Έβρος, κουνούπια και ζωονόσοι μάς… ενώνουν
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ζήτησε να υπάρχει ένα διαρκές, ευέλικτο και αμοιβαίο σύστημα ταχείας ενημέρωσης και άμεσης συνεργασίας κατά τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων, το οποίο θα υποστηρίζεται από επιτροπή.
Παράλληλα, προτάθηκε να υπάρξει για όλο το μήκος του ποταμού Έβρου ένα ψηφιακό πρόγραμμα, το Evros Forecast, με στόχο τη σύνταξη πλημμυρικών χαρτών, εκατέρωθεν από τις δύο χώρες, για διάφορα σενάρια πλημμύρας ανάλογα με τις αντίστοιχες παροχές, ώστε να υπάρχει επαρκής πρόληψη. Το σύστημα αυτό προτίθεται να το υλοποιήσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να εγκατασταθεί σύστημα έγκαιρης αμοιβαίας πληροφόρησης και προειδοποίησης πλημμυρικών κινδύνων για την άμεση ενημέρωση του μεγέθους των παροχών και του χρόνου άφιξης της ποσότητας των υδάτων ανά κρίσιμο σημείο. Συμφωνήθηκε, επίσης, η μέτρηση να γίνεται σε απόλυτα υψόμετρα από τη θάλασσα, συγκρίσιμα με τις αντίστοιχες στάθμες στέψης αναχωμάτων, σε ό,τι αφορά τα συστήματα μέτρησης στάθμης ύδατος.
Η Περιφέρεια ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση των τεχνικών της εκπροσώπων σχετικά με τη μελέτη κατασκευής, από την Τουρκία, ενός καναλιού εκτόνωσης υδάτων στην περιοχή της Αδριανούπολης.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών αλλά και οι ζωονόσοι.
Σχετικά με την καταπολέμηση των κουνουπιών στην παρέμβρια περιοχή, συμφωνήθηκε ταυτόχρονη και από κοινού πραγματοποίηση ψεκασμών στις ίδιες περιοχές προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών και ανταλλαγή στοιχείων με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για άμεση ενημέρωση. Τέλος, σχετικά με τους τρόπους ανάσχεσης των ζωονόσων στα σύνορα:
-Συμφωνήθηκε η σύσταση αμοιβαίου διαρκούς μηχανισμού ενημέρωσης της εξέλιξης των ζωονόσων και συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής πλευράς για τον περιορισμό της μετάδοσής τους.
-Συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για τη μείωση, σε πρώτη φάση, των παράνομων μετακινήσεων ζώων.
-Προτάθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης η χρηματοδότηση του εμβολιασμού, που γίνεται στην Αδριανούπολη, να πραγματοποιηθεί μέσω κοινού προγράμματος από ευρωπαϊκούς πόρους.
Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Παυλίδης δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση εργασίας: «Επιβάλλεται να συνεργαστούμε στο επίπεδο που δεν θίγονται κεντρικές πολιτικές, με αυτονόητη τήρηση των θεσμικών ρόλων του διοικητικού μας συστήματος, για θέματα που αφορούν την κοινωνία μας και δημιουργούν καταστροφές και ζημίες.
Δεν θα αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και έχουμε ήδη αποτελέσματα», υπογράμμισε.