Ρύθμιση για εφάπαξ καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών με διαγραφή των προσαυξήσεων κατά 50%

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των απαιτήσεων των «θεσμών» να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε μονομερείς ενέργειες αλλά και των προϋποθέσεων ανά κατηγορία οφειλής και των εκπτώσεων που θα προβλεφθούν ως προς τις προσαυξήσεις σε σχέση με τον αριθμό των δόσεων, αποφασίσθηκε σε πρώτη φάση, που θα ισχύσει άμεσα, ότι σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής όλης της οφειλής ή μέρους αυτής θα μειώνονται οι προσαυξήσεις, π.χ., κατά 50% ή 25%. Δηλαδή, η διαγραφή των προσαυξήσεων θα είναι ανάλογη με το ποσό πληρωμής: Αν καταβάλεις όλη την οφειλή, θα γλιτώσεις το 50% των προσαυξήσεων, ενώ αν πληρώσεις το 50% της οφειλής οι προσαυξήσεις θα μειωθούν κατά 25%.

Η σχετική ρύθμιση, με τη μορφή ειδικής τροπολογίας, θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, που ήδη συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, και μάλιστα σε κοινή συνεδρίαση, για να κερδηθεί χρόνος και να πάει στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί και να τεθεί αμέσως σε ισχύ, ώστε το Δημόσιο να αρχίσει να εισπράττει πριν φύγει ο Μάρτιος.

Πληρωμή του φόρου με την κατάθεση της δήλωσης με 10% έκπτωση!

Υπάρχει σκέψη -για να μην πούμε απόφαση- να δοθεί ένα μπόνους στους συνεπείς φορολογουμένους, που πληρώνουν χωρίς καθυστερήσεις τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, οι οποίοι δικαιολογημένα παραπονιούνται για τη διαγραφή προσαυξήσεων σε οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών. Συγκεκριμένα, θα προβλεφθεί έκπτωση 10% στον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματα τα οποία αναφέρονται στη φορολογική δήλωση αν ο φόρος πληρωθεί με την κατάθεση της δήλωσης.

Οι όροι των δανειστών

Ως προς τις περιβόητες πλέον δόσεις, το πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και το αν θα ισχύσουν οι εξαγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη για τις 100 δόσεις θα εξαρτηθεί από τη σχετική συζήτηση που θα γίνει στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Το θέμα το έχουν θέσει οι δανειστές, οι οποίοι διαφωνούν με τη ρύθμιση που έχει ανακοινωθεί και βασικά με τον αριθμό των δόσεων -μιλούν για 72-, με το «κούρεμα» της οφειλής, με το ποσοστό της διαγραφής των προσαυξήσεων και με την ένταξη στη ρύθμιση συνολικής οφειλής, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, μέχρι 1.000.000, ενώ δεν θέλουν και να μην υπάρχει όριο, όπως ήταν η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά μετά τις αντιδράσεις υπάρχει σκέψη να υπαχθούν οφειλές μέχρι 2.000.000 ευρώ, ενώ υπάρχει στο τραπέζι και πρόταση για 5.000.000 ευρώ.

Μια ουσιαστική αλλαγή προς το χειρότερο έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία σε 100 δόσεις, για να εξασφαλίσει την έγκριση από το Eurogroup, προσθέτοντας μια ρήτρα… «ξαφνικού θανάτου», που δεν υπήρχε στο αρχικό, πολύ πιο «χαλαρό» σχέδιο.

Σύμφωνα με την επιστολή Βαρουφάκη στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο λεγόμενος «ηθικός κίνδυνος», στη νέα ρύθμιση θα προβλέπεται ότι ακόμη και μία πληρωμή αν χάσει ένας οφειλέτης μέσα στο 2015, ή δύο πληρωμές μέσα στο 2016, θα τίθεται εκτός ρύθμισης και θα εφαρμόζονται εις βάρος του οι προβλεπόμενες διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Στο αρχικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει η Νάντια Βαλαβάνη ως προς αυτό προβλεπόταν ότι ο οφειλέτης που θα έμπαινε σε ρύθμιση θα είχε τη δυνατότητα να καθυστερήσει μέχρι τρεις φορές τον χρόνο την πληρωμή των δόσεών του, επιβαρυνόμενος μόνο με προσαύξηση 0,25% τον μήνα.

Πάντως, το ότι στην έντεκα σελίδων επιστολή του Βαρουφάκη, που θα συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, αφιερώνεται ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στο θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων, με πολλές λεπτομέρειες αλλά και με ερωταπαντήσεις σε βασικά θέματα, καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν ξέφυγε από την υποχρέωση να ζητήσει την έγκριση των δανειστών για τη ρύθμιση.

Εκφράζονται, μάλιστα, φόβοι ότι το Eurogroup δεν θα δεχθεί ούτε θα απορρίψει την επιστολή Βαρουφάκη, αλλά θα την παραπέμψει σε τεχνική επεξεργασία από τους «θεσμούς» της πρώην «τρόικας», κάτι που εγκυμονεί τον κίνδυνο, αφενός, να καθυστερήσει κι άλλο η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και, αφετέρου, να υπάρξουν τροποποιήσεις προς το χειρότερο καθ’ υπόδειξιν των «θεσμών».


Σχολιάστε εδώ