Φύγε τώρα, λένε στον Σαμαρά

Σχέσεις που έχουν διαρραγεί ως αποτέλεσμα της σκληρής πολιτικής λιτότητας που εφάρμοσε μετά τις εκλογές του 2012 αλλά και της αλλοίωσης της ιδεολογικής ταυτότητας με την ενεργοποίηση (αξιοποίηση) προσώπων που προέρχονται από τον χώρο της Άκρας Δεξιάς.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας 20 και πλέον βουλευτές ζήτησαν τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου, ανοιχτού σε θέματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της αλλαγής ηγεσίας. Μεταξύ αυτών και οι περισσότεροι από τους λεγόμενους κορυφαίους, όπως οι Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Δένδιας, Κυρ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης κ.ά., αλλά και βουλευτές όπως οι Ευρ. Στυλιανίδης, Γ. Βλάχος, Γ. Κουμουτσάκος, Κ. Τζαβάρας, Μ. Σαλμάς, Μ. Αντωνίου, Θ. Καράογλου, Κ. Γκιουλέκας, Κ. Τσιάρας, Αθ. Δαβάκης, Αλ. Κοντός, Άν. Καραμανλή κ.ά. Αρκετοί ακόμη βουλευτές που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής Συνεδρίου απέφυγαν να πάρουν τον λόγο, είτε για να μην οξυνθούν περαιτέρω τα πνεύματα είτε διότι -ενδεχομένως- σκοπεύουν να μιλήσουν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Την… υπεράσπιση του κ. Σαμαρά ανέλαβαν βουλευτές που προέρχονται από τη λεγόμενη λαϊκή Δεξιά, όπως οι Σ. Βούλτεψη, Γ. Γιακουμάτος, οι «σώγαμπροι» από τον ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης και Άδ. Γεωργιάδης, ο Μ. Κεφαλογιάννης (επί ημερών Σαμαρά έγινε γραμματέας του κόμματος και ευρωβουλευτής), ο Β. Κικίλιας, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου κ.ά., αλλά ουδείς από τους αποκαλούμενους κορυφαίους, με μακρά διαδρομή στην παράταξη.

Η Ντ. Μπακογιάννη ήταν η μόνη που έκανε το βήμα παραπάνω, καθώς δεν περιορίστηκε στο να ζητήσει έκτακτο Συνέδριο, αλλά προέτρεψε εμμέσως τον κ. Σαμαρά να παραιτηθεί από την αρχηγία, καλώντας τον να μιμηθεί τον Κ. Μητσοτάκη το 1993 και τον Κ. Καραμανλή το 2009, που όντας πρωθυπουργοί ηττήθηκαν στις εκλογές και αποχώρησαν αμέσως από την ηγεσία. «Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν ούτε κακοί αρχηγοί», σημείωσε. «Υπέβαλαν την παραίτησή τους διότι ήξεραν μια απλή αλήθεια: Ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης ημέρας». Ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στις λανθασμένες επιλογές που έγιναν την τελευταία τριετία, επέκρινε την προς τα δεξιά μετατόπιση της παράταξης και επισήμανε την ανάγκη να ανακτήσει τάχιστα η ΝΔ το ιδεολογικό και πολιτικό εύρος της, όπως ακριβώς περιγράφεται στην Ιδρυτική Διακήρυξη του Κ. Καραμανλή. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δεν διαβάσαμε σωστά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών» και «βάλαμε φρένο στις μεταρρυθμίσεις», ενώ μίλησε και για προβλήματα στον ιδεολογικό και επικοινωνιακό τομέα. Ο Κ. Χατζηδάκης απέδωσε την ήττα στις εκλογές στις κακές επιλογές προσώπων που συγκροτούν τα όργανα αλλά και στο στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά. Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι ομιλίες του Γ. Βλάχου, του Γ. Κουμουτσάκου, του Μ. Σαλμά κ.ά.

Προκλητικοί συνήγοροι…

Κατά της διεξαγωγής έκτακτου Συνεδρίου τάχθηκαν οι Μ. Βορίδης (πρότεινε την αναδιοργάνωση των Νομαρχιακών Οργανώσεων) και Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter ειρωνεύτηκε όσους επέκριναν (αμφισβήτησαν) τον κ. Σαμαρά σημειώνοντας «ώδινεν όρος και έτεκε μυν», σε… απλά ελληνικά «πολύ κακό για το τίποτα». Αίσθηση, όχι θετική αναγκαστικά, προκάλεσαν οι ύμνοι του Β. Κικίλια, ο οποίος αναφέρθηκε στην… αυταπάρνηση με την οποία υπηρέτησε την πατρίδα ο κ. Σαμαράς, κάτι που -όπως υποστήριξε- αναγνωρίζεται και από τους Ευρωπαίους. «Αρχηγό έχουμε. Πάμε τώρα να σώσουμε την Ελλάδα», υπογράμμισε, ενώ προέβλεψε ότι πολύ σύντομα ο κ. Σαμαράς θα δικαιωθεί από τις εξελίξεις. Ο Μ. Κεφαλογιάννης δεν αρκέστηκε στο να υπερασπιστεί τον αρχηγό, αλλά επιτέθηκε πλαγίως και στην Ντ. Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «ορισμένοι νομίζουν πως η παράταξη τους χρωστάει». Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, με ειρωνικό, ανεπίτρεπτο ύφος, προέτρεψε τον Γ. Βλάχο, που ασκούσε κριτική στα πεπραγμένα της ηγεσίας, αν δεν του αρέσει, να αποχωρήσει από τη Νέα Δημοκρατία. Η στάση της προκάλεσε την οργή αρκετών βουλευτών, δεδομένου ότι η κ. Ασημακοπούλου έχει βραχεία θητεία στην παράταξη και ο κ. Σαμαράς την ανέσυρε από τα… αζήτητα. Εξίσου προκλητική ήταν και η ευρωβουλευτής Μ. Σπυράκη, που επιχείρησε να… συνετίσει τον επί χρόνια βουλευτή Κ. Τζαβάρα, ο οποίος την αντιμετώπισε με ειρωνικό (υποτιμητικό) τρόπο, κάτι που επικρότησαν στη συνέχεια αρκετοί βουλευτές. «Δεν μπορούν διάφοροι περαστικοί να έρχονται να δίνουν διαταγές στο κόμμα», υπογράμμιζαν.


Σχολιάστε εδώ