Άλλαξε ρότα το Ποτάμι…
Με αφορμή αποφάσεις, επιλογές και δημόσιες τοποθετήσεις, στο Ποτάμι διαπιστώνουν ότι οι «ακραίοι» που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στους Ανεξάρτητους Έλληνες έχουν πάρει το «πάνω χέρι» και χαράζουν πολιτική. Θεωρούν, δε, ότι ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ολοένα και συχνότερα παρασύρεται από τις «Σειρήνες του λαϊκισμού», γεγονός που το αποδίδουν εν μέρει και στις σημαντικές δυσκολίες που συναντά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Εκτιμούν, δε, ότι μερίδιο ευθυνών για τις «παρεκκλίσεις» της κυβέρνησης έχει και η ηγεσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που «σπρώχνει» σε πιο ακραίες θέσεις, και προβλέπουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει ακριβά τη συγκυβέρνηση με τον Καμμένο»!
Με τη σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής τους κριτικής στο Ποτάμι θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν και τους πολίτες (ψηφοφόρους) που διαφωνούν με τις λογικές της σύγκρουσης και τους απωθεί ο ανέξοδος λαϊκισμός. Κοινός παρονομαστής για τα στελέχη του Ποταμιού είναι η ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που είναι πιθανό να υπάρξουν για τη χώρα. Αναφέρουν, μάλιστα, ως κραυγαλέο παράδειγμα τη μετωπική σύγκρουση με τη Γερμανία, την οποία χαρακτηρίζουν περιττή αλλά και επιζήμια, ενώ θεωρούν λανθασμένο τον τρόπο με τον οποίο τίθεται το ζήτημα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. «Η ζημιά που γίνεται για τη χώρα είναι μεγάλη και σύντομα θα το βρούμε μπροστά μας», σημειώνουν.
Οι σχετικές δηλώσεις του ίδιου του κ. Θεοδωράκη είναι γεγονός ότι προκάλεσαν αίσθηση αλλά και ποικίλα σχόλια, τόσο για την έντασή τους όσο και για αυτό καθαυτό το περιεχόμενό τους. Μίλησε για «ανεγκέφαλους που στήνουν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι» και «ακραίους σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που φαντασιώνονται εθνική κρίση και εκλογές με εθνικά εμβατήρια». Εξίσου σκληρή ήταν και η επίθεσή του εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου με αφορμή τη δήλωσή του για κατάσχεση γερμανικών ακινήτων στην Ελλάδα. «Δεν μπορώ να γνωρίζω πώς ένας γερμανοτραφής νομικός αποφάσισε να φορέσει τη φουστανέλα και να ενταχθεί στην ομάδα Καμμένου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στελέχη του Ποταμιού συνδέουν άμεσα την απόφαση του κ. Τσίπρα να συγκρουστεί με τη Γερμανία με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τις κινήσεις που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση. Στη βάση του ότι ο πρωθυπουργός δημιουργεί κλίμα έντασης, με εθνικά χαρακτηριστικά, για να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται τη μεγάλη υποχώρηση έναντι των απαιτήσεων των δανειστών που ετοιμάζεται να κάνει.
Πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση αποτέλεσε και το νομοσχέδιο για την επανασύσταση (επαναλειτουργία) της ΕΡΤ. Στις επισημάνσεις του Ποταμιού ότι το νομοσχέδιο πρέπει να προβλέπει τις ασφαλιστικές δικλίδες που θα αποτρέψουν φαινόμενα σπατάλης ανάλογα με αυτά του παρελθόντος, από την κυβέρνηση απάντησαν με υπαινιγμούς σχετικά με τη θητεία του κ. Θεοδωράκη στην ΕΡΤ. Δίνοντας συνέχεια στην κόντρα, το Ποτάμι αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης και τη διαφάνεια των αποφάσεών της, κατηγορώντας την ότι έχει ήδη προεπιλέξει τα πρόσωπα που θα αναλάβουν επιτελικές θέσεις στη νέα ΕΡΤ. Φωτογραφίζουν, μάλιστα, μεταξύ άλλων τους Κ. Αρβανίτη και Κ. Βαξεβάνη, οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει στον «πόλεμο» κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), ο πρώτος δε ασκεί διευθυντικά καθήκοντα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ («Στο Κόκκινο»).
Πέρα από την ουσία της υπόθεσης, η αντιπαράθεση αντανακλά την απόφαση της ηγεσίας του Ποταμιού να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπουν στο στόχαστρο υπουργοί που συνδέονται άμεσα με το θέμα των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων κ.λπ. Με ανάλογο τρόπο θα αντιμετωπίσουν και την πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, καθώς πιστεύουν ότι με την αλαζονική, ενίοτε αυταρχική συμπεριφορά της θα δώσει πολλές αφορμές για πολιτική αντιπαράθεση.