Τρέχουν να… φτάσουν!

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί άμεσα (εντός Μαρτίου) τμήμα της δόσης των 7,2 δισ., υπό τον όρο ότι η χώρα μας θα ξεκινήσει την εφαρμογή των πρώτων μεταρρυθμίσεων. Υπ’ αυτή την έννοια, η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup αναδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης θα παρουσιάσει λίστα με έξι μεταρρυθμίσεις, ευελπιστώντας ότι με βάση αυτή οι ευρωπαίοι ομόλογοί του θα αποφασίσουν την εκταμίευση μέρους της δόσης. Από τις Βρυξέλλες πάντως διαμηνύουν ότι οι προτάσεις που θα παρουσιάσει πρέπει να είναι σαφείς, συγκεκριμένες και προπαντός κοστολογημένες. Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι αν η απόφαση είναι αρνητική, η κυβέρνηση έχει εναλλακτική λύση για τη χρηματοδότησή της, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Στο μεταξύ, στην Ευρώπη συνεχίζουν να διακινούνται σενάρια για τρίτο πρόγραμμα διάσωσης (και νέο Μνημόνιο) για τη χώρα μας, της τάξης των 30-50 δισ., για την επόμενη τριετία.

***

Συνωμοσίες

Το κλίμα στην Ευρώπη είναι βαρύ για την Ελλάδα και για έναν επιπλέον λόγο: Τις καταγγελίες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα ότι συντηρητικές κυβερνήσεις, με μοχλό το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και «σύμμαχο» τον Αντ. Σαμαρά, συνωμοτούν σε βάρος της κυβέρνησης, προσπαθώντας να την παγιδεύσουν και υπό τον εκβιασμό της «πιστωτικής ασφυξίας» να επιτύχουν είτε πλήρη υποταγή της στις μνημονιακές επιταγές είτε την πολιτική εξόντωση και την ανατροπή της. Τα παραπάνω προκάλεσαν την έντονη δυσφορία των Βρυξελλών αλλά και της Γερμανίας, ενώ παρασκηνιακά Ισπανία και Πορτογαλία προέβησαν σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να σημειώσει ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά εξωτερικούς εχθρούς, αλλά λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από τον διάλογο λαών και κυβερνήσεων. Τα περί «συνωμοσίας» Ισπανίας και Πορτογαλίας απέρριψε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ενώ έντονα επικριτικές ήταν οι αναφορές ξένων Μέσων Ενημέρωσης.

***

Ασάφεια

Δημιουργική ασάφεια, ένδειξη έλλειψης συντονισμού και αποτέλεσμα διαφορετικών απόψεων χαρακτηρίζει τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι υποδεέστερα των προεκλογικών εξαγγελιών, η επαναφορά του κατώτατου μισθού μετατέθηκε για το 2016, ο ΕΝΦΙΑ παραμένει μέχρι να καταργηθεί, σύγχυση επικρατεί ως προς τον ΦΠΑ, οι ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις άλλαξαν αρκετές φορές κ.λπ. Σάλος και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκλήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση ενός υπηρεσιακού εγγράφου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, βάσει του οποίου ανοίγουν όλα τα κέντρα κράτησης και απελευθερώνονται όλοι οι παράνομοι μετανάστες, Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Πανούσης δήλωσε άγνοια, ανακάλεσε το έγγραφο και κατηγόρησε για τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τον Αντ. Σαμαρά (που είχε καταγγείλει την απόφαση της κυβέρνησης), αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης κάνοντας λόγο για «ζούγκλα παραπληροφόρησης». Στην πορεία άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι για την έκδοση και κοινοποίηση του επίμαχου εγγράφου προηγήθηκε παρέμβαση από την πλευρά της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία ωστόσο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη. Η ΝΔ επέμεινε ότι ήταν εξαρχής εν γνώσει του κ. Πανούση, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά για «ρητορική μίσους».

***

Κατακραυγή

Τη γενική κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι απόψεις της Ζ. Κωνσταντοπούλου ότι τίθεται θέμα ακυρότητας των νόμων και των ρυθμίσεων που ψηφίσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία και λιγότερους από 151 ψήφους χωρίς τη συμμετοχή των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου ότι επιχειρεί να καταστήσει τη Χρυσή Αυγή ρυθμιστή της πολιτικής ζωής της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για πρωτοφανές και πολλαπλό θεσμικό ατόπημα, ενώ το ΚΚΕ σημείωσε ότι οι θέσεις της ευνοούν επικίνδυνους σχεδιασμούς. Το Ποτάμι διερωτήθηκε από πότε έγινε συνταγματικός δικαστής, ενώ η Χρυσή Αυγή έσπευσε να δηλώσει… δικαιωμένη. Το Μέγαρο Μαξίμου πήρε σαφείς αποστάσεις από τις θέσεις της προέδρου της Βουλής, επισημαίνοντας ότι οι όποιες αλλαγές μνημονιακών νόμων θα γίνουν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και μόνο.

***

Δεν φεύγει…

Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής μεταφέρεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο την ήττα στις πρόσφατες εκλογές και τις κινήσεις για την επόμενη ημέρα. Μιλώντας την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Αντ. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία επικαλούμενος την κρίσιμη κατάσταση τόσο για την παράταξη όσο και για τη χώρα. Προέτρεψε, ωστόσο, όσους επιθυμούν να θέσουν θέμα ηγεσίας, να το κάνουν μέσω των διαδικασιών που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος. Αρκετοί βουλευτές άσκησαν δριμύτατη κριτική για επιλογές σε πολιτικές αλλά και σε πρόσωπα, που έγιναν την τελευταία τριετία, ενώ ζήτησαν επανακαθορισμό της ιδεολογικής ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας. Ορισμένοι ζήτησαν τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, αλλά η απόφαση του κ. Σαμαρά είναι να πραγματοποιηθεί Εθνική Συνδιάσκεψη, όπου όμως -βάσει καταστατικού- δεν μπορεί να τεθεί θέμα ηγεσίας. Κίνηση με ιδιαίτερο νόημα ήταν η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Σαμαρά. Τον ακολούθησε ο Β. Μεϊμαράκης.


Σχολιάστε εδώ