5 δισ. ευρώ έχουμε δώσει στη Γερμανία για την αγορά πολεμικού υλικού

Καταρρίπτεται έτσι για μία ακόμη φορά ο «μύθος» περί τεμπέληδων και αντιπαραγωγικών Ελλήνων, τον οποίο σκοπίμως καλλιεργούν στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να δικαιολογήσουν τη μάστιγα της λιτότητας που έχουν επιβάλει στη χώρα μας. Και τον χρησιμοποιούν για να «καμουφλάρουν» τους εκβιασμούς και τις απειλές που εκτοξεύουν εναντίον ενός ολόκληρου λαού, που τον οδηγούν στην πείνα και στην εξαθλίωση.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Άμυνας, από το 2000 μέχρι σήμερα η Ελλάδα κατέβαλε στη Γερμανία για την αγορά πολεμικού υλικού (σε ορισμένες μόνο κατηγορίες) ποσό της τάξεως των 5 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, για την αγορά μεταχειρισμένων αρμάτων δεύτερης και τρίτης γενιάς πλήρωσε 281 εκατ., για άρματα τύπου Leopard 2 (σύγχρονα) 1.959 εκατ., για πυραύλους Stinger 168 εκατ., για το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» 157 εκατ., για την αγορά 12.000 πυρομαχικών αρμάτων 50 εκατ., για υποβρύχια 2.267 εκατ. και για την αγορά πυροβόλων Πάντσερ 203 εκατ. Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις το ποσό αφορά μέρος της συνολικής προμήθειας, καθώς η αποπληρωμή του κόστους των πολεμικών εξοπλισμών εκτείνεται σε βάθος ακόμη και δεκαετίας. Η υπόθεση των προμηθειών πολεμικού εξοπλισμού, και όχι μόνον, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη διάσταση, καθώς -όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια- οι αποφάσεις των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων ήταν αποτέλεσμα ασφυκτικών πιέσεων (ενδεχομένως και απειλών) από την πλευρά του Βερολίνου. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η Άνγκ. Μέρκελ σχεδόν απαιτούσε από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να παραλάβει τα υποβρύχια που έγερναν. Κι όταν ο τελευταίος απάντησε αρνητικά, επικαλούμενος πέρα από το σοβαρό πρόβλημα που είχαν και την οικονομική στενότητα της χώρας, η γερμανίδα καγκελάριος έκοψε κάθε επαφή μαζί του.

Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις οι όροι των διαγωνισμών ήταν περίπου φωτογραφικοί, κομμένοι στα μέτρα των γερμανών προμηθευτών, και οι διαδικασίες κάθε άλλο παρά διαφανείς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι όλα σχεδόν τα σκάνδαλα στις προμήθειες συνδέονται με γερμανικές εταιρείες. Είτε πρόκειται για προμήθειες πολεμικού εξοπλισμού είτε για προμήθειες τεχνολογικού υλικού (τηλεπικοινωνίες, τρένα κ.ά.).


Σχολιάστε εδώ