XΡHMATΙΣΤΗΡΙΟ

***

Η ιχθυοκαλλιέργεια και η ακτοπλοΐα στο κόκκινο

Τι περιμένει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να παρέμβει προκειμένου να επισπευστούν οι εξελίξεις; Εκτός και αν είναι της άποψης πως για να διασωθούν τα μαγαζιά κάποιων λίγων (επιχειρηματία, εφοπλίστριας, πλοιοκτήτη) θα πρέπει να καταστραφούν ολόκληροι κλάδοι, όπως της ιχθυοκαλλιέργειας, της ακτοπλοΐας, κ.λπ.! Δεν μπορεί να μη γνωρίζει πως όσο καθυστερεί το deal μεταξύ Πειραιώς και KKR τόσο επιμέρους συμφωνίες κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα, οδηγώντας ένα βήμα πριν από το λουκέτο αρκετές εταιρείες που είχαν εναποθέσει σε αυτή τη βιωσιμότητά τους. Και για να μην παρεξηγηθούμε, το αν δεν ακολουθήθηκαν ανοιχτές διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμού και κατά πόσο ήταν σε γνώση του ΤΧΣ, είναι πράγματι ένα θέμα προς διερεύνηση, αλλά το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

***

>Έτσι όπως πάνε, στο τέλος θα μείνουν μόνο οι θυγατρικές των συστημικών τραπεζών και κάποια remote members! Οι συνεχείς ανακλήσεις αδειών, είτε λειτουργίας ΑΧΕ σαν της Μετοχικής είτε παρεπόμενης επενδυτικής υπηρεσίας ΑΧΕΠΕΥ, σαν τις ΚΑΠΠΑ και ΚΑΡΑΜΑΝΩΦ, δείχνουν πως ο στόχος των τραπεζών επετεύχθη, ήτοι η υφαρπαγή των πελατών και το λουκέτο στις περισσότερες μικρομεσαίες εταιρείες του κλάδου.

***

Στα μαλακά…

Στα μαλακά έπεσαν ή είναι μόνο η αρχή; Και πάνω που νομίζαμε ότι κάτι πάει να γίνει με την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των μελών της επιτροπής εγκρίσεων – πιστοδοτήσεων της Proton Bank, προσγειωθήκαμε ανώμαλα στην πραγματικότητα, αφού αντί το κατηγορητήριο να συμπεριλάμβανε τον μισό ποινικό κώδικα, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, διαβάσαμε μόνο για απιστία.

***

Να η λύση…

>Τι δεν καταλαβαίνουν οι φωστήρες του υπουργείου Οικονομικών; Αντί να ξεκινήσουν με την αμφιβόλου αποτελέσματος νομιμοποίηση εσόδων από αδήλωτα εισοδήματα, χωρίς μάλιστα να υποχρεώνουν για τον επαναπατρισμό τους, γιατί δεν κοιτούν να καταργήσουν το «πόθεν έσχες» στην αγορά πρώτης κατοικίας που θα φέρει στα σίγουρα ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία και τις τράπεζες, ενώ θα επανεκκινήσει ένα σωρό κλάδους;

***

>Μιλάμε για διαφορετικές τσέπες του ίδιου παντελονιού! Πόσοι από τους πιστωτές της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που έχουν αφενός εγγράψει υποθήκες και αφετέρου ενεχυριάσει μετοχές – ποσότητες τεύτλων, ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στο κράτος;

***

>Πώς αλλιώς θα καλύψει τα νώτα της,η διοίκηση του ΙΚΑ; Ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να υποδείξει στο ίδρυμα τις τράπεζες με τις οποίες θα συνάψει δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ, με εγγύηση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιό του.

***

Ξύπνιοι είναι…

Είτε βιώνει μια άλλη πραγματικότητα είτε το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να προστατέψει τα συμφέροντα του κλάδου που εκπροσωπεί! Σε μια περίοδο ακραίας λιτότητας, που η ανεργία σαρώνει, οι μισθοί έχουν μειωθεί, οι συντάξεις έχουν περικοπεί και το ταμείο της κάθε μέσης οικογένειας είναι μείον ακόμα και γα τα είδη πρώτης ανάγκης, ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου επαναφέρει στην κυβέρνηση θέμα αναγκαστικής ασφάλισης της περιουσίας, ξεκινώντας από την περίπτωση του σεισμού.

***

Κατάλαβε τι έκανε;

Είναι τόσο επιτακτική ανάγκη της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου που πρέπει να γίνει ακόμη και με τη χρήση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων! Αν, κύριε ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, σας ενδιέφερε το κατά πόσο η μεταφορά των αποθεμάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι επιζήμια θα το καταλαβαίναμε, το να καρφώνετε όμως την κυβέρνηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε. Αν έτσι επιδιώκετε την αριστερή παρένθεση, τότε σας ευχόμαστε να μη χρειαστεί να ξανασυγκυβερνήσετε πάνω στα αποκαΐδια που οι ίδιοι δημιουργήσατε και αφήσατε να τα αναζωογονήσουν οι επόμενοι.

***

>Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, λένε στην Ελλάδα! Σαν πολύ επιθετικά δεν αντιδρά η καναδική Eldorado Gold στην ανάκληση για επανέλεγχο των δύο αδειών του υπό κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές; Όπως η ιδιοκτησία της εταιρείας προειδοποιεί πως θα προχωρήσει σε κάθε ενέργεια προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων της, έτσι και το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει να προβεί σε κάθε είδους ενέργειες που κρίνει απαραίτητες για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

***

>Τι είδους εταιρεία είναι, άραγε, η ολλανδικών συμφερόντων Impala, που ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την αλλαντοβιομηχανία Νίκας μαζί με τον κ. Θεοδωρόπουλο της Chipita; Και το ρωτάμε γιατί, όπως υποστήριξε ενώπιον του υπουργού Οικονομίας κ. Σταθάκη (πολέμιου, υποτίθεται, των επενδυτικών σχημάτων που εξαγοράζουν προβληματικές επιχειρήσεις), το συγκεκριμένο εγχείρημα θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας πορείας αποφόρτισης των συστημικών τραπεζών από τα βαρίδια των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

***

>Αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού από τους νέους ιδιοκτήτες να το πούμε, εκβιαστικό δίλημμα προς τη νέα κυβέρνηση να το ονομάσουμε; Η καθυστέρηση της έγκρισης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θα έπρεπε να αποτελεί άλλοθι για τη διακοπή των εργασιών ανακατασκευής του Αστέρα Βουλιαγμένης, αφού αποτελούν συμβατική υποχρέωση.

***

>Καμία από τις προκλητικές φοροαπαλλαγές προς τον εφοπλισμό δεν σκοπεύει να καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θα συνεχίσουν δηλαδή να απαλλάσσονται από οποιονδήποτε φόρο εισοδήματος τα κέρδη που προκύπτουν από την εκμετάλλευση πλοίων υπό ελληνική σημαία και από κάθε φορολογία η υπεραξία που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από την πώληση κάποιου πλοίου υπό ελληνική σημαία, είτε από την είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης;

***

>Μιλάμε για ολιγοπωλιακή συμπεριφορά που οδηγεί σε στρέβλωση της εγχώριας χρηματαγοράς! Για ποιο βάθος μπορούμε να μιλάμε, κύριε Λαζαρίδη, της ΕΧΑΕ, όταν στις περισσότερες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις η συναλλακτική δραστηριότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ξεπερνά αθροιστικά το 75% του συνόλου της ημέρας;

***

Λιγότερα λεφτά…

>Άλλο ένα σουξέ και όχι success story των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ! Τι και αν έσκιζαν τα ιμάτιά τους για την εντυπωσιακή ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος την περίοδο 2013-2014, εντούτοις, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, μπορεί να αυξήθηκαν σε αριθμό, μειώθηκαν όμως σε αγοραστική δύναμη, αφού τα έσοδα ανά ταξιδιώτη έπεσαν κάτω από τα 600 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ