Στο κουφάρι της ελληνικής οικονομίας θα θρηνούμε σε λίγο

Και τούτο γιατί εναντίον του συνόλου των οφειλετών αυτών έχει ληφθεί το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί αυτών των επιχειρήσεων έχουν δεσμευθεί.

Με λίγα λόγια, οι επιχειρήσεις αυτές δεν μπορούν να προβούν σε καμία οικονομική συναλλαγή. Δεν μπορούν, δηλαδή, να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Αν η κυβέρνηση και οι περίφημοι «θεσμοί» δεν κατανοήσουν αυτές τις απλές και ξεκάθαρες αλήθειες, σε λίγες εβδομάδες θα θρηνούν, όλοι μαζί, πάνω από το κουφάρι της ελληνικής οικονομίας.

Το ερώτημα είναι αν ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Εργασίας και κυρίως ο πρωθυπουργός έχουν αντιληφθεί τις διαστάσεις και την κρισιμότητα του προβλήματος…

Η άμεση νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή σε 100 μηνιαίες δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και σε όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί τη μόνη λύση για την ελληνική οικονομία σήμερα.

Τα ασφαλιστικά ταμεία και οι επιχειρήσεις δεν θα είχαν φθάσει σε αυτήν την κατάσταση αν ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχαν υλοποιήσει την τεκμηριωμένη πρόταση που είχε υποβάλει επανειλημμένα ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος: Να κεφαλαιοποιηθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι το 2018 (ακόμη και το 2020), με την υποχρέωση των επιχειρήσεων να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές. Με τη λύση αυτή τα Ταμεία θα κάλυπταν όλες τις οικονομικές ανάγκες τους και οι επιχειρήσεις θα συνέχιζαν τη λειτουργία τους χωρίς την ασφυξία ρευστότητας που δημιουργεί η αδυναμία καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Και δεκάδες χιλιάδες λουκέτα θα είχαν αποφευχθεί.


Σχολιάστε εδώ