Βαρύ λογαριασμό μέτρων βγάζουν τα τεχνικά κλιμάκια

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις διαβεβαιώσεις του οικονομικού επιτελείου Σαμαρά ότι ο στόχος για το πλεόνασμα του 2014 (1,5% του ΑΕΠ) θα επιτυγχανόταν με οριακή απόκλιση, η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι το πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή ανοίγει μια «τρύπα» της τάξεως των 1,6 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος θα πρέπει να καλυφθεί το 2015.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν, πάντως, ότι δεν θα πρόκειται να γίνουν δεκτές ενδεχόμενες πιέσεις για μέτρα, προκειμένου να καλυφθούν κενά που κληροδοτήθηκαν στην κυβέρνηση από την προηγούμενη.

Το μόνο που μπορεί να συζητήσει η κυβέρνηση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι κάποια διορθωτικά μέτρα, που θα διασφαλίσουν ότι το 2015 θα φτάσουμε σε ένα «κατάλληλο» ύψος πλεονάσματος (σύμφωνα με τη διατύπωση της συμφωνίας στο Eurogroup), το οποίο δεν θα ξεπερνά το 1,5% του ΑΕΠ. Και από αυτή την άποψη, όμως, η κατάσταση, όπως την καταγράφουν οι ειδικοί των «θεσμών» στα δημοσιονομικά, είναι οριακή.

Το πρώτο δίμηνο ο προϋπολογισμός εμφάνισε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ, που κινείται πολύ κοντά στο στόχο, αλλά προβληματίζει η μεγάλη υστέρηση εσόδων (κοντά στο 1 δισ. ευρώ), η οποία καλύφθηκε με πολύ μεγάλη προσπάθεια στο σκέλος των πρωτογενών δαπανών, οι οποίες εκτελέστηκαν με «συγκράτηση» της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι ήταν πολύ καλή η πορεία των εισπράξεων από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς τον Φεβρουάριο καλύφθηκε πλήρως ο αρχικός εισπρακτικός στόχος, αλλά και από τον ΦΠΑ, παρότι εκφράζονταν φόβοι για σοβαρή υστέρηση.

Επιμένει δε, ότι, με τη ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις και τα άμεσα μέτρα για το χτύπημα της φοροδιαφυγής, η πορεία των εσόδων τούς επόμενους μήνες μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητική, αφήνοντας περιθώρια και για ευχάριστες εκπλήξεις.

Το κρίσιμο «κουτάκι» στους πίνακες των τεχνικών κλιμακίων, που δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί είναι η πρόβλεψη για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός έχει στηριχθεί σε μια πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9%, αλλά το κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία και η χρηματοδοτική ασφυξία που έχει επιβληθεί και στον ιδιωτικό τομέα θέτουν υπό αίρεση αυτή την πρόβλεψη. Αν υπάρξει μια σοβαρή αναθεώρηση προς το χειρότερο, αντίστοιχα, θα αναθεωρηθούν προς το χειρότερο και οι προβλέψεις για τα βασικά δημοσιονομικά στοιχεία, εντείνοντας την πίεση για μέτρα.

Το ΔΝΤ επιμένει στο «παλιό» Μνημόνιο

Ανησυχία προκαλεί, εξάλλου, η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο φαίνεται ότι επιμένει στα μέτρα που περιλαμβάνονταν στο «παλιό» Μνημόνιο και όχι στις νέες προτάσεις που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, δεν θέλησε, την Πέμπτη, να δώσει λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που γίνονται με την κυβέρνηση, όμως παρέπεμψε στην επιστολή που είχε στείλει η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σ’ εκείνη την επιστολή, η κ. Λαγκάρντ, αν και δήλωνε ότι αποτελεί «έγκυρο σημείο εκκίνησης» της διαπραγμάτευσης η λίστα Βαρουφάκη, τόνιζε ότι δεν υπήρχαν σαφείς δεσμεύσεις από την πλευρά του έλληνα υπουργού Οικονομικών για υλοποίηση των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και του καθεστώτος ΦΠΑ, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, οι μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Για να είναι επιτυχείς οι συζητήσεις για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, τόνιζε η κ. Λαγκάρντ, δεν θα πρέπει να περιοριστούν στην περίμετρο που ορίζει η λίστα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ανάχωμα το δημοψήφισμα

Η κυβέρνηση βλέπει με ανησυχία να «χτίζεται» από τους δανειστές ένα διαπραγματευτικό περιβάλλον, που με βεβαιότητα οδηγεί σε πιέσεις για «τοξικά», κατά Βαρουφάκη, μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών απαντά, όπως προκύπτει από δηλώσεις του, σε χρηματοοικονομικό φόρουμ, την Παρασκευή στην Ιταλία, ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε, σε ένδειξη καλής θέλησης προς τους δανειστές, να αναστείλει την εφαρμογή κάποιων μέτρων του προγράμματός της. «Μέχρι εκεί, όμως», δηλώνουν στο «Π» κυβερνητικά στελέχη. «Άλλο είναι», τονίζουν, «να αναστείλουμε προσωρινά ορισμένα από τα μέτρα του προγράμματός μας, άλλο να δεχθούμε την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, που θα πιέσουν την οικονομία και θα κάνουν την κυβέρνηση να εμφανισθεί ανακόλουθη».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση δηλώνει, με σαφήνεια πλέον, ότι είναι έτοιμη να «παίξει το χαρτί» του δημοψηφίσματος.

Αν προταθούν από τους θεσμούς μέτρα λιτότητας, τα οποία η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αποδεχθεί, δεν θα υπάρχει άλλος δρόμος από την προσφυγή στον λαό.

Και μόνο με την επίκληση του δημοψηφίσματος, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, οι ορέξεις των δανειστών για σκληρά μέτρα θα υποχωρήσουν. Αν όχι, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη την προσφυγή στον λαό.


Σχολιάστε εδώ