Εχθρός ο χρόνος…
***
Θρίλερ
Οι διαπραγματεύσεις στη Συνάντηση Κορυφής των Βρυξελλών ήταν σκληρές και πολύωρες μέχρι οι συμμετέχοντες να καταλήξουν στο κοινό ανακοινωθέν. Είχε προηγηθεί ένα άνευ προηγουμένου θρίλερ, με τις πιέσεις προς την κυβέρνηση από την πλευρά των δανειστών να είναι ασφυκτικές, ενώ στην Ευρώπη είχαν αρχίσει να πυκνώνουν οι «φωνές» που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» ή ακόμη κι εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Ο χρόνος λιγοστεύει για την Ελλάδα», προειδοποιεί ο Β. Σόιμπλε, ενώ σε ανάλογο κλίμα ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί σημειώνει ότι «δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος». Την παραμονή της επταμερούς συνάντησης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ, για πρώτη φορά στα χρονικά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Ο δε Γ. Ντάισελμπλουμ προανήγγειλε λύση «τύπου Κύπρου», με περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων από τις τράπεζες και περιορισμό στις αναλήψεις, προκαλώντας την οργή της Αθήνας. Κυβερνητικοί παράγοντες ομολογούν ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση με τους δανειστές, η χώρα μας θα αντιμετωπίσει οξύ πρόβλημα ρευστότητας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (στάση πληρωμών, μη καταβολή μισθών – συντάξεων κ.λπ.). Ωστόσο, το τηλεφώνημα του αμερικανού Προέδρου Μπ. Ομπάμα προς τη γερμανίδα καγκελάριο έδωσε έναν άλλο τόνο στην όλη υπόθεση, ιδίως δε από τη στιγμή που ζήτησε να βρεθεί μια ρεαλιστική συμφωνία με σκοπό η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
***
Αδιέξοδο
Με αφορμή τις πιέσεις και τα «σενάρια καταστροφής», από την κυβέρνηση έκαναν λόγο για ακραίους κύκλους, εντός κι εκτός Ελλάδας, που προσπαθούν να τορπιλίσουν τη συμφωνία και την πιέζουν να συμφωνήσει σε μνημονιακές πολιτικές. Διαμήνυαν δε ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω σε όσα έχουν εξαγγείλει για την ανακούφιση της οικονομίας και της κοινωνίας. Κι όλα αυτά με αφορμή και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών θέτουν θέματα εκτός ατζέντας, που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ παραπέμπουν στο περίφημο email Χαρδούβελη και στη λογική της (πρώην) «τρόικας». Από την πλευρά τους, τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων ισχυρίζονταν ότι η κυβέρνηση δεν τους δίνει στοιχεία για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ καταφεύγουν σε υποτιμητικά σχόλια για τους έλληνες συνομιλητές τους.
***
Κόντρες
Οι εντάσεις δεν λείπουν και από την εσωτερική πολιτική σκηνή. Οι πρωτοβουλίες (κινήσεις) της Ζ. Κωνσταντοπούλου προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων, αλλά και μεμονωμένων βουλευτών και απειλούν κάθε τόσο να μετατρέψουν σε… αρένα το Κοινοβούλιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως, π.χ., στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής και το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, προκαλούν, μάλιστα, τη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης την κατηγόρησαν ευθέως ότι προσπαθεί να αναγάγει τη νεοναζιστική οργάνωση σε βασικό πυλώνα λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Εξίσου έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων όσον αφορά την απόφαση του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου να μετατρέψει την επέτειο της 25ης Μαρτίου σε… εθνικό πανηγύρι, με χορευτικές εκδηλώσεις και μπάντες του Στρατού να παίζουν δημοτικά τραγούδια στην πλατεία Συντάγματος. Το Ποτάμι έκανε λόγο για «συμφιλίωση Ακροδεξιάς και (πρώτη φορά) Αριστεράς», προσθέτοντας ότι ανάλογα «γλέντια» οργάνωναν και οι επικεφαλής της απριλιανής χούντας. Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για «ψεκασμένους» και ακροδεξιούς υπενθυμίζοντας προεκλογικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των παρελάσεων. Απαντώντας, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η όλη εκδήλωση στο Σύνταγμα θα είναι ένα μήνυμα εθνικής κυριαρχίας, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες απείλησαν με προσφυγή στη δικαιοσύνη σε βάρος του Στ. Θεοδωράκη για… συστηματική επιχείρηση συκοφάντησης του κ. Καμμένου.
***
«Εχθροί»
Ο Π. Καμμένος δεν έχει όμως να αντιμετωπίσει μόνο τους «εσωτερικούς εχθρούς», υπάρχουν αρκετοί και εκτός Ελλάδος. Η επισήμανση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς ότι ήταν λάθος η συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κυβέρνηση πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις. Η κυβέρνηση μίλησε για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, ενώ ο ίδιος ο κ. Καμμένος την απέδωσε αφενός στην απόφαση της κυβέρνησης να εγείρει θέμα γερμανικών αποζημιώσεων και αφετέρου στη δική του πρωτοβουλία να ανοίξει όλους τους φακέλους με τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, στις περισσότερες από τις οποίες εμπλέκονται γερμανικές εταιρείες. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι σε μία από αυτές είναι αναμεμιγμένος και ο Μ. Σουλτς.