ΤΣΙΠΡΑΣ: ΟΛΑ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ

Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά πέρα για πέρα διαχειρίσιμη. «Όλα είναι υπό έλεγχο», είναι το σαφές μήνυμα που στέλνει προς κάθε κατεύθυνση ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος εμφανίζεται απόλυτα αισιόδοξος ότι οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα είναι προς όφελος της Ελλάδας. Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι κόντρα στα καταστροφικά σενάρια η πρώτη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποπληρώθηκε κανονικά, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τις επόμενες. Ακόμη, η έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δισ. ολοκληρώθηκε κανονικά -100 εκατ. από αυτά πήγαν, για πρώτη φορά, σε χέρια κινέζων επενδυτών- ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με αυτά που θα εκδοθούν εντός της εβδομάδας και θα είναι ύψους 1 δισ.

Κυβερνητικοί παράγοντες ασκούν δριμύτατη κριτική στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης που «φρόντισε» τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας να εξαντληθούν στις 28 Φεβρουαρίου. Αφήνουν, δε, σαφώς να εννοηθεί ότι όλα αυτά έγιναν σκόπιμα και βάσει σχεδίου προκειμένου να φέρουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τη νέα κυβέρνηση και να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τις κινήσεις του πρωθυπουργού. Επισημαίνουν ακόμη ότι από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και σήμερα οι δανειστές δεν έχουν εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, κάτι που το αποδίδουν στην προσπάθειά τους να «στριμώξουν» περισσότερο τη σημερινή κυβέρνηση.Εν όψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει γύρο τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ηγέτες αλλά και αξιωματούχους των Βρυξελλών με αντικείμενο την υλοποίηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις εκβιαστικές διαθέσεις των δανειστών. Αυτοί ωστόσο συνεχίζουν να τηρούν αδιάλλακτη στάση, σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά και με «όπλο» την απειλή της οικονομικής ασφυξίας επιδιώκουν να σύρουν την κυβέρνηση στις γραμμές του Μνημονίου, αλλά και σε μια συμφωνία για επιστροφή της «τρόικας», έστω και με άλλη ονομασία.

Στον «εκβιασμό» της Ελλάδας μετέχει ενεργά πλέον και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι, ο οποίος εξαίρεσε μόνο τη χώρα μας από την προνομιακή διαδικασία της αγοράς κρατικών ομολόγων με έωλα και αβάσιμα επιχειρήματα.

Παράλληλα αύξησε μόλις κατά 500 εκατ. ευρώ τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, ποσό μηδαμινό έως ασήμαντο, αν λάβει κανείς υπόψη του τις ανάγκες που υπάρχουν. Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως υπογραμμίζουν ότι η απόφαση του κ. Ντράγκι δεν δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα στο πιστωτικό μας σύστημα και πως «οι τράπεζές μας είναι ασφαλείς και επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες». Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο αυριανό Eurogroup παρά το γεγονός ότι δεν αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις για τη χώρα μας. Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις των Ευρωπαίων δεν αφήνουν περιθώρια για προσδοκίες, καθώς πέραν των άλλων θεωρείται απίθανο οι υπουργοί Οικονομικών να αποφανθούν, στη διάρκεια της συνεδρίασης, σχετικά με το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που έχει αποστείλει ο Γ. Βαρουφάκης. Επιπλέον θα ζητήσουν να προηγηθεί η κοστολόγηση των προτάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Βαρουφάκης θα θέσει το πλαίσιο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και θα καλέσει τους ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν κι εκείνοι τις δικές τους.

Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι στην αυριανή συνεδρίαση θα ξεκινήσει η επεξεργασία των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που έχει υποβάλει η χώρα μας και ότι αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα για να αλλάξει το κλίμα και παράλληλα οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την προσεχή Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχ. Γκουρία ενώ θα μιλήσει και σε εκδήλωση του Οργανισμού. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, με τους οποίους θα συζητήσει την πιθανότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων (ύψους 2 δισ.) για την υλοποίηση του προγράμματος που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανεργία.


Σχολιάστε εδώ