Απόντες οι πρωταγωνιστές από την παραπομπή για τις «μίζες» της Ζήμενς

Στο σκαμνί, ωστόσο, δεν θα καθίσουν ορισμένοι από τους βασικούς πρωταγωνιστές του σκανδάλου όπως οι Μιχ. Χριστοφοράκος, Χρ. Καραβέλας (έχουν διαφύγει στο εξωτερικό) κ.ά., ενώ δεν υπάρχει και το όνομα κάποιου πολιτικού, παρότι πολλοί είναι εκείνοι που για χρόνια «σιτίζονταν» από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας. Μοναδική εξαίρεση ο Θ. Τσουκάτος, σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος φαίνεται ότι διακίνησε ποσό ύψους 1 εκατ. μάρκων.

Ο ίδιος κατέθεσε ότι τα χρήματα πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, πλην όμως κανένας εισαγγελέας ή ανακριτής δεν μπήκε στη διαδικασία να ερευνήσει τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος παραπέμπονται μεταξύ άλλων οι: Μιχ. Χριστοφοράκος, Χρ. Καραβέλας, Πρ. Μαυρίδης, Ηλ. Γεωργίου, Ρ. Σίκατσεκ. Για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος οι: Γ. Σκαρπέλης, Αθ. Γρεβενίτης (στελέχη του ΟΤΕ την επίμαχη περίοδο), Νικ. Μανασής κ.ά., ενώ μεταξύ εκείνων που παραπέμπονται για άμεση συνέργεια και ενεργητική δωροδοκία είναι και ο Θ. Τσουκάτος.

Σύμφωνα με το βούλευμα αλλά και το κατηγορητήριο, από τις «μίζες» που δόθηκαν στην Ελλάδα «το 8% πήγαινε σε στελέχη του ΟΤΕ και το 2% στην πολιτική». Από την έρευνα, που κράτησε μήνες, προέκυψε ότι η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο ήταν της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, ενώ 50 εκατ. από τα ποσά που δόθηκαν για μίζες βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία κι έχουν ήδη κατασχεθεί.

Η υπόθεση αποτέλεσε αντικείμενο Εξεταστικής Επιτροπής το 2010, η οποία συνεδρίασε επί δέκα μήνες και πήρε καταθέσεις από πρόσωπα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Σημειώνεται ότι το 2012 υπεγράφη μεταξύ κυβέρνησης και Ζήμενς εξωδικαστικός συμβιβασμός βάσει του οποίου η γερμανική εταιρεία υποχρεωνόταν να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 90 εκατ. ευρώ, αλλά και άλλου είδους παροχές (π.χ. υποτροφίες). Με εξαίρεση τις υποτροφίες, καμιά άλλη υποχρέωση δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.


Σχολιάστε εδώ