Απουσίασε η αλήθεια για τα μυστικά που κρύβουν οι λογαριασμοί της λίστας Λαγκάρντ

Εξετάστηκαν οι μάρτυρες που είχαν κληθεί κατά την προδικασία, ουσιαστικοί όμως μάρτυρες κατηγορίας δεν υπήρξαν. Απολογήθηκε ο κατηγορούμενος και από αύριο το δικαστήριο μπαίνει στην τελική φάση με την αγόρευση της Εισαγγελέως, η οποία και θα υποβάλει την πρότασή της για το αν ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι ένοχος ή όχι. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης και ενδεχομένως δευτερολογίες της Εισαγγελέως και των δικηγόρων. Το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη για να εκδώσει την απόφαση και η δίκη θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση της απόφασης σε δημόσια συνεδρίαση. Η έκδοση της απόφασης τοποθετείται μετά τις 20 Μαρτίου.

Αυτά από την πλευρά την τυπική… Γιατί η αίσθηση γενικά είναι -όπως σημειώσαμε και στην αρχή- ότι η αλήθεια δεν ακούστηκε στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου. Ακόμη και αυτά που κατέθεσαν οι μάρτυρες ήταν λιγότερα από όσα έχουν δημοσιευθεί από το 2010, όταν η ύπαρξη της λίστας Φαλτσιάνι έγινε γνωστή χάρη στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «ΠΑΡΟΝ» τα Χριστούγεννα του 2010. Δεν είναι τυχαίο το ότι έμπειροι δικαστικοί συντάκτες λένε πως πραγματικοί μάρτυρες που γνωρίζουν τι κρύβει η λίστα Λαγκάρντ δεν κλήθηκαν να καταθέσουν. Ούτε καν αυτοί που χειρίστηκαν το καυτό στικάκι, μεταξύ των οποίων και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών, που παρέλαβε από τον Παπακωνσταντίνου και ισχυρίστηκε ότι ξέχασε το στικάκι με τα μυστικά της λίστας που του παρέδωσε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, πρώην Εισαγγελέας Γιάννης Διώτης, ο οποίος διαδέχθηκε τον Γιάννη Καπελέρη. Αν είναι δυνατόν να ξεχάσει υπουργός, και μάλιστα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στο συρτάρι του γραφείου του το στικάκι που για πολλούς ήταν κινητή βόμβα.

Το κλειδί για όλη αυτήν τη μυστικότητα που τηρήθηκε γύρω από τη λίστα είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου, από τη στιγμή που την παρέλαβε επίσημα από τον απεσταλμένο του πρέσβη μας στο Παρίσι κ. Χαλαστάνη. Ήταν υποχρέωση του υπουργού Οικονομικών να ανακοινώσει την παραλαβή της λίστας και να τη στείλει αμέσως στο ΣΔΟΕ για να αρχίσει εξονυχιστικός έλεγχος και ταυτόχρονα να ενημερωθεί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ώστε να διασφαλισθεί η διερεύνησή της. Δεν είχε καμία δουλειά ο Γ. Παπακωνσταντίνου να την κρατήσει, σαν να ήταν οικογενειακό του κειμήλιο. Το γεγονός και μόνο ότι η παραλαβή της λίστας δεν εγγράφηκε στα επίσημα βιβλία εισερχομένων του υπουργείου Οικονομικών προδίδει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε δόλο, κάτι γνώριζε, και θέλησε να προστατεύσει όχι μόνο τα ξαδέλφια του αλλά και κάποιους άλλους, πολιτικούς και μεγαλοεπιχειρηματίες.

Στην απολογία του δεν είχε το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, δεν είπε την αλήθεια, που δεν μπορεί να μην τη γνωρίζει, δεν μίλησε για τα παιγνίδια που παίχθηκαν και το ποιοι γλίτωσαν με το να μην ελεγχθεί επί πέντε χρόνια η λίστα. Και το μόνο που βρήκε να πει ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ τον έριξε στα σκυλιά. Για ποιον λόγο; Μάλλον ο ίδιος έριξε το ΠΑΣΟΚ στα σκυλιά…

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, εκτός από τη σκαστή παρανομία, την απόκρυψη της λίστας και την εξαφάνιση (;) του πρωτοτύπου, ευθύνεται και για το ότι το Δημόσιο έχασε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, που θα έπρεπε να καταβάλουν οι κάτοχοι των λογαριασμών της λίστας Λαγκάρντ, σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών του ΣΔΟΕ.

Κλείνοντας το κείμενο αυτό, που γράφτηκε γιατί από τούτη την εφημερίδα ξεκίνησε η αποκάλυψη της λίστας με έλληνες καταθέτες, οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει στην Εφορία τα ποσά που αναφέρονται στους λογαριασμούς τους, ένα και μόνο θα επαναλάβουμε. Αυτό το οποίο γράφουμε και στην αρχή.

Ότι η αλήθεια δεν μπήκε στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου. Και αν η απόφαση δεν αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι θα είναι σαν να μην υπάρχει…


Σχολιάστε εδώ