Δώρο στην ΜΙΤ…

Προφανώς και η πηγή της διαρροής δεν είναι ο αυστηρός διπλωμάτης Δ. Παρασκευόπουλος, και είναι μάλλον απίθανο να είναι και κάποιος άλλος υπηρεσιακός παράγοντας, μια και τα τελευταία χρόνια είχαν αποτραπεί διαρροές διαβαθμισμένων εγγράφων με τα νέα συστήματα ασφαλείας που έχουν υιοθετηθεί στο Κρυπτό του ΥΠΕΞ.

Το δάκτυλο δείχνει προς μη υπηρεσιακούς παράγοντες -τελευταία έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλοί από αυτούς-, οι οποίοι αγνοούν όχι μόνο τις παρενέργειες μιας τέτοιου τύπου διαρροής αλλά και το δώρο που προσφέρουν, ειδικά όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, στο κλιμάκιο της ΜΙΤ στην Αθήνα…

***

Τι επιδίωξε η Άγκυρα…

Μα γιατί «μυρίζει» η μεγάλη «επιτυχία» της απόσυρσης της τουρκικής NOTAM; Να θυμίσουμε την αλληλουχία των γεγονότων: Συμφωνεί ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Δ. Παρασκευόπουλος με τον τούρκο υφυπουργό Φ. Σινιρίογλου για την έναρξη συνομιλιών για υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συζήτηση την οποία, παρά την επιμονή της Άγκυρας, είχε παγώσει η Αθήνα. Μιάμιση ημέρα μετά εκδίδεται η τουρκική NOTAM, η οποία είναι εξόφθαλμα παράξενη, καθώς μια συντεταγμένη που έχει προστεθεί, περικλείει τελικά όχι μόνο μέρος του διεθνούς εναέριου χώρου και σημαντικό κομμάτι του αντίστοιχου ελληνικού αλλά και τμήμα του ελληνικού εδάφους στο νοτιοανατολικό άκρο της Λήμνου. Μετά τη φασαρία που έγινε, ήταν εύκολο για την Αθήνα να πείσει και το ΝΑΤΟ και το ICAO για την τουρκική πρόκληση και έτσι ήρθε ως λογική συνέχεια η απόσυρσή της από την Τουρκία.

Τι βγήκε όμως από αυτή τη διαδικασία; Νομιμοποιήθηκε η έναρξη συνομιλιών για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως επιδιώκει η Άγκυρα. Φρόντισε μάλιστα το τουρκικό ΥΠΕΞ, με δήλωσή του, να βάλει πρώτο θέμα προς συζήτηση την «αμοιβαία» κατάργηση των δεσμευμένων περιοχών στο Αιγαίο…

***

Περίεργα πράγματα…

Μα τι ακριβώς είναι αυτή η νέα ιδέα για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τα Σκόπια; Διαβάσαμε ότι το μελετά ο κ. Κοτζιάς, αλλά θα έχει ενδιαφέρον όταν επιβεβαιώσει επισήμως ότι όντως υπάρχει τέτοιο θέμα και τι είδους μέτρα θα είναι αυτά. Η τελευταία πρόταση για ΜΟΕ είχε γίνει από τον κ. Γκρούεφσκι, με μεγάλη μάλιστα επιμονή, τα οποία ωστόσο είχαν απορριφθεί από την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι ο κ. Γκρούεφσκι προχώρησε σε αυτήν την κίνηση για να περάσει την υποτιθέμενη «συμφιλίωση με την Ιστορία» και τη νομιμοποίηση της απαίτησής του για αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

*Σιγή ιχθύος για όσα γράφονται και λέγονται όσον αφορά το πάγωμα των μεταθέσεων που είχαν αποφασιστεί στο τελευταίο Ανώτατο Υπηρεσιακό. Ακούμε διάφορα σενάρια να σέρνονται, αλλά ακούσαμε και μια εκδοχή περί ματαίωσης της μετάθεσης του Δ. Χρονόπουλου στη Λευκωσία, που πραγματικά μας σηκώθηκε η τρίχα. Εάν πράγματι ισχύει η πληροφορία περί μη μετάθεσης του κ. Χρονόπουλου επειδή ένα από τα ευνοημένα παιδιά, που μπαινοβγαίνουν στη Διπλωματική Υπηρεσία κατά βούληση, ενδιαφέρεται για την ελληνική πρεσβεία στην Κύπρο, τότε θα σηκωθεί ακόμη και ο αείμνηστος Τ. Παπαδόπουλος από τον τάφο…

Όλα δικά τους τα θέλουν…

Ενοχλήθηκαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία από τις επισκέψεις του προέδρου Ν. Αναστασιάδη στη Μόσχα και το εξέφρασαν με κάθε τρόπο. Στην αρχή ήταν το επεισόδιο με τον αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία, όπου από τα social media επέκρινε εμμέσως τον κύπριο Πρόεδρο γιατί επισκέφτηκε τη Μόσχα (μια εβδομάδα αργότερα δολοφονήθηκε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης). Μετά τα άκουσε ο κ. Κασουλίδης στην επίσκεψή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ και στη Βρετανική Βουλή ακουστήκαν πολλές φωνές για τη σχέση της Λευκωσίας με τη Μόσχα.

*Απαντήσεις δόθηκαν σε όλα τα επίπεδα, υπενθυμίζοντας στους Αμερικανούς ότι η Ρωσία, πέραν των οικονομικών σχέσεων, σταθερά και διαχρονικά στηρίζει το Κυπριακό στο ΣΑ, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς που διαρκώς δίνουν το πράσινο φως στους Βρετανούς για την υπονόμευση της Κύπρου και τη στήριξη των τουρκικών θέσεων στον ΟΗΕ.

Όσο για τη Βρετανία, βγήκαν αρκετοί και είπαν αυτό που δεν μπορεί να πει η κυβέρνηση: Δηλαδή ότι θα ήταν προτιμότερο να εγκαταλείψει το τελευταίο υπόλειμμα του αποικιοκρατικού παρελθόντος της -τις βρετανικές βάσεις στο νησί- πριν διαμαρτυρηθεί για την παραχώρηση ναυτικών διευκολύνσεων από την Κύπρο στη Ρωσία.

Τον χαβά του…

Όσο για τον άνθρωπο ο οποίος συνέβαλε όσο κανένας άλλος στην οικονομική καταστροφή της Κύπρου και στην υπονόμευση της διαπραγματευτικής θέσης της, τον πρώην πρόεδρο Δ. Χριστόφια, αυτός παραμένει αδιόρθωτος.

Σε συνέντευξή του στη «Μιλιέτ» δηλώνει: «…και οι δύο πλευρές έχουν βλάψει η μια την άλλη. Και από τις μητέρες πατρίδες υπήρξε ζημιά. Οι Κύπριοι να πουν μεταξύ τους, ʽʽέκανα λάθος, ζητώ συγγνώμηʼʼ και να προχωρήσουμε μπροστά…». Με τον τρόπο αυτό εκφράζει φυσικά τις γνωστές εμμονές περί ίσης ευθύνης Ελλάδας και Τουρκίας για την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Ουσιαστικά ο κ. Χριστόφιας αποδέχεται την τουρκική επιχειρηματολογία περί εξίσωσης των «εγκλημάτων» που διαπράχθηκαν εις βάρος των Τουρκοκυπρίων με όσα έχει υποστεί ο κυπριακός Ελληνισμός τα τελευταία σχεδόν πενήντα χρόνια τόσο από την τρομοκρατική οργάνωση του Ντενκτάς όσο και από τα τουρκικά Στρατεύματα.

*Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα παρέδωσαν στον γενικό πρόξενο Κωνσταντινούπολης Νίκο Μαθιουδάκη εκπρόσωποι της πιο ακραίας οργάνωσης που προωθεί τον τουρκισμό στη Θράκη, του Συλλόγου Αλληλεγγύης «Τούρκων» Δυτικής Θράκης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τανέρ Μουσταφάογλου, εκ του πονηρού φυσικά, επισκέφτηκε το ελληνικό προξενείο και επέδωσε την επιστολή προς τον κ. Τσίπρα, ισχυριζόμενος ότι… 750.000 «Τούρκοι», που έφυγαν από την Ελλάδα και ζουν σήμερα στην Τουρκία, περιμένουν τα μηνύματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης κατήγγειλε ότι πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να επισκεφτούν καν την Ελλάδα, ενώ ζήτησε από τον κ. Τσίπρα είτε να επισκεφθεί τον Σύλλογο Αλληλεγγύης όταν πάει στην Τουρκία είτε να τους δεχθεί στην Αθήνα. Ως παράδειγμα έφερε, φυσικά, τις συναντήσεις και τα τραπεζώματα που παρέθεσαν στον κ. Νταβούτογλου οι Κωσταντινουπολίτες στο Π. Φάληρο.

Κι άλλος συγγενής

Διαβάζουμε ότι ο κ. Κοτζιάς επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα περί πρόσληψης του εξαδέλφου του πρωθυπουργού (Γιώργου Τσίπρα) στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι προσελήφθη στη θέση συμβούλου του υπουργού, αφού ο κ. Τσίπρας ήταν ανώτατο στέλεχος του νυν κυβερνώντος κόμματος στον τομέα της διαμόρφωσης των θέσεων της εξωτερικής πολιτικής. Πάντως διαβάσαμε ότι στο γραφείο του κ. Κοτζιά προσλήφθηκε και άλλος ένας συνεργάτης, ο κ. Γ. Μητράκος, ο οποίος, εάν αληθεύουν οι πληροφορίες, είναι συγγενής του υπουργού και μάλιστα πρώτου βαθμού (εξ αγχιστείας). Αυτό πάντως που είπε ο κ. Κοτζιάς -ότι δεν μπορεί να ενοχοποιείται η συγγένεια- είναι σωστό… Απλώς έτυχε και στις δύο προσλήψεις τα πρόσωπα να είναι συγγενικά.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ