Δεν ήταν ό,τι το καλύτερο

Για πρώτη φορά παρακάμφθηκε η διαδικασία της δημοσιοποίησης των θέσεων που επρόκειτο να καλυφθούν. Για ορισμένες θέσεις ενημερώθηκαν μόνο οι «εκλεκτοί», όχι φυσικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του γνωστού συστήματος που συνεχίζει να παραμένει ισχυρό στο ΥΠΕΞ, σε συνδυασμό και με ορισμένα στελέχη της Διπλωματικής Υπηρεσίας που έχουν διατηρήσει προσωπική σχέση με τον υπουργό Εξωτερικών από την εποχή της θητείας του στο ΥΠΕΞ. Υπήρξαν περιπτώσεις βολέματος των ρουσφετιών του περιβάλλοντος του Κ. Καραμανλή αλλά και ανθρώπων του παλαιού ΠΑΣΟΚ, επί εποχής Άκη και Κουτσιμπού… Καλύφθηκαν όμως και θέσεις οι οποίες έπρεπε προ πολλού να έχουν καταργηθεί καθώς εξακολουθούσαν να υπάρχουν απλώς για το βόλεμα των ημετέρων. Υπάρχουν και περιπτώσεις απολύτως προκλητικές για τους υπόλοιπους διπλωμάτες, με πρέσβη ο οποίος -και με τη βούλα πλέον- χρίζεται διπλωμάτης «εξωτερικού».

Σύντομα θα συγκληθεί και νέο Υπηρεσιακό, όπως πληροφορούμαστε, για την κάλυψη σημαντικών πρεσβευτικών θέσεων, όπως η Ουάσινγκτον, η Άγκυρα και η ΜΑ ΝΑΤΟ.

Το Ανώτατο Υπηρεσιακό στέλνει τον Ηλία Φωτόπουλο στη Λευκωσία, την Κάτια Γεωργίου στο Δουβλίνο, την Κατερίνα Νασίκα στον ICAO, τη Χαρά Σκουλαρίκου στη Βέρνη, τον Δημήτρη Τουλούπα στη Στοκχόλμη, τον Νίκο Μαθιουδάκη στο Κάιρο, τον Γιώργο Βέη στην Unesco, τον Νίκο Πάζιο στη Μαδρίτη, την Κατερίνα Σιμοπούλου στη Λισσαβώνα, την Τέρυ Γαλαθιανάκη στις Βρυξέλλες, τον Αλέξανδρο Ράλλη στο Άμπου Ντάμπι και τον Ρούσσο Κούνδουρο στη ΜΕΑ ΕΕ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Δ. Χρονόπουλος, ο οποίος είχε επιλεγεί από το προηγούμενο Υπηρεσιακό για τη Λευκωσία, όχι μόνο κόπηκε, αλλά παραμένει και στην Αθήνα.

Πάντως, στο υπουργείο Εξωτερικών συγκροτείται μια ισχυρή ομάδα, αυτή τη φορά όχι μόνο από συμβούλους, όπως συνέβαινε επί εποχής Γ. Παπανδρέου, αλλά και από καθηγητές – διεθνολόγους, φίλα προσκείμενους στον Ν. Κοτζιά. Εξάλλου, η ανασύσταση – ανασυγκρότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού θα προσφέρει το κέλυφος για τη θεσμική δραστηριοποίηση της ομάδας των καθηγητών στο ΥΠΕΞ, στην οποία πρωταρχικό ρόλο θα έχουν οι καθηγητές Άγγελος Συρίγος και Πέτρος Λιάκουρας, ενώ στο Κυπριακό φαίνεται ότι επαναδραστηριοποιείται ο εμπειρογνώμονας και στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Κύπριος στην καταγωγή, Χρήστος Αβραάμ.

***

*Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις του ΥΠΕΞ για τα ΜΟΕ με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, πριν αρχίσει τη συζήτηση για τα βαριά ΜΟΕ, που αφορούν το Αιγαίο, ας ζητήσει από την Άγκυρα την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής των λαθρομεταναστών που συλλαμβάνονται και αποδειγμένα περνούν τα σύνορα από την Τουρκία. Μαθαίνουμε ότι πλέον η Τουρκία, βρίσκοντας χαλαρές τις ελληνικές αρχές, δεν παίρνει πίσω κανέναν λαθρομετανάστη…

*Στην περίπτωση των Σκοπίων είναι απολύτως ορθή η κριτική που ασκεί ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, καθώς τα ΜΟΕ, που έχουν καθαρά αλυτρωτικό χαρακτήρα, θα είναι εκ των πραγμάτων εις βάρος της χώρας μας, μια και η Ελλάδα δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις έναντι της ΠΓΔΜ. Η υιοθέτηση ΜΟΕ με τα Σκόπια, αντιθέτως, θα ανοίξει την όρεξη των γνωστών κύκλων που θα επιμείνουν στο πλαίσιο αυτό να γίνει η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, οι οποίες θα διεξάγονται παράλληλα με τις συνομιλίες για το όνομα. Μια ιδέα που θα οδηγήσει έτσι σε εξουδετέρωση του μοναδικού μοχλού πίεσης που έχει τώρα η Ελλάδα έναντι του κ. Γκρούεφσκι.

*Όσο για τις ιδέες για νέα δίοδο μεταξύ των δύο χώρων στις Πρέσπες, που ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Κοτζιάς στη Βουλή, δεν αντιλαμβανόμαστε σε τι ακριβώς θα βοηθήσει, πέραν της διαφυγής τουριστών από τις Πρέσπες προς τις απέναντι σκοπιανές ακτές… Στους ευνοημένους πιθανόν να είναι και κύκλοι πέριξ του Ουράνιου Τόξου, που για χρόνια παλεύουν προκειμένου να ανοίξει δίοδος ώστε να υπάρχει η αναγκαία όσμωση των «αδελφών Μακεδόνων»…

*Έχει διαφύγει εντελώς της προσοχής των ελληνικών ΜΜΕ -και πιθανότατα και των κυβερνητικών παραγόντων- η κοσμογονία που συμβαίνει στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν παρέστη στα εγκαίνια του Κέντρου Ραντάρ και Ηλεκτρονικού Πολέμου στις εγκαταστάσεις της ASELSAN, όπου στην ομιλία του ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων ώστε να «εξαλειφθεί πλήρως μέχρι το 2023 η εξάρτηση από το εξωτερικό στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας». Ήδη η Τουρκία παράγει τα ελικόπτερα ATTACK, σύντομα θα αρχίσει η παραγωγή των αρμάτων ALTAY, ενώ προχωρά εντατικά το πρόγραμμα για την παράγωγη μη επανδρωμένων αεροπορικών μέσων ΑΝΚΑ.

*Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο κ. Ερντογάν, για να καταδείξει τη σημασία της αμυντικής βιομηχανίας, υπενθύμισε τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση της κρατικής πολεμικής βιομηχανίας ASELSAN. Ο τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στην περίπτωση της «πολεμικής επιχείρησης στην Κύπρο, το 1974, εκείνοι που έπρεπε να είναι δίπλα μας διέκοψαν ξαφνικά όλη την υποστήριξή τους και έτσι σταμάτησαν να λειτουργούν οι ασύρματοι των τουρκικών δυνάμεων…».

*Και προς επίρρωση όλων αυτών ο επίσης παριστάμενος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο δίδαγμα της «μεγαλύτερης στρατιωτικής επιχείρησης κατά την περίοδο της Δημοκρατίας, την επιχείρηση στην Κύπρο, ότι πρέπει να υπάρχει ανεξαρτησία στον τομέα της τεχνολογίας…».

*Σοκ προκαλεί η ευκολία με την οποία παραδίδεται η οικονομική δραστηριότητα σε κρίσιμους τομείς στη Θράκη, στο μακρύ χέρι του τουρκικού κράτους. Ο γιος του Σαδίκ, Λεβέντ, υπέγραψε συμφωνία με την Ένωση Καπνοπαραγωγών για να αναλάβει την προώθηση του μπασμά στο εξωτερικό, ενώ ο ίδιος και η εταιρεία του (με έδρα την Κωνσταντινούπολη), που πρόεκυψε με την ενίσχυση του βαθέος τουρκικού κράτους, έχουν αναλάβει την προώθηση και του βαμβακιού.

*Είναι ο πιο εύσχημος τρόπος έμμεσης εξαγοράς των μειονοτικών αγροτών και συγχρόνως της άμεσης εξάρτησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη Θράκη, τουλάχιστον του αγροτικού τομέα, απευθείας από την Άγκυρα. Αν κρίνει κανείς ότι ήδη στο εμπόριο ακόμη και το χαρτί υγείας, σε μαγαζιά που ανήκουν σε μειονοτικούς, φθάνει από την Τουρκία, είναι εύκολα αντιληπτό τι επιδιώκεται.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ