Κατά 75% και όχι 50% «κουρεύτηκαν» τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων!

Σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν το ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων), με τους συμμετέχοντες σε αυτό επιστημονικούς κλάδους των Μηχανικών, Νομικών, Ιατρών και Φαρμακοποιών, προκύπτει ότι το «κούρεμα» των χρηματικών διαθεσίμων (αποθεματικών) του Ταμείου αυτού που διατηρούνταν στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως Κοινό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Φορέων, τα οποία μετατράπηκαν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, δεν έγινε κατά 50%, όπως ισχυριζόταν η τότε κυβέρνηση, αλλά κατά έναν καινοφανή τρόπο έγινε ταυτόχρονα και νέο «κούρεμα» των ήδη «κουρευθέντων» κατά ένα επιπλέον ποσοστό 50%, και έτσι το πραγματικό ποσοστό «κουρέματος» των αποθεματικών ανήλθε στο τελικό 75% των χρηματικών διαθεσίμων του.

Συγκεκριμένα, τα διαθέσιμα στις 9/3/ 2012, π.χ., του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ήταν 2.801.229.232 ευρώ, μετά το PSI («κούρεμα» ομολόγων) στις 12/3/2012 «έπεσαν» στην ονομαστική αξία των 1.601.873.237 ευρώ (ποσοστό 50%) και την ίδια στιγμή στις 12/3/2012 η τρέχουσα αξία ορίστηκε σε 856.633.959 ευρώ (ήτοι 50% επιπλέον κούρεμα στα ήδη «κουρεμένα» κατά 50%). Η ίδια τακτική και στα διαθέσιμα του Ταμείου Νομικών. Δηλαδή, αρχικά τα διαθέσιμα ήταν 760.500.350 ευρώ, μετά το «κούρεμα» κατά 50% «έπεσαν» στην ονομαστική αξία των 434.940.961 ευρώ και αμέσως μετά η τρέχουσα αξία τους ήταν 232.593.434 ευρώ.

Αυτή η πρωτοφανής «καταλήστευση» των χρηματικών διαθεσίμων είχε αποτέλεσμα να απολεσθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων στο παραπάνω Ταμείο και μετά το διπλό «κούρεμά» τους να παραμείνει μόλις το 25% από το αρχικό κεφάλαιο και έτσι να κινδυνεύουν άμεσα οι συντάξεις και οι λοιπές παροχές πρόνοιας των ασφαλισμένων του Ταμείου αυτού, ακόμη και η πλήρης κατάρρευσή του.

Επισημαίνεται ότι για τον τρόπο διαχείρισης των χρηματικών διαθεσίμων του ΕΤΑΑ από τον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος όχι μόνο δεν είχε δοθεί προηγούμενη έγκριση-απόφαση των διοικητικών συμβουλίων των φορέων του (συμμετεχόντων), αλλά τουναντίον, μετά τη γνώση του ανωτέρω τρόπου διαχείρισής τους, εν αγνοία τους, υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, η οποία στη συνέχεια αρχειοθετήθηκε, δεδομένου ότι επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου ψηφίσθηκε νόμος με τον οποίο ο κ. Προβόπουλος απαλλασσόταν πάσης ευθύνης για το «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων. (Μήπως κάτι παρόμοιο επιδιώκεται και με τη σημερινή κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο;)

Το «έγκλημα» αυτό οδηγεί στην πλήρη εξαφάνιση των συντάξεων των παραπάνω επιστημονικών ομάδων, δεδομένου ότι, μετά τη λεηλασία των αποθεματικών, το κράτος, σύμφωνα με το άρθρο 37 του ν. 3863/2010, εξαίρεσε από τη χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης από 1/1/2015 ειδικώς το παραπάνω ασφαλιστικό ταμείο (ΕΤΑΑ), καθώς και το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (των δημοσιογράφων), σε αντίθεση με το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ και τον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα τα εναπομένοντα χρηματικά διαθέσιμα να μην επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του Ταμείου. Ω της ειρωνείας, στο από 27/7/2011 (ΑΠ 130) έγγραφό της η Τράπεζα της Ελλάδος επαίρεται ότι «το Κοινό Κεφάλαιο το επενδύει σε τίτλους υψηλής εμπορευσιμότητας, π.χ. 10ετή Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ)» -γνωρίζοντας ότι θα «κουρευτούν»- και όχι «σε ομόλογα αμφίβολης απόδοσης (π.χ., σε δομημένα ομόλογα)», όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο της Τραπέζης της Ελλάδος, το οποίο υπογράφει η αναπληρώτρια διευθύντρια Αρετή Δροσοπούλου.

Και για να προλάβουμε τυχόν αφελείς που ενδεχομένως να σπεύσουν να αμφισβητήσουν το εν λόγω έγγραφο, παραθέτουμε φωτοτυπία της σχετικής παραγράφου.


Σχολιάστε εδώ