Δύο μεγαλοεπιχειρηματίες κάτι μαγειρεύουν κατά της κυβέρνησης

* Κύκλοι πάντως της Κομισιόν έχουν θέσει ήδη τον πρώτο στόχο. Μαθαίνουμε, λοιπόν, πως διαμηνύουν με ξεκάθαρο τρόπο στον πρωθυπουργό πως υπάρχει θέμα Βαρουφάκη και πως αυτό θα πρέπει να επιλυθεί το αργότερο μέχρι το Πάσχα. Οι ίδιοι παράγοντες μιλούν παράλληλα για έλλειμμα σοβαρότητας, αν και λησμονούν, προφανώς, τις επιθέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά της χώρας μας.

* Κρατήστε αυτό το διάστημα που σας λέμε, πάντως. Τις γιορτές. Και κρατήστε το διότι έχει τη σημασία του. Πηγές, λοιπόν, από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως κύκλοι θα εισηγηθούν ακραίες λύσεις βασισμένες στα reports που οι δύο μεγάλοι όμιλοι -με μεγάλη επιρροή στην κοινωνία- θα παρουσιάσουν. Λύσεις που θα ζητούν από τη χώρα να φύγει από το ευρώ.

* Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δέχεται εισηγήσεις για εξαίρεση της Ελλάδας από το νέο μεγάλο αναπτυξιακό πακέτο που προετοιμάζει (ύψους 314 δισ. ευρώ). Κύκλοι από τις χώρες του Βορρά ζητούν από τον λουξεμβούργιο πολιτικό να τιμωρηθεί η Ελλάδα κι αυτή η πράξη να γίνει παράλληλα με αυτή της ΕΚΤ.

* Δηλαδή, όπως ο Μάριο Ντράγκι δεν επιτρέπει την πρόσβαση στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης, ζητούν και από την ΕΕ να μην εγκρίνει τα 10 δισ. ευρώ περίπου που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα, εάν δεν συμφωνήσει στο πρόγραμμα που επιβάλλουν οι εταίροι.

* Το ενδιαφέρον σε αυτό το άτυπο εμπάργκο είναι πως, εσχάτως, έχει βρει και πολλούς έλληνες υποστηρικτές. Κι αυτό είναι το τραγικό της φυλής μας. Δυστυχώς, η παραγωγή προδοτών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, όπως συνέβαινε πάντα.

* Περίεργα πράγματα συμβαίνουν όμως και σε διάφορα κέντρα της χώρας. Μαθαίνουμε λοιπόν πως δύο μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν βαλθεί να ρίξουν την κυβέρνηση με κάθε τρόπο. Ακόμα και με επαφές στο εξωτερικό. Πρόκειται για μια εκστρατεία που θα ξεκινήσει εντός των επομένων ημερών και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν από το Πάσχα. Θυμηθείτε τι σας λέμε, καθώς ξένα κέντρα κινούνται εντός Ελλάδος.

***

Κόκκινες γραμμές για Λαφαζάνη οι «θεσμοί» στα υπουργεία του

* Τη στιγμή, όμως, που συμβαίνουν τα παραπάνω, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει παραχωρήσει ένα μεγάλο μέρος της εξουσίας στην Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Πηγές του «Π», αναφερόμενες στις εξελίξεις που οδήγησαν στη μη αποδοχή της παρουσίας των εκπροσώπων των «θεσμών» στα υπουργεία μετά το Eurogroup της Δευτέρας, μιλούν για την άρνηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να δεχθεί στον δικό του χώρο ελεγκτές «κάθε είδους».

* Βλέπετε, για κάποιους, είτε «θεσμοί» είτε «τρόικα», όλα τα ίδια είναι. Και για να πούμε και την αλήθεια, δεν έχει άδικο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Κάτι ξέρει, κάτι βλέπει και κάτι αισθάνεται, όντας πιο έμπειρος.

* Την ίδια ώρα, συνεχίζοντας την πάγια ρητορική του υπέρ της φυγής από ένα νόμισμα που δείχνει να μην ταιριάζει στη χώρα μας, ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε, σε πηγαδάκι στο συνέδριο ενέργειας, την προηγούμενη Τετάρτη, πως «η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την απομάκρυνση από το ευρώ κι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας μας». Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις παρευρισκομένων, ξεκαθάρισε πως «δεν φοβάται να πει τη γνώμη του, ακόμα κι αν γνωρίζει πως αυτή δεν αποτελεί κεντρική πολιτική γραμμή της κυβέρνησης», ενώ στο τέλος έκανε και μερικές προφητείες. Για ποιο θέμα; Για το μέλλον συναδέλφου του υπουργού, για τις διαπραγματεύσεις και πολλά άλλα.

* Πάντως, για όσους πιστεύουν πως ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα κάνει διασπαστικά βήματα, τέτοιες πληροφορίες δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Πρόκειται για τον τελευταίο που θα κάνει ζημιά στη δικομματική κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

***

Έτσι, στο… μιλητό;

Να μας συγχωρέσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης, αλλά τα περί αμισθί και ατελώς των συμβουλευτικών υπηρεσιών της LAZARD, δεν απαντούν καίρια στα ερωτήματα για τη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού και τα κριτήρια εκδήλωσης ενδιαφέροντος με βάση τα οποία προσελήφθη η συγκεκριμένη εταιρεία. Άλλωστε, σε περιπτώσεις δημοσιονομικής διαχείρισης, ο έχων εσωτερική πληροφόρηση δεν έχει ανάγκη τις αμοιβές, καθώς μπορεί να κονομήσει πολλά, γρήγορα και εκ του ασφαλούς.

>Και να ήταν μόνο στη Λάρκο. Απλώς εκεί σας το σφύριξαν και το πήρατε χαμπάρι! Αυθαίρετες δράσεις διορισμένων, από την προηγούμενη κυβέρνηση, κρατικών αξιωματούχων σε προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις μισθών, ανανεώσεις συμβάσεων με προμηθευτές, έχουμε, αν όχι σε όλες, τουλάχιστον στις περισσότερες από τις εταιρείες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

>Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε το ζήτημα που προέκυψε με τα βουλευτικά αυτοκίνητα. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον αν έψαχνε κάποιος ποιες εταιρείες έχουν αναλάβει το leasing. Πάντως, για όσους δεν γνωρίζουν, τα αυτοκίνητα που διατίθενται είναι κυρίως Volvo, Audi και μικρά οχήματα τα οποία κληρώνονται μεταξύ των βουλευτών.

>Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην Ελλάδα της γενικευμένης λιτότητας. To Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου προκηρύσσει διαγωνισμό για τις υπηρεσίες ψηφιοποίησης ιστορικού αρχείου, με προϋπολογισμό ύψους 1.592.677,81 ευρώ. Σαν πολλά δεν είναι; Φαίνεται πως τα λεφτά περισσεύουν για κάποιους.


Σχολιάστε εδώ