Μετωπική…

Στον απόηχο των κατά συρροή ειρωνικών (υποτιμητικών) αναφορών του Β. Σόιμπλε σε βάρος του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς προέβη σε προφορικό διάβημα προς το Βερολίνο για το σύνολο των δηλώσεων γερμανών κυβερνητικών στελεχών έναντι της Ελλάδας. Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι στο εξής καμιά πρόκληση σε βάρος της κυβέρνησης ή της χώρας δεν θα μένει αναπάντητη. Η τακτική υψηλών τόνων απέναντι στη Γερμανία, που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας, προκαλεί αίσθηση, απορίες κι ερωτηματικά, κυρίως, δε, για τον χρόνο που επελέγη για να τεθεί θέμα επανορθώσεων (αποζημιώσεων). Ορισμένοι, εντός κι εκτός Ελλάδας, το συνδέουν άμεσα με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, ενώ οι… κακόπιστοι κάνουν λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού, καθώς ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση «κάνει πόλεμο» με τους Γερμανούς για να «σκεπάσει» την πλήρη υποχώρησή της έναντι των δανειστών.

Κατασχέσεις

«Η κυβέρνηση θα προσεγγίσει το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων με την αναγκαία ευαισθησία και ειλικρινή διάθεση για συνεννόηση και διάλογο, το ίδιο αναμένει κι από την άλλη πλευρά», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, με αφορμή την απόφαση για την ανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τις αποζημιώσεις. Το ζήτημα έχει λυθεί οριστικά, νομικά και πολιτικά, ήταν η άμεση απάντηση του Βερολίνου. Ωστόσο, η αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου ότι είναι έτοιμος να δώσει εντολή για εκτέλεση της, από το 2000, απόφασης του Αρείου Πάγου προκάλεσε εκνευρισμό και ποικίλες αντιδράσεις στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη απόφαση προβλέπει κατάσχεση των επί ελληνικού εδάφους περιουσιών του Γερμανικού Δημοσίου προκειμένου να δοθούν ως αποζημίωση στα θύματα ή στους συγγενείς των θυμάτων της θηριωδίας των Ναζί στο Δίστομο. Ως τέτοιες περιουσίες αναφέρονται το κτίριο του Ινστιτούτου Γκαίτε στο κέντρο της Αθήνας, η γερμανική πρεσβεία κ.ά. Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν για τη χώρα μας σε διάφορα επίπεδα λόγω της ευθείας σύγκρουσης με τη Γερμανία. Για κάποιους «ανεγκέφαλους» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, που «στήνουν ένα πολύ επικίνδυνο σκηνικό έντασης» με τη Γερμανία, μίλησε ο Στ. Θεοδωράκης.

«Αγκάθια»

Μακρές κι επίπονες θα είναι οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες (και συνεχίζονται στην Αθήνα). Το τοπίο παραμένει θολό και αμοιβαία η καχυποψία. Από τις Βρυξέλλες εκφράζεται η ελπίδα μέχρι τις αρχές Απριλίου να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία που θα οριστικοποιηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα. Στην κυβέρνηση, ωστόσο, θέλουν οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και στη συνέχεια να ξεκινήσει η εκταμίευση των δόσεων. Μεγάλο «αγκάθι» αναμένεται να αποτελέσει το δημοσιονομικό και τα ενδεχόμενα κενά στον προϋπολογισμό του 2015, οπότε οι δανειστές αναμένεται να ζητήσουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Κάτι που αποκλείει κατηγορηματικά η κυβέρνηση κι ως εκ τούτου επίκειται σκληρό «μπρα ντε φερ». Βρυξέλλες και Βερολίνο επιμένουν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία δεν πρόκειται να εκταμιευτούν χρήματα για την Ελλάδα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να ενισχύει με το σταγονόμετρο τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Η πιστωτική ασφυξία της Ελλάδας συνεχίζεται…

«Θέατρο»

Για συμβολικούς, αλλά όχι μόνο, λόγους, η κυβέρνηση επέμεινε και πέτυχε οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια που θα έρχονται στην Αθήνα να γίνονται σε ουδέτερο έδαφος, ένα κεντρικό ξενοδοχείο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα επισκέπτονται υπουργεία ή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως ακριβώς συνέβαινε τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Οι συζητήσεις θα γίνονται με ομόβαθμούς τους, δηλαδή διευθυντές υπουργείων, και θα είναι καθαρά στο πεδίο των αριθμών, δεν θα γίνεται δηλαδή πολιτική διαπραγμάτευση. «Τώρα ξεκινάει η πραγματική διαπραγμάτευση, μέχρι τώρα έπαιζαν θέατρο», ήταν το αιχμηρό σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για την κυβέρνηση. Από τη Λ. Συγγρού υποστηρίζουν ότι φαινομενικά άλλαξε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης κι ότι η κυβέρνηση συζητά με την ίδια «τρόικα» και για το ίδιο Μνημόνιο. Παράλληλα επιτίθενται εναντίον του Γ. Βαρουφάκη ότι με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του εκθέτει τη χώρα και κάνει ζημιά στα εθνικά συμφέροντα. Απαντώντας η κυβέρνηση κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ ότι κινείται στη γραμμή των δανειστών κι εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Το ΚΚΕ από την πλευρά του προεξοφλεί ότι με το πέρας της τετράμηνης παράτασης η κυβέρνηση θα συμφωνήσει για ένα νέο Μνημόνιο.

Κόντρα

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας πυροδότησε η αποκάλυψη (καταγγελία), αρχικά του γενικού γραμματέα Γ. Ρωμανιά κι εν συνεχεία των υπουργών Π. Σκουρλέτη και Δ. Στρατούλη, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλοίωσαν σκόπιμα τις αναλογιστικές μελέτες των ασφαλιστικών ταμείων ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση των συντάξεων. Αντιδρώντας ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έκανε λόγο για «κυνήγι μαγισσών», προσθέτοντας ότι κανείς υπουργός δεν είχε εμπλοκή ή ανάμιξη στις αναλογιστικές μελέτες. Προκάλεσε μάλιστα τους κ. Στρατούλη και Σκουρλέτη να αποδείξουν ότι οι αναλογιστικές μελέτες ήταν λανθασμένες και τα Tαμεία μπορούν να προχωρήσουν άμεσα στην αύξηση των συντάξεων και στη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.


Σχολιάστε εδώ