Δύο κομμάτια η ΝΔ
Πέραν των άλλων, οι εξελίξεις αυτές ακυρώνουν στην πράξη τις εξαγγελίες του Αντ. Σαμαρά για «άνοιγμα» προς όλες τις πτέρυγες του κόμματος. Κατόπιν αυτών, στο νέο οργανόγραμμα μετέχουν κατά βάση βουλευτές προσκείμενοι στην ηγεσία, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που επέλεξαν αυτήν την πλευρά θεωρώντας ότι έτσι θα προωθήσουν καλύτερα τα σχέδια και τις φιλοδοξίες τους. Απουσιάζουν στελέχη όπως οι Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, Ευρ. Στυλιανίδης, Μ. Χαρακόπουλος, Κ. Τζαβάρας, Αλ. Κοντός κ.ά., με μακρά κυβερνητική και κοινοβουλευτική εμπειρία, ενώ αντίθετα μετέχουν βουλευτές όπως οι Μ. Κόνσολας, Ν. Κεραμέως, Τ. Κοψαχείλης κ.ά.
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, πάντως, εκφράζουν την ικανοποίησή τους από την όλη διαδικασία και τονίζουν ότι όλα τα στελέχη είχαν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση στα όργανα. Και ότι όσοι επέλεξαν να απόσχουν το έκαναν με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Το βέβαιο είναι ότι από τις εσωκομματικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία βγήκε διχασμένη, διαπίστωση την οποία κάνουν πολλά στελέχη, που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πορεία της παράταξης. Μπορεί το αίτημα για τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου να τέθηκε εκτός ατζέντας, ωστόσο πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η πλευρά των διαφωνούντων θα επιδιώξει τη σταδιακή φθορά της ηγεσίας, αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να επιχειρήσει το «τελικό χτύπημα».
Πολλά θα εξαρτηθούν, πάντως, από τις ευρύτερες εξελίξεις και κυρίως από την πορεία της κυβέρνησης. Αν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ολοκληρωθούν με θετικό τρόπο, η κατάσταση στη χώρα θα ομαλοποιηθεί. Στην περίπτωση αυτή, όπως εκτιμούν οι δημοσκόποι, θα ενισχύεται η απήχηση της κυβέρνησης και θα πέφτουν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που η αλλαγή ηγεσίας θα θεωρηθεί μονόδρομος, προκειμένου να ανακοπεί η κατάρρευση.
***
ΟΧΙ Βορίδη – Άδωνη στις 100 δόσεις… – Γιατί είναι… μονομερής ενέργεια!
Ο διχασμός στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ως επακόλουθο της βαριάς ήττας στις εκλογές, εκτείνεται σε όλα τα επίπεδα. Πολύ σύντομα θα αποτυπωθεί και εντός Κοινοβουλίου, στα μέτρα που σχεδιάζει να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Αρκετά στελέχη, όπως ο Άδ. Γεωργιάδης, υποστηρίζουν ότι η ΝΔ πρέπει να υπερψηφίσει ακόμη και μνημονιακά μέτρα, προκειμένου να είναι συνεπής με την πολιτική που εφάρμοσε ως κυβέρνηση. Άλλα, πάλι, στελέχη, όπως ο Μ. Βορίδης, είναι της άποψης ότι το κόμμα δεν πρέπει να ψηφίσει μέτρα που δεν υπήρχαν εξαρχής στο πρόγραμμα, αλλά είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων χειρισμών της σημερινής κυβέρνησης. Ούτως ώστε το πολιτικό και το κοινωνικό κόστος να το επωμιστεί η κυβέρνηση και τα κόμματα που την απαρτίζουν.
Ενδεικτικό της «σύγχυσης» που επικρατεί μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών είναι ότι οι κ. Βορίδης και Γεωργιάδης, που διαφωνούν επί της αρχής, συμφώνησαν στο ζήτημα των 100 δόσεων. Υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να το ψηφίσει η ΝΔ καθότι συνιστά «μονομερή ενέργεια» (και θα… δυσαρεστηθούν οι δανειστές!) Σε άλλη γραμμή η Ντ. Μπακογιάννη, που τάχθηκε υπέρ της συγκεκριμένης ρύθμισης, με το επιχείρημα ότι αποτελεί συνέχεια των πολιτικών που προώθησε η κυβέρνηση Σαμαρά.