Στα ενδότερα των ομάδων

*Έχει πολύ ζουμί η ιστορία με την αίτηση που έχει υποβάλει ο Γιώργος Παναγόπουλος στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ και ζητάει την έκπτωση της ΔΣ με αφορμή το ποδοσφαιρικό μνημόνιο και την ύπαρξη συμβούλων που διώκονται ποινικά ακόμα και για κακουργηματικές πράξεις.

Η αίτηση θα εκδικαστεί την Τρίτη 10 Μαρτίου και παρά το γεγονός ότι λογικά θα απορριφθεί, οι εξελίξεις μπορεί να ‘ναι ραγδαίες.

*Ο Παναγόπουλος έχει αποδείξει την αποφασιστικότητά του να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί το σημερινό ΔΣ της Ομοσπονδίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, έστειλε ήδη μία επιστολή στον υφυπουργό Αθλητισμού με σκέψεις για το πώς μπορούν να λυθούν διάφορα χρόνια προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προκύπτουν από το αυτοδιοίκητο.

*Στην κυβέρνηση, βέβαια, έχουν πάρει απόφαση να συγκρουστούν με όσους επιδιώξουν να φρενάρουν τη νομοθετική παρέμβαση. Είτε πρόκειται για ελληνικούς θεσμούς είτε για διεθνείς, αφού όπως λένε στο περιβάλλον του Σταύρου Κοντονή «όταν έχεις ως κυβέρνηση απέναντί σου τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, αποκλείεται να κολλήσεις στον Πλατινί και τον Μπλάτερ».

*«Το ΔΣ της ΕΠΟ, αν όχι στο σύνολό του, τουλάχιστον στην πλειοψηφία του βαρύνεται πλέον με πλήθος ποινικών διώξεων με πιο βαρύνουσες ασφαλώς τις πρόσφατες ποινικές διώξεις,που ασκήθηκαν βάσει του άρτι εκδοθέντος πορίσματος του αθλητικού εισαγγελέα κ. Αριστείδη ΚΟΡΕΑ, σύμφωνα με το οποίο μεταξύ των εμπλεκομένων 16 προσώπων συμπεριλαμβάνονται μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και μέλη των διαιτητικών οργάνων της ΕΠΟ που ενδεχομένως έκριναν τις υποθέσεις μας, στα οποία φέρονται να βαρύνονται με σωρεία ποινικών αδικημάτων και ιδιαίτερα με το αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης», αναφέρει μεταξύ άλλων στο αίτημά του ο Παναγόπουλος.

*«Από τη διαμορφωθείσα κατάσταση αποδεικνύεται ότι πλέον οι κρυπτόμενοι -διωκόμενοι διοικούντες της ΕΠΟ βρίσκονται σε πραγματική και νομική αδυναμία να ασκήσουν καθήκοντά τους, τα ατομικά τους συμφέροντα βρίσκονται σε προφανή αντίθεση με τα συμφέροντα του νομικού προσώπου της ΕΠΟ και του ίδιου του ποδοσφαίρου, ενώ ουσιαστικά είναι πλέον αδύνατη η λήψη αποφάσεων επί θεμάτων που πρέπει κατά τον νόμο ή κατά το καταστατικό να επιλυθούν
από το ΔΣ και επομένως συντρέχει περίπτωση πλασματικής έλλειψης τακτικού ΔΣ, καθώς ήδη έχουν εκδηλωθεί καθολικές διαφωνίες μεταξύ των μελών, όσο και μεταξύ των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Έχουμε άμεσο έννομο συμφέρον να ξεκαθαρίσει η αμφιλεγόμενη διοικητική κατάσταση στο νοσηρό ελληνικό ποδόσφαιρο», προσθέτει ο δικηγόρος, ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή ΠΑΕ και Ενώσεων που διαφωνούν με τον τρόπο που διοικείται σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο.

*Οι κινήσεις του Παναγόπουλου σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν φέρει σε απόγνωση τον Γιώργο Γκιρτζίκη. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ αποχώρησε ζαλισμένος από τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Αθλητισμού και προανήγγειλε την ενημέρωση των διεθνών ποδοσφαιρικών οργάνων της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

*Ο υφυπουργός Αθλητισμού θα πάει αύριο στην Ελβετία για να συναντηθεί με τον Μισέλ Πλατινί και εν συνεχεία με εκπροσώπους της ΦΙΦΑ. Και όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, η πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά με τη λογική που ακολούθησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος υποστήριξε πως για να τα καταφέρεις σε μία δύσκολη αναμέτρηση, τότε πρέπει να είσαι αποφασισμένος να φτάσεις έως τη σύγκρουση.

*Με την ίδια λογική θα πάει ο Κοντονής στις συναντήσεις του με τους διεθνείς φορείς του ποδοσφαίρου. Και έτσι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει το πράσινο φως για να προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατά τα λεγόμενα μπορεί να επηρεάσει και τα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέσα από την έμμεση κατάργηση του αυτοδιοίκητου.

*Οι τομείς στους οποίους θέλει να νομοθετήσει αρχικά ο υφυπουργός αθλητισμού είναι τρεις. Και ουσιαστικά το πλάνο του μοιάζει βγαλμένο από το αθλητικό νομοσχέδιο του προκατόχου του, δηλαδή του Γιάννη Ανδριανού.

*«Η τροποποίηση του συστήματος των εκλογών της ΕΠΟ, στην οποία θα ψηφίζουν τα σωματεία και όχι οι πρόεδροι των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων», αποτελεί την πρώτη διαφοροποίηση που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση τα τωρινά δεδομένα. «Στις πειθαρχικές επιτροπές της Λίγκας και της ΕΠΟ θα ορίζονται τακτικοί δικαστές και όχι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα προκύπτουν από κλήρωση που θα διενεργείται στο υπουργείο Δικαιοσύνης», είναι η δεύτερη αλλαγή που ετοιμάζει ο Κοντονής.

*Σύμφωνα με συνεργάτες του υφυπουργού, στο συγκεκριμένο θέμα συμφώνησε και η ΕΠΟ. Αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο αντιλήφθηκε ο Γκιρτζίκης σε τι συμφώνησε.

*«Τα πρόστιμα που θα επιβάλει το υπουργείο στις ΠΑΕ σε περίπτωση επεισοδίων θα είναι μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ! Με τα έσοδα να πηγαίνουν υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού», προβλέπεται επίσης στο νέο νομοσχέδιο. Σε αυτή την προοπτική, ο πρόεδρος της ΕΠΟ εξέφρασε απορίες και ενστάσεις επειδή από τα πρόστιμα των ΠΑΕ καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα της ομοσπονδίας.

*Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο που πρέπει να περιμένουμε μετωπικές συγκρούσεις και σημαντικές εξελίξεις. Κάποιοι παλιοί παράγοντες, άλλωστε, έφεραν στη μνήμη τους το 2002 όταν ο Γιώργος Φλωρίδης θέλησε τότε να βγάλει εκτός ποδοσφαίρου τον Βίκτορα και τον Θωμά Μητρόπουλο.

*Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού υποχρεώθηκε να στραφεί στον Σωκράτη Κόκκαλη με τον οποίο συμμάχησε και του ζήτησε σε ένδειξη καλής θέλησης να αδειάσει τα δύο αδέρφια. Όπως και έγινε τελικά με συνέπεια την προώθηση σε κεντρικό ρόλο του Βασίλη Γκαγκάτση.

*Η σύνδεση εκείνης της εποχής γίνεται από την πρωτοβουλία του Κοντονή να συναντήσει τους Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιάννη
Αλαφούζο, τους οποίους προειδοποίησε για επιβολή κυρώσεων εάν επαναληφθούν επεισόδια σαν και αυτά που καταγράφηκαν στο ΔΣ της Σούπερ Λίγκας. «Κάποιον θα θυσιάσουν για να δείξουν καλή διάθεση στον υπουργό», έλεγαν άνθρωποι της ποδοσφαιρικής πιάτσας και έδειχναν με νόημα προς τον Γιώργο Γκιρτζίκη και τον Γιώργο Μποροβήλο.


Σχολιάστε εδώ