, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Σχολείο, το Εθνικό Θέατρο, με τον Πειραιά λίγο πριν διαχυθούν μέσα από το λιμάνι».

***

// Κάτι… κινείται στα Λιπάσματα. Μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και τις δηλώσεις του υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι ο χώρος θα αποδοθεί στον λαό για αναψυχή, άθληση και κοινωφελείς δραστηριότητες, την περασμένη Κυριακή, ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, μιλώντας στο Κανάλι 1 και στην εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος», τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει δεσμεύσει 5 εκατ. ευρώ για απαλλοτρίωση των 440 στρεμμάτων που κατέχει η Εθνική Τράπεζα, τα οποία θα ενωθούν με τα 100 στρέμματα που ανήκουν στον δήμο, ώστε να διαμορφωθεί ένας κοινόχρηστος χώρος 540 στρεμμάτων. Στα κτίρια του πρώην εργοστασίου των Λιπασμάτων θα λειτουργήσει Μουσείο Βιομηχανίας, τμήματα του Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ θα δημιουργηθεί, με τη συνδρομή του υπουργείου Υγείας και μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Παιδιατρικό Νοσοκομείο! Όπως είπε ο δήμαρχος, αυτή τη φορά τα προγράμματα ΕΣΠΑ θα αξιοποιηθούν σωστά, γιατί στο παρελθόν σπαταλήθηκαν τα χρήματα σε δράσεις χωρίς ουσία, όπως οι πράσινες ταράτσες στις οποίες -υποτίθεται- θα δημιουργούνταν… κρεμαστοί κήποι.

// Αυξάνει κατακόρυφα την αποτελεσματικότητά του και το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών το Νοσοκομείο «Μεταξά», που είναι το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσηλευτικό ίδρυμα των Βαλκανίων. Όπως δήλωσε ο διοικητής του Νίκος Βλαχάκος, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα λειτουργήσουν δύο νέα μηχανήματα, τα οποία έχουν ήδη παραγγελθεί και το ένα ήδη βρίσκεται στους χώρους του νοσοκομείου. Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο γραμμικό επιταχυντή, ο οποίος θα μπορεί να κάνει ολοκληρωμένο πρόγραμμα προηγμένης ακτινοβολίας σε 30-35 άτομα ημερησίως, με οκτώ ώρες λειτουργίας! Επίσης, έχει ήδη εγκατασταθεί ένα νέο μηχάνημα, το οποίο μπορεί να αναγνωρίζει τα κύτταρα που έχουν προδιάθεση να γίνουν καρκινικά, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η πρόληψη της εκδήλωσης κάθε μορφής καρκίνου! Να σημειωθεί ότι το «Μεταξά» εφαρμόζει με ιδιαίτερη επιτυχία πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας για ασθενείς που δεν μπορούν να μεταβούν στο νοσοκομείο.

// Το θέμα της πυρασφάλειας των ορεινών όγκων του Αιγάλεω και του Σχιστού απασχόλησε το διοικητικό συμβούλιο του ΠΕΣΥΔΑΠ που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα. Έπειτα από εισήγηση του προέδρου του Συνδέσμου Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, αποφασίσθηκε να ζητηθεί από την Περιφέρεια Αττικής ενίσχυση των δράσεων των Συνδέσμων που έχουν αναλάβει εδώ και χρόνια το συγκεκριμένο έργο. Επίσης, θα ζητηθεί από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη να δώσει εντολή στη διοίκηση της ΔΕΗ να υλοποιήσει άμεσα το πρόγραμμα υπογειοποίησης των εναέριων γραμμών μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης που διέρχονται μέσα από κατοικημένες περιοχές.

// Λύνεται το πρόβλημα της απασχόλησης των 14 ατόμων με Ειδικές Ανάγκες που κατ’ εξαίρεση της ισχύουσας νομοθεσίας μονιμοποιούνται στο Δημόσιο. Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα τη μονιμοποίηση των 14 ΑΜΕΑ, με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Ο δήμαρχος, αναφερόμενος στο θέμα των Λιπασμάτων, είπε ότι συμφωνεί με τις θέσεις της δημοτικής αρχής Κερατσινίου – Δραπετσώνας και ζήτησε να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποδοθεί στον λαό ο χώρος της πρώην χωματερής του Σχιστού, που έχει σκεπαστεί και έχει μεταβληθεί σε ανοικτή έκταση πολλαπλών χρήσεων.

// Ο Ρουσσέτος Λειβαδάρος, πρώην διευθυντής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πειραιά και της Νομαρχίας παλαιότερα, μπορεί να πήρε σύνταξη, αλλά δεν εγκατέλειψε τα παλιά του… λημέρια. Πηγαίνει τακτικά, εθελοντικά, στον αντιπεριφερειάρχη Γ. Γαβρίλη και τον ενημερώνει για πολλά θέματα. Οι γνώσεις και η εμπειρία του δεν αμφισβητούνται, γι’ αυτό και οι συμβουλές του είναι… ευαγγέλιο για τον αντιπεριφερειάρχη.

// Νέος αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝ) του Δήμου Πειραιά ορίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γέμελος. Ο επί σειρά ετών προπονητής της ομάδας κολύμβησης του Ολυμπιακού και ομοσπονδιακός τεχνικός, έχει στο ενεργητικό του σπουδαίες διακρίσεις για την ελληνική κολύμβηση σε ολυμπιακούς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα, αναλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου του ΟΠΑΝ μετά την παραίτηση από τη θέση της Σταυρούλας Αντωνάκου, η οποία εκλέχθηκε βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων στις τελευταίες εθνικές εκλογές με το Ποτάμι.

// Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Αίγινα με το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ, στην Ψυτάλλεια. Το έργο, που θα καλυφθεί από πόρους της Περιφέρειας Αττικής, προϋπολογισμού 32.520.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), αναμένεται να δώσει οριστική λύση στο σημαντικό πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει το νησί εδώ και χρόνια.

«Ύστερα από πολλά χρόνια, ένα όνειρο, ένα καθολικό αίτημα όλων των Αιγινητών γίνεται πραγματικότητα», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Π. Χατζηπέρος.

// Με μια ακατανόητη απόφασή του, ο πρόεδρος του πρώην ΟΣΚ κ. Δρούλιας κήρυξε έκπτωτο τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο της Ραλλείου για διαφορά 148.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι εργασίες να σταματήσουν και το κτίριο, που κατά 70% έχει ολοκληρωθεί, να παραμείνει (ποιος ξέρει για πόσα χρόνια ακόμα) γιαπί! Την απόφαση θεωρούν απαράδεκτη οι εκπρόσωποι των καθηγητών και των γονέων, δεδομένου ότι σήμερα το κράτος πληρώνει 30.000 ευρώ τον μήνα για τη στέγαση των μαθητών της σχολής σε δύο κτίρια. Τώρα, μέχρι να γίνει νέος διαγωνισμός και να αναλάβει ο νέος εργολάβος θα περάσουν αρκετοί μήνες. Και το κράτος θα συνεχίσει να πληρώνει νοίκια.

// Την απόλυτη οδύνη ζουν από την περασμένη Πέμπτη τα Καμίνια. Ένα από τα καλύτερα παιδιά της γειτονιάς, 20 χρονών, έχασε τη ζωή του, από παθολογικά αίτια όπως ανακοινώθηκε, ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην Καλαμάτα. Οι δικοί του λένε πως… κάποιοι έκαναν λάθος. Άλλοι μιλούν για «τυχαίο ατύχημα». Οι αρμόδιοι (υπουργός Άμυνας, υπουργός Υγείας κ.λπ.) θα πρέπει να ερευνήσουν σχολαστικά τις ευθύνες ή τις παραλείψεις που υπήρξαν και είχαν ως αποτέλεσμα ένα νέο παιδί να χάσει τη ζωή του.

// Με άμεση παρέμβαση της διοίκησης του Δημοτικού Ραδιοσταθμού Πειραιά Κανάλι 1 βρέθηκε λύση και τελικά θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι για γραφειοκρατικούς λόγους και εξαιτίας των καθυστερήσεων που προκάλεσαν οι εκλογές, έχουν να δουν το… χρώμα του χρήματος από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη! Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή ο Δήμος Πειραιά δεν έχει ακόμα προϋπολογισμό! Ύστερα από παρέμβαση του προέδρου της ΔΗΡΑΠ Τάκη Αβραμίδη βρέθηκε η φόρμουλα και μέσα στην εβδομάδα οι εργαζόμενοι στο Κανάλι 1 θα παίρνουν ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα που τους οφείλονται. Στόχος της διοίκησης είναι μέχρι το Πάσχα να έχουν εξοφληθεί.

// Απίστευτο κι όμως αληθινό: Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» μέλη φιλοζωικής οργάνωσης που επιχειρούσαν να «φυγαδεύσουν» στη Γερμανία 15 σκύλους. Η αρμόδια Εισαγγελέας για την Προστασία των Ζώων, Αλεξάνδρα Πίσχοινα, άσκησε δίωξη κατά των συλληφθέντων για σειρά αδικημάτων μεταξύ των οποίων και για απόπειρα κακοποίησης. Όπως πληροφορηθήκαμε, αυτό έγινε γιατί στη Γερμανία επιτρέπεται η κτηνοβασία και ενδεχομένως να προορίζονταν για εκεί οι σκύλοι. Αναφερόμενος στο γεγονός, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης δήλωσε ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική η Πολιτεία στο θέμα της προστασίας των ζώων αλλά και της περίθαλψής τους, γιατί αν αφεθεί η υπόθεση σε χέρια ιδιωτών, που καπηλεύονται και εκμεταλλεύονται την ευαισθησία κάποιων για τα ζώα μέσα από ποικιλώνυμες, ύποπτες, δήθεν φιλοζωικές οργανώσεις, τα πράγματα κινδυνεύουν να γίνουν ανεξέλεγκτα. Να σημειώσουμε ότι την περασμένη Πέμπτη αντιπροσωπεία του ΠΕΣΥΔΑΠ επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη και συζήτησαν θέματα που αφορούν τα αδέσποτα ζώα, για την πυροπροστασία του όρους Αιγάλεω και του Σχιστού και για το περιβάλλον. Μετά τη συνάντηση τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Γαβρίλης, όσο και ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γ. Γουρδομιχάλης, δήλωσαν ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό και εποικοδομητικό και ότι μπορούν να γίνουν πολλά βήματα για την αντιμετώπιση των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Πρόθεση του ΠΕΣΥΔΑΠ είναι να εμπλακεί περισσότερο η Δευτεροβάθμια ΤΑ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των διαφόρων περιοχών, γιατί το σημερινό πλαίσιο, που υποβαθμίζει τον ρόλο της σ’ αυτά τα ζητήματα, δεν αποδίδει. Η Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση πρέπει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να διεκδικήσει ρόλους και να πρωταγωνιστεί σε θέματα ουσίας που αφορούν τους πολίτες και όχι να «καλύπτεται» πίσω από πρωτοβουλίες άλλων.


Σχολιάστε εδώ