Ούτε σεντς από το Eurogroup, αρχίζει «παζάρι» με την «τρόικα»!

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ, την Πέμπτη, ισοδυναμούν με οικονομικό σαμποτάζ.

Η κεντρική τράπεζα, όχι μόνο δεν αύξησε το πλαφόν δανεισμού με έντοκα γραμμάτια, αλλά ουσιαστικά έκλεισε και τα εναλλακτικά σχέδια διαφυγής από την κρίση ρευστότητας.

Η αύξηση του πλαφόν έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζών (ELA) μόνο κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν ζητηθεί 4,5 δισ. ευρώ, είχε στόχο να αποτρέψει μόνο πιθανά προβλήματα από εκροές ιδιωτικών καταθέσεων.

Όμως, δεν παρέχει αρκετά περιθώρια για να «σηκώσουν» οργανισμοί του Δημοσίου καταθέσεις από ιδιωτικές τράπεζες και να χρηματοδοτήσουν με repos την κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι χάνεται και αυτή η δυνατότητα έκτακτου δανεισμού για την ομαλή εξυπηρέτηση των δόσεων προς το ΔΝΤ (συνολικά 1,5 δισ. ευρώ αυτό το μήνα).

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει «ατύχημα» στις πληρωμές προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, τονίζοντας δύο ευνοϊκά, για την κυβέρνηση, στοιχεία: Οι εκροές ιδιωτικών καταθέσεων έχουν σταματήσει μετά τις 20 Φεβρουαρίου, ενώ τα φορολογικά έσοδα του Φεβρουαρίου ήταν ανέλπιστα αυξημένα, καθώς υπήρξαν πολύ ικανοποιητικές εισροές από την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και από τον ΦΠΑ. Επιπλέον, στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν και τα750 εκατ. ευρώ του μερίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αυτή η οριακή εξασθένιση των χρηματοδοτικών πιέσεων επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να διαπραγματεύεται, χωρίς να ενδώσει στις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι είναι σαφές πλέον ότι απαιτούν να εφαρμοσθούν τα περισσότερα από τα επώδυνα μέτρα του email Χαρδούβελη, με μια… γαρνιτούρα μέτρων από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιδιώκουν, επίσης, να επαναφέρουν την κυβέρνηση στο ίδιο σημείο που βρέθηκαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις της μνημονιακής περιόδου: Να διαπραγματεύεται με την «τρόικα», χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της οποίας δεν θα προωθείται το παραμικρό νομοθέτημα.

Έτσι, θέλουν να στερήσουν από την κυβέρνηση τη δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματός της, αλλά και διαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο, αφού κάθε συζήτηση στο Eurogroup θα βασίζεται στις συστάσεις της «τρόικας».

Τα δύο μέτρα-έκπληξη

Στην επιστολή του, ο Γιάνης Βαρουφάκης ζητεί από τον πρόεδρο του Eurogroup να ξεκινήσουν άμεσα, στις Βρυξέλλες (και όχι στην Αθήνα…), οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, με βάση το αρχικό «πακέτο» των 7 μέτρων, που αναλύει διεξοδικά ο υπουργός Οικονομικών.

Το Eurogroup αναμένεται ότι θα κάνει δεκτή αυτή την πρόταση, τη Δευτέρα, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό: Στη συζήτηση που θα αρχίσει με τους θεσμούς, ακόμη και αν τα μέτρα του υπουργού Οικονομικών επικυρωθούν ως έχουν, πράγμα απίθανο, θεωρείται βέβαιο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ζητήσουν την εφαρμογή και των μέτρων της λίστας Χαρδούβελη, ή τουλάχιστον των περισσότερων εξ αυτών.

Μεταξύ των 7 μέτρων που έχει περιλάβει στην επιστολή του ο Γ. Βαρουφάκης, βρίσκονται αρκετές «ανώδυνες» παρεμβάσεις (για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, τον νόμο περί προϋπολογισμού και τη μείωση της γραφειοκρατίας, με την εξάλειψη της υποχρέωσης των πολιτών να προσκομίζουν στη Διοίκηση στοιχεία που είναι ήδη διαθέσιμα). Βρίσκεται, βεβαίως, η δέσμη μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση, που θα κοστίσουν 200 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν με περικοπές καταναλωτικών δαπανών του κράτους και εξοικονομήσεις από τις κρατικές προμήθειες. Βρίσκεται, επίσης, το γνωστό «πακέτο» μέτρων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις.

Υπάρχουν, όμως, και δύο μέτρα-έκπληξη:

1. Η πρόταση για πρόσληψη ερασιτεχνών φορολογικών ελεγκτών (από νοικοκυρές μέχρι τουρίστες!), τους οποίους θα παίρνει για θητεία δύο μηνών το υπουργείο Οικονομικών και θα τους στέλνει… καλωδιωμένους με κρυφές κάμερες σε μαγαζιά, για να κάνουν τους πελάτες και να βιντεοσκοπούν καταστηματάρχες που δεν κόβουν αποδείξεις! Ο Γ. Βαρουφάκης γράφει ότι θα γίνει ειδική νομοθετική ρύθμιση, ώστε με βάση αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία να επιβάλλονται κυρώσεις για φοροδιαφυγή σε επιχειρηματίες.

2. Η πρόταση για άμεση χορήγηση αδειών πενταετούς διάρκειας σε όλες τις εταιρείες διαδικτυακού τζόγου, που λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Από τη νομιμοποίηση αυτής της κατηγορίας τζόγου, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μπορεί να αντλεί έσοδα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Το νέο πρόγραμμα θα είναι… «Συμβόλαιο»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ζητεί, επίσης, να αρχίσει άμεσα, εκ παραλλήλου με τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα αυτής της αξιολόγησης, και η διαβούλευση για την πιθανή επόμενη «διευθέτηση», δηλαδή για το επόμενο πρόγραμμα, που ήδη η αντιπολίτευση αποκαλεί «τρίτο Μνημόνιο».

Ο υπουργός Οικονομικών σπεύδει, γνωρίζοντας ότι δεν θα αργήσει να ξεσπάσει πολιτική θύελλα για το αν όντως πρόκειται για «Μνημόνιο» να δηλώσει στον Ντάισελμπλουμ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε η όποια διευθέτηση να πάρει τη μορφή ενός «Συμβολαίου για την Ανόρθωση και την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας».

Σε αυτή τη συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα θέσει και το θέμα της δραστικής μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και της αναγκαίας ελάφρυνσης του χρέους, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της για debt swaps (ανταλλαγές χρέους).


Σχολιάστε εδώ