Κρυφτούλι από τις ευθύνες

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης και η ομόλογός του στο -υπό σύσταση- υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου επιχείρησαν εναγωνίως -μετά και τη διάσταση που πήρε η υπόθεση- να αποσείσουν τις ευθύνες τους.

Τις μετέθεσαν μάλιστα στις πλάτες του υποστράτηγου Γ. Νίτσα (αποστρατεύθηκε ήδη), ο οποίος δεν είναι άμοιρος ευθυνών, ωστόσο αποκλείεται να ενήργησε αυτόνομα χωρίς να ενημερώσει τους ανωτέρους του στη στρατιωτική ή την πολιτική ηγεσία. Καθότι, βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών, ο τελευταίος πριν από την έκδοση του συγκεκριμένου εγγράφου ήταν υποχρεωμένος να κοινοποιήσει εισηγητική έκθεση με αποδέκτες τον αρμόδιο τμηματάρχη, τον αρχηγό του Σώματος, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και τέλος τον ίδιο τον προϊστάμενο υπουργό.

Ενδείξεις και πληροφορίες από διάφορες πλευρές «ενοχοποιούν» το περιβάλλον της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου, καθώς συνεργάτης της φέρεται να επικοινώνησε με τον κ. Νίτσα ζητώντας του να επισπεύσει την έκδοση του σχετικού εγγράφου… συμμορφωνόμενος προς την πολιτική της νέας κυβέρνησης. Αυτό ακριβώς υπονόησε και ο κ. Πανούσης στο σχετικό δελτίο Τύπου. Η κ. Χριστοδουλοπούλου διέψευσε ότι υπήρξε τέτοιου είδους παρέμβαση κι ότι η εν λόγω συνεργάτης της δεν είχε τέτοιες αρμοδιότητες. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι το περιεχόμενο του εγγράφου απηχεί σε μεγάλο βαθμό τις ούτως ή άλλως… προωθημένες ιδέες για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τους παράνομους μετανάστες. Λάθος ήταν και οι χειρισμοί του κ. Πανούση, ο οποίος με το που προέκυψε το θέμα αρχικά αρνήθηκε την ύπαρξη του εγγράφου, κάνοντας λόγο για «αποκυήματα φαντασίας», «προβοκάτσιες» και «μονταζιέρες» δείχνοντας προς τη Νέα Δημοκρατία. Στη συνέχεια δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη του εγγράφου τονίζοντας ότι πληροφορήθηκε το γεγονός από την τηλεόραση. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι το έγγραφο είχε κοινοποιηθεί -εκτός από το υπουργείο του- στο υπουργείο Εξωτερικών, στο Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Παρά τον σάλο που προκλήθηκε, αναπάντητο παρέμεινε ένα κρίσιμο ερώτημα: Αν οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα θα συλλαμβάνονται, και αν ναι σε ποιον χώρο θα κρατούνται.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφήνεια, ωστόσο η κ. Χριστοδουλοπούλου δεν έχει κανέναν ενδοιασμό ως προς αυτό το ζήτημα: Δεν θα συλλαμβάνονται.

Στο μεταξύ, προβληματισμό και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα αφήνοντας σταδιακά ελεύθερους τους μετανάστες που κρατούνταν εκεί.

Κι αυτό χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης προγραμματισμός και σχεδιασμός, ενώ οι μετανάστες μεταφέρονται κι εγκαταλείπονται στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως στην περιοχή της Ομόνοιας.

Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί όσο και οι καταστηματάρχες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις αναπόφευκτες συνέπειες, όπως η εκ νέου υποβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας, η αύξηση της εγκληματικότητας, η πτώση του τζίρου των καταστημάτων κ.ά.


Σχολιάστε εδώ