Όλα τα μυστικά της νέας ρύθμισης για τις 100 δόσεις

Το σημαντικότερο, ίσως, στοιχείο της νέας ρύθμισης για τις 100 δόσεις είναι ότι δεν κρύβει «ψιλά γράμματα», αστερίσκους, υποσημειώσεις και γραφειοκρατικούς περιορισμούς, που θα μείωναν τη δυνατότητα συμμετοχής των οφειλετών. Σε όλους τους οφειλέτες και για χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι την 1η Μαρτίου 2015, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής και άλλων ειδικών χαρακτηριστικών, παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών σε 100 δόσεις, με ελάχιστο ποσό 20 ευρώ τον μήνα. Και, ταυτόχρονα, μπορούν να πετύχουν διαγραφή των επαχθών προσαυξήσεων σε ποσοστό από 30% έως και 100% (για εφάπαξ εξόφληση).

Συγκρίνοντας αυτήν την απλή και γενναιόδωρη ρύθμιση με την αμέσως προηγούμενη, της περιόδου Σαμαρά, αντιλαμβάνεται κανείς πού ακριβώς απέτυχε ο πρώην πρωθυπουργός. Παρότι διατυμπάνιζε ότι πέρασε τη ρύθμισή του ως «μονομερή ενέργεια», δηλαδή χωρίς την έγκριση της «τρόικας», είχε ενσωματώσει τους περισσότερους περιορισμούς που επέβαλλε η «τρόικα» (με κυριότερο την εξαίρεση από τη ρύθμιση όσων οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ). Αποτέλεσμα ήταν η αχρήστευση της ρύθμισης, την οποία αξιοποίησαν πολύ λίγοι οφειλέτες και δεν θα είχε «περπατήσει» ακόμη κι αν ο κ. Σαμαράς είχε κερδίσει τις εκλογές και οι οφειλέτες δεν είχαν να περιμένουν μια καλύτερη ρύθμιση από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα ρύθμιση, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, έχει στόχο την είσπραξη του μεγαλύτερου μέρους των 9 δισ. ευρώ (από τις συνολικές οφειλές των 76 δισ. ευρώ) που θεωρούνται εισπράξιμα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι να διευκολυνθεί το 80% των οφειλετών, που έχουν μικρά χρέη (μέχρι 3.000 ευρώ): Αν αυτοί καταφέρουν να απεγκλωβισθούν από τα χρέη τους, η οικονομική δραστηριότητα θα πάρει μια πραγματικά μεγάλη ανάσα, εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών.

Όσα θέλετε να ξέρετε για τη ρύθμιση

Τα 16 βασικά στοιχεία της ρύθμισης είναι τα εξής:

1. Ρυθμίζονται όλες οι οφειλές (και από τον ΕΝΦΙΑ) που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015. Στη ρύθμιση μπαίνουν και οι οφειλές από ΦΠΑ, κάτι που θα διευκολύνει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες.

2. Οι απαλλαγές από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ξεκινούν από το 30%, για ρύθμιση σε 100 δόσεις, και φτάνουν έως το 100%, για εφάπαξ καταβολή.

3. Οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ που ρυθμίζονται δεν επιβαρύνονται με προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με ετήσιο τόκο 3%.

4. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση μόνο 0,25%.

5. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης μειώνεται από 50 σε 20 ευρώ.

6. Σε ρύθμιση μπορούν να τεθούν και οφειλές που τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου, ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ (σημειωτέον ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων όσοι έχουν ήδη μπει στην παλιά ρύθμιση για τις 100 δόσεις έχουν όφελος αν περάσουν στη νέα, κυρίως από μείωση προσαυξήσεων).

7. Αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι την 26η Μαΐου 2015, αλλά με απόφαση του υπ. Οικονομικών η προθεσμία μπορεί να παραταθεί μέχρι έναν μήνα.

8. Η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης ή μετά την πάροδο του οκταμήνου αν δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Επίσης, αν δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

9. Σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης των δόσεων που απομένουν, ο οφειλέτης τυγχάνει απαλλαγής των προσαυξήσεων και των τόκων που απομένουν.

10. Με τη ρύθμιση ο οφειλέτης λαμβάνει αποδεικτικό ενημερότητας. Οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων (κατασχέσεις καταθέσεων) αίρονται ύστερα από αίτηση του οφειλέτη, εφόσον καταβληθεί το 25% της οφειλής (σήμερα το ποσοστό είναι 50%). Ακόμη και χωρίς την εξόφληση του 25%, αν αποδεικνύεται αδυναμία του οφειλέτη, προβλέπεται περιορισμός των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων ύστερα από υποβολή αιτήματος στον έφορο.

11. Με ειδική ρύθμιση προβλέπεται ότι, εφόσον καταβληθεί από τον οφειλέτη ως προκαταβολή ποσό βασικής οφειλής τουλάχιστον δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης (δηλαδή, 200 ευρώ), χορηγείται στον οφειλέτη ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξει. Για παράδειγμα, αν για μια οφειλή 1.000 ευρώ, που έχει επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 500 ευρώ, ο οφειλέτης πληρώσει 200 ευρώ, διαγράφονται αυτόματα 200 ευρώ και από τις προσαυξήσεις και η οφειλή του μειώνεται στα 1.100 ευρώ. Αιτήσεις για αυτήν τη διαγραφή προσαυξήσεων μπορούν να υποβληθούν μέχρι και τις 27 Απριλίου 2015.

12. Ποινική δίωξη για χρέη στο Δημόσιο θα ασκείται πλέον για χρέη άνω των 50.000 ευρώ και όχι για χρέη άνω των 5.000 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα. Οι παραβάτες δεν θα παραπέμπονται με την αυτόφωρη διαδικασία.

13. Για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπονται επίσης ευνοϊκότεροι όροι αποπληρωμής. Δίνεται η δυνατότητα να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές, ανεξαρτήτως ύψους, έως και σε 100 δόσεις. Η μείωση των προσαυξήσεων είναι τουλάχιστον 50%, για ρύθμιση σε 100 δόσεις, και μπορεί να φθάσει το 100%, για εφάπαξ εξόφληση.

14. Το επιτόκιο αποπληρωμής των οφειλών επιβάλλεται σε ποσά άνω των 5.000 ευρώ και είναι 3% ετησίως, ενώ συγχωρείται η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης μέχρι του ενός μηνός ανά δωδεκάμηνο πρόγραμμα ρύθμισης.

15. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η πληρωμή των τρεχουσών εισφορών από την 1η Φεβρουαρίου 2015. Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί σε άλλες υφιστάμενες ρυθμίσεις.

16. Για τους οφειλέτες που είχαν αποδεδειγμένα μηδενικό εισόδημα το 2014 προβλέπεται αναστολή εισπρακτικών μέτρων και διώξεων και παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση μέχρι την 31η Μαρτίου 2016.

***

Ρύθμιση-εξπρές για διαγραφή προσαυξήσεων

«Παράθυρο» για εξόφληση οφειλών στην Εφορία με πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών έως τις 27 Μαρτίου, με τροπολογία που κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, την Παρασκευή, στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, μπορούν να πληρώσουν μέρος ή το σύνολο οποιασδήποτε οφειλής τους, με βάση την ηλεκτρονική ταυτότητα οφειλής που δίνει το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, ανεξάρτητα από το αν αυτή η οφειλή έχει ρυθμισθεί ή όχι. Για αυτές τις καταβολές προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Για παράδειγμα, για μια οφειλή 1.000 ευρώ, που έχει επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 300 ευρώ, εάν καταβληθούν από τον φορολογούμενο 500 ευρώ (το ήμισυ της οφειλής) διαγράφονται αυτόματα και οι μισές προσαυξήσεις (150 ευρώ).


Σχολιάστε εδώ