Η σκανδαλώδης αφαίμαξη της Ελλάδας από την ΕΚΤ!

Οι πληρωμές στην ΕΚΤ και τις εθνικές τράπεζες του ευρωσυστήματος είναι διάσπαρτες μέσα στο 2015, αλλά οι δύο μεγαλύτερες εντοπίζονται το καλοκαίρι: Στις 20 Ιουλίου πρέπει να πληρωθούν 3,87 δισ. ευρώ και στις 20 Αυγούστου 3,38 δισ. ευρώ. Με βάση τη συμμετοχή της Bundesbank στην ΕΚΤ, που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα πέμπτο του μετοχικού κεφαλαίου, μπορούμε να υπολογίσουμε χονδρικά ότι 1,5 δισ. ευρώ θα πάρει, μόνο φέτος, η πλουσιότερη Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης από το πιο… χρεοκοπημένο κράτος της Ευρωζώνης!

Σημειωτέον ότι από κάθε πληρωμή ομολόγου το ευρωσύστημα βγάζει σημαντικό κέρδος: Τα ομόλογα πληρώνονται στο ακέραιο, αλλά είχαν αγορασθεί σε πολύ χαμηλότερες τιμές, αφού η κρίση είχε «τσακίσει» την αξία των ελληνικών ομολόγων στην αγορά. Ακόμη και αυτά τα κέρδη, που δικαιωματικά ανήκουν στην Ελλάδα, οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη τα παρακρατούν, απαιτώντας συμμόρφωση της κυβέρνησης με το Μνημόνιο. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει σήμερα με τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ, που έχουν αποδοθεί από τις Κεντρικές Τράπεζες στα αντίστοιχα υπουργεία Οικονομικών, αλλά το Eurogroup δεν έχει εγκρίνει την απόδοσή τους στην Αθήνα, με πρόσχημα τη μη συμμόρφωση της κυβέρνησης με το Μνημόνιο, παρότι η χώρα αντιμετωπίζει καθημερινά τον κίνδυνο χρεοκοπίας από ενδεχόμενη αδυναμία εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους, κυρίως προς το ΔΝΤ.

Πάντως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει εξετάσει την εφαρμογή της γνωστής συνταγής: Να δοθεί άλλο ένα δάνειο στην Ελλάδα, τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ, με το οποίο θα διασφαλισθεί, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα θα πληρώσει στο ακέραιο την ΕΚΤ. Φυσικά, το δάνειο θα πρέπει να συνοδεύεται από τους γνωστούς όρους εφαρμογής συμφωνημένης πολιτικής και επιτήρησης.

N.X.


Σχολιάστε εδώ