Κι όμως, ο Σαμαράς είναι παντρεμένος με την καρέκλα…

Κλείνοντας τη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Σαμαράς έσπευσε να αναγγείλει ότι «η εσωστρέφεια μπήκε στο συρτάρι», δήλωση που αντανακλά την αγωνία του για το κύμα αμφισβήτησης που αντιμετωπίζει, με δεδομένο ότι σήμερα είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή, όπου αναμένεται να δεχτεί σκληρή κριτική από ένα ευρύ φάσμα στελεχών από όλα τα επίπεδα της κομματικής πυραμίδας. Επιπλέον, το ότι ο ίδιος ανακοίνωσε το… τέλος της εσωστρέφειας δεν σημαίνει και ότι τα στελέχη θα ακολουθήσουν στον δρόμο που επιθυμεί να χαράξει. Την επομένη κιόλας της συνεδρίασης, κορυφαία στελέχη επανήλθαν με την ίδια -αν όχι μεγαλύτερη- ένταση στο πάνδημο αίτημα για διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου, με ανοιχτό και το θέμα της ηγεσίας. «Αν δεν ακούσουμε τη βάση και αν δεν μάθουμε από τα λάθη μας, θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ», προειδοποίησε η Ντ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας πως «ό,τι δεν αλλάζει, πεθαίνει». Ενώ ο Ν. Δένδιας, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση για την ανάγκη διεξαγωγής έκτακτου Συνεδρίου, υπογράμμισε ότι «στις εκλογές η ΝΔ υπέστη δεινή ήττα από ένα μη συμβατικό κόμμα, και με μεγάλη διαφορά». Υπονοώντας ενδεχομένως ότι το γεγονός αυτό δεν μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες για τους… βασικούς υπευθύνους.

«Στρίβειν»…

Παρότι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας 20 και πλέον βουλευτές, αρκετοί εκ των οποίων συγκαταλέγονται στους κορυφαίους της παράταξης, ζήτησαν (απαίτησαν) τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου, η απάντηση του κ. Σαμαρά ήταν αρνητική. Υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «δώρο προς τον ΣΥΡΙΖΑ» και πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να του κάνει αυτό το δώρο. Αντιπρότεινε, μάλιστα, την πραγματοποίηση Εθνικής Συνδιάσκεψης, όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα που άπτονται της ιδεολογίας, της φυσιογνωμίας και της λειτουργίας της Νέας Δημοκρατίας.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν βρίσκει σύμφωνους τους κορυφαίους, οι οποίοι θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς επιλέγει την τακτική τού «στρίβειν διά του αρραβώνος» προκειμένου να μη βρεθεί ενώπιον της κρίσης της μεγάλης μάζας των στελεχών. Κι αυτό διότι, σε αντίθεση με το Συνέδριο, η Συνδιάσκεψη δεν προβλέπεται από το καταστατικό και, το κυριότερο, δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα, άρα δεν μπορεί να τεθεί εκεί και θέμα ηγεσίας. Εξ ου και τα στελέχη μιλούν για κίνηση «επικοινωνιακού χαρακτήρα», που σε καμία περίπτωση δεν θα επουλώσει τα «τραύματα» των εκλογών αλλά και όσων συνέβησαν την τελευταία τριετία.

Στο στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι σταδιακά η ένταση στο εσωτερικό της παράταξης θα υποχωρήσει, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Θεωρούν ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλουν και οι οργανωτικές αλλαγές που ο ίδιος προανήγγειλε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πρόθεσή του είναι να ζητήσει από όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη να αναλάβουν ρόλους στα όργανα που ήδη υπάρχουν αλλά και σε αυτά που θα συγκροτηθούν τις επόμενες ημέρες. Επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να αποσπάσει τη συναίνεσή τους, αφού όσοι εξ αυτών αποδεχθούν την πρόταση δεν θα μπορούν στη συνέχεια «να βγαίνουν στα κανάλια και να βγάζουν πύρινους λόγους». Την παράμετρο αυτή είναι βέβαιο ότι την κατανοούν τα στελέχη, οπότε μένει να φανεί πόσοι θα… πέσουν στην παγίδα ή θα παραμείνουν σε απόσταση ασφαλείας από τα δρώμενα της ηγεσίας.

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται από αρκετά στελέχη είναι αν οι αλλαγές που προανήγγειλε ο κ. Σαμαράς αφορούν και πρόσωπα του στενού επιτελείου του, για ορισμένα από τα οποία το κλίμα στο εσωτερικό της παράταξης είναι εκρηκτικό. Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται φήμες (πληροφορίες) σύμφωνα με τις οποίες ο «άνεμος της αλλαγής» θα συμπαρασύρει στο πέρασμά του και τους Χρ. Λαζαρίδη, Δ. Σταμάτη και Γ. Μουρούτη. Κρίνοντας, ωστόσο, από τις στενές και μακροχρόνιες σχέσεις που διατηρεί μαζί τους ο κ. Σαμαράς, μια τέτοια εξέλιξη φαντάζει σχεδόν απίθανη. Εκτός κι αν ο τελευταίος θελήσει να τους «θυσιάσει» όλους ή έναν από αυτούς, με σκοπό να αμβλύνει την οργή που επικρατεί στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας. Και μαζί να εξασφαλίσει μια περίοδο νηνεμίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, επωφελούμενος και από τα λάθη ή τους συμβιβασμούς της κυβέρνησης.

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ