Αμάρτησε για… τα παιδιά του!

«Αμάρτησα για τα παιδιά μου» ήταν η… βασική δικαιολογία του, θυμίζοντας πρωταγωνιστή ασπρόμαυρης ελληνικής ταινίας. Υποστήριξε, δηλαδή, ότι έβγαλε ένα μεγάλο ποσό εκτός προκειμένου να διασφαλίσει τις σπουδές του παιδιού του. Αφού, όπως υποστήριξε, το 2012, το διάστημα πριν από τις εκλογές, η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε και έτσι ακολούθησε, όπως είπε, το παράδειγμα εκατοντάδων Ελλήνων, που έσπευσαν να στείλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Πέραν όλων των άλλων, στην περίπτωση του κ. Χαρδούβελη υπάρχει πολιτικό και ηθικό ζήτημα, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν να προκύψει και νομικό. Καθότι δεν είναι αποδεκτό, τη στιγμή που η χώρα βρισκόταν σε οριακό σημείο και οι τράπεζες αντιμετώπιζαν οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας, εκείνος να βγάζει, έστω και τμηματικά, τα χρήματά του στο εξωτερικό. Απορία προκαλεί και το ότι σε διάστημα σχεδόν ενάμιση μήνα (5 Μαΐου – 17 Ιουνίου 2012) έστειλε 56 εμβάσματα με ποσά κάτω των 10.000 ευρώ, διότι -όπως είπε- δεν ήταν βέβαιος ότι το ποσό θα έφτανε στον προορισμό του. Δηλαδή, ένα ανώτατο τραπεζικό στέλεχος δεν εμπιστευόταν μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

Άλλο σημείο που προκάλεσε ερωτήματα ήταν η αναφορά του ότι επέλεξε να στέλνει κάθε φορά μικρά ποσά (κάτω των 10.000 ευρώ) προκειμένου να μην υπερβεί το όριο. Σημειωτέον ότι το όριο ήταν 50.000 ευρώ για κάθε φορά, κάτι που αποκλείεται να μη γνώριζε. Εκτεθειμένος είναι ο κ. Χαρδούβελης και για μία ακόμη πτυχή της υπόθεσης: Ισχυρίσθηκε ότι έστειλε τα χρήματά του στη Βρετανία, στην πραγματικότητα όμως τα έστειλε στο κατάστημα της τράπεζας στη νήσο Jersey, που αποτελεί τον έβδομο φορολογικό παράδεισο στον κόσμο, όπου έχουν «κρύψει» τεράστια ποσά αρκετοί Έλληνες. Τον Νοέμβριο του 2012 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με επιστολή του προς τον βρετανό ομόλογό του είχε ζητήσει τη λίστα με τους 97 Έλληνες που είχαν καταθέσεις στο συγκεκριμένο νησί. Ένας εξ αυτών ήταν ο Γκ. Χαρδούβελης.

Εκτεθειμένος από την υπόθεση αυτή είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, με απόφαση του οποίου ο κ. Χαρδούβελης τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Και μέχρι το τέλος του 2014 «κυνηγούσε» τους Έλληνες που είχαν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, πολεμώντας, υποτίθεται, τη φοροδιαφυγή.


Σχολιάστε εδώ