Διπλό χτύπημα στη φοροδιαφυγή με μέτρα για το ΣΔΟΕ και τις «τριγωνικές»

Περυσινή νομοθετική ρύθμιση, με την οποία ορίσθηκε ότι οι εκθέσεις του ΣΔΟΕ αποτελούν απλά πληροφοριακά δελτία για τις εφορίες και μόνο οι ΔΟΥ έχουν την αρμοδιότητα να καταλογίζουν φόρους, έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς το ΣΔΟΕ έχει ολοκληρώσει πολύ μεγάλο αριθμό σοβαρών ελέγχων (μεταξύ άλλων και για απόκρυψη εισοδημάτων από μεγάλους φοροφυγάδες), αλλά οι εκθέσεις του «λιμνάζουν» στις ΔΟΥ και οι καθυστερήσεις στην επιβολή φόρων είναι απελπιστικές.

Με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθήθηκε στη Βουλή, όπως αναφέρεται στη σχετική εισηγητική έκθεση, επανέρχεται, και μάλιστα αναδρομικά, το καθεστώς που ίσχυε έως τις 31/12/2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν ύστερα από μήνες ενδελεχούς ελέγχου απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ, αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων.

Αυτή η ρύθμιση, εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών, θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές αρχές, ώστε να διευκολυνθεί η ύπαρξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, αμέσως μόλις τεθεί σε ισχύ η διάταξη θα καταλογισθούν φόροι μεγάλου ύψους και πρόστιμα από τους ελέγχους που διενήργησε το ΣΔΟΕ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των «τριγωνικών» συναλλαγών, που εδώ και χρόνια προκαλούν τεράστια αιμορραγία εσόδων, καθώς αγαθά και υπηρεσίες (υπερ)τιμολογούνται από εταιρείες με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους, με αποτέλεσμα τα φορολογητέα εισοδήματα να μένουν αθέατα στις ελληνικές αρχές.

Για όλες τις «τριγωνικές» συναλλαγές θα επιβάλλεται φόρος, ο οποίος θα επιστρέφεται μόνο αν ο φορολογούμενος αποδεικνύει ότι επρόκειτο για συνήθεις συναλλαγές. Έτσι, εκτιμάται ότι το κίνητρο για τη διενέργεια τέτοιων συναλλαγών θα περιορισθεί δραστικά, αφού οι αναλογούντες φόροι θα προκαταβάλλονται και θα είναι πολύ δύσκολο, στην πράξη, να επιστραφούν.

N.X.


Σχολιάστε εδώ