«Γροθιά στη γροθιά» η γραμμή της κυβέρνησης

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε να κάνει παρέμβαση στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης για την επανασύσταση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση του γερμανικού κατοχικού δανείου, όπου, σε μια φλογερή ομιλία, τόνισε ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει κλείσει για το ελληνικό κράτος.

Στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν την τακτική «γροθιά στη γροθιά» και έτσι το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων σηκώνεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα ως μέσο πίεσης στο Βερολίνο, το οποίο μέσω του Σόιμπλε σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη χώρα, φτάνοντας ακόμα και σε προσβλητικές συμπεριφορές έναντι κυρίως του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος στην κυριολεξία είναι καρφί στο μάτι των Γερμανών. Όταν την προηγούμενη Κυριακή το «ΠΑΡΟΝ» έγραψε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει, σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να πάει ή σε πρόωρες εκλογές ή σε δημοψήφισμα, υπήρξαν κάποιοι που θεώρησαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Ωστόσο, την επομένη το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος το άνοιξε με δηλώσεις του σε ιταλική εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, επίσημα πλέον, έσπευσε να δηλώσει ότι εάν υπάρξει αίτημα από τους δανειστές για λήψη νέων μέτρων λιτότητας η κυβέρνηση μπορεί να οδηγηθεί σε δημοψήφισμα, θέτοντας στον λαό το ερώτημα εάν αποδέχεται ή όχι τη συμφωνία με τους δανειστές.

Ο Αλ. Τσίπρας, βλέποντας τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί κυρίως το Βερολίνο προς τη χώρα μας, ξεκίνησε την εβδομάδα που πέρασε περιοδεία στην Ευρώπη -πήγε στο Παρίσι και συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ και στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ και τον Μ. Σουλτς-, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η κυβέρνησή του δεν είναι απομονωμένη ούτε έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Στην κυβέρνηση περιμένουν να μπουν σε μια ρότα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να αρχίσει επιτέλους να ξετυλίγεται το κυβερνητικό έργο, το οποίο έχει καθυστερήσει λόγω των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής) και, πολύ περισσότερο, το νομοσχέδιο για τις εκατό δόσεις, που αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, δίνουν ένα σήμα ότι η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, αρχίζει σιγά σιγά να βάζει σε εφαρμογή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με βάση το οποίο πήρε την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά τα όσα λέγονται, εκτιμούν ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη, καθώς και η φαινομενικά αυτόνομη πορεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι «εντός των ορίων» και σε τελική ανάλυση ίσως και να είναι χρήσιμες στην κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να επισείει τον «εσωτερικό κίνδυνο» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.


Σχολιάστε εδώ