Κινήσεις κατά Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ

Το μούδιασμα και ο προβληματισμός εντάθηκαν μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας ότι ο Βενιζέλος και το επιτελείο του σχεδιάζουν ουσιαστικά μια «συναρχηγία» μέσω της προώθησης στη θέση του προέδρου ενός εξωκοινοβουλευτικού προσώπου (κατά προτίμηση ενός εκ των δύο ευρωβουλευτών και κατά προτεραιότητα της Εύας Καϊλή, χωρίς να αποκλείεται για την ώρα και η περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη). Καθώς, λοιπόν, ο νέος πρόεδρος δεν θα έχει δυνατότητες παρέμβασης στη Βουλή, ο Βενιζέλος θα αναλάβει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα του δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσει ηγετικό ρόλο στο ευρύτερο πολιτικό και κοινοβουλευτικό παιχνίδι.

Το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείεται πλέον και από στενούς του συνεργάτες, κάτι που ανακύκλωσε την εσωστρέφεια, τον προβληματισμό και την γκρίνια εντός ΠΑΣΟΚ. Πλέον τα περισσότερα στελέχη σημειώνουν πως παρά τη δέσμευσή του, η οποία επαναλήφθηκε και στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου -ότι η θητεία του «ολοκληρώνεται αμετάκλητα»-, εκτιμούν πως «ο κ. Βενιζέλος οιονεί και εσαεί θα είναι παρών μέσα από θεσμικά ενισχυμένο ρόλο που θα έχει στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή και στην πολιτική σκηνή». Τόνιζαν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι αυτό που στην ουσία επιδιώκει είναι «ένας απόλυτος έλεγχος του κόμματος μέσω κάποιου δικού του ανθρώπου, αλλά πολιτικά αδύναμου και χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία».

Πάντως αρκετά από τα εναπομείναντα έμπειρα και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, παρά τη στήριξη που έδωσαν για μεγάλο διάστημα στον Βενιζέλο, είναι απογοητευμένα και σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμα να αναλάβουν κάποιες πρωτοβουλίες. Βέβαια, ο Κώστας Σκανδαλίδης -όπως έγραφε και την περασμένη Κυριακή το «Π»- κινείται ήδη για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, άλλα στελέχη με εμπειρία και διαδρομή έχουν αρχίσει να εξετάζουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις. «Δεν είναι δυνατόν, ακόμα και τώρα, με τέτοια ήττα και συρρίκνωση να θέλει ο κ. Βενιζέλος να πατρονάρει το κόμμα. Η πολιτική / κοινοβουλευτική επιβίωση του ΠΑΣΟΚ εξαρτάται από πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβουμε άμεσα».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στις αρχές της περασμένης βδομάδας, σε κλειστό δείπνο που παρέθεσε στο σπίτι του ιστορικό και έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που εδώ και πολύ καιρό έχει αποστασιοποιηθεί από τα πολιτικά δρώμενα, και στο οποίο είχαν προσκληθεί τουλάχιστον τρεις εν ενεργεία βουλευτές και 2-3 στελέχη που έχουν ακόμα αναφορά σε μαζικούς χώρους, συζητήθηκαν οι εξελίξεις και προτάθηκε ως πρώτο βήμα μια ξεκάθαρη συζήτηση με τον Βενιζέλο, όπου θα του ζητηθεί «να δείξει στην πράξη ότι κλείνει οριστικά τον ηγετικό του κύκλο στο ΠΑΣΟΚ και να αφήσει εκτός οποιαδήποτε σενάρια για συναρχηγία». Για την ώρα δεν καθορίστηκε πώς και πότε θα αναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία, αλλά όπως λένε στελέχη τoυ ΠΑΣΟΚ «ακόμα και στην κατάσταση που είμαστε, αν χρειαστεί, υπάρχουν λύσεις για την ηγεσία». «Συντονίζει τον βηματισμό του και τη στάση του με αυτή του Αντώνη Σαμαρά σε ό,τι αφορά τη στάση έναντι της κυβέρνησης. Δεν ξεκόβει, γίνεται πάλι ουρά του Σαμαρά», τονίζουν χαρακτηριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικό των πολιτικών επιλογών του κ. Βενιζέλου είναι τα όσα είπε για την κυβέρνηση την Παρασκευή το απόγευμα στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου, λίγο-πολύ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «θανατηφόρο φλερτ με το πιστωτικό γεγονός».


Σχολιάστε εδώ