Βράζει η γειτονιά μας…

// Ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος γράφει: «Συνταρακτικό εθνικό γεγονός, μικρό θαύμα. Η Λενάκι του «Γάμου» και της Άννας Βαγενά είναι μια γυναίκα – σύμβολο, ένα «ριζιμιό λιθάρι» και η ερμηνεία της Βαγενά συνταρακτική». Τελικά, κυρία Βαγενά, ποιος είναι ο ρόλος της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία;

Μέσα από τη θεατρική παράσταση «Ο Γάμος» βλέπουμε την ιστορία μιας απλής, φτωχής γυναίκας από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, μιας χωριάτισσας που σήκωσε στους αδύνατους ώμους της, παλικαρίσια, τη μοίρα της και συγχρόνως τη μοίρα πολλών γυναικών του τόπου μας. Η ελληνίδα μάνα είναι ο στυλοβάτης και ο μοχλός της ελληνικής κοινωνίας. Στηρίζει την οικογένεια τόσο μέσα από το νοικοκυριό της όσο και από την εργασία της, αφού έχει βγει και στην παραγωγή. Αν η κρίση στην ελληνική κοινωνία δεν άγγιξε την τραγωδία οφείλεται πιο πολύ στον θεσμό της οικογένειας. Η γυναίκα έχει μπει για τα καλά στα γρανάζια της αγοράς, της τέχνης, της πολιτικής, αρθρώνει δυναμικό λόγο και αντιδρά ενώ έχει και πρακτικό μυαλό.

// Ο κόσμος σας τίμησε με 20.000 ψήφους. Μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και η δική σας για τον τόπο;

Τεράστια. Αποφάσισα να πολιτευθώ με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ταιριάζω με τον κόσμο της Αριστεράς. Αυτή η Βουλή είναι ιστορική. Για πρώτη φορά η Αριστερά είναι η πλειοψηφία της Βουλής. Η ευθύνη είναι μεγάλη, στηρίζω τη μάχη που δίνει η κυβέρνησή μας, τον αγώνα που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη, αλλά με αξιοπρέπεια και όχι με όρους υποτέλειας.

// Πιστεύετε ότι σας εμπιστεύτηκαν μόνο άνθρωποι της Αριστεράς;

Το έργο που έχω προσφέρει στον πολιτισμό στη Λάρισα με το Θεσσαλικό Θέατρο είναι μια παρακαταθήκη. Αλλά στη συγκεκριμένη οικονομική και κοινωνική συγκυρία μας πίστεψαν άνθρωποι που δεν προέρχονταν από την Αριστερά, άνθρωποι του μόχθου, έντιμοι, της μεσαίας τάξης, που είπαν «φτάνει, δεν πάει άλλο». Δεν πολιτεύτηκα από προσωπικό συμφέρον. Ήρθε η στιγμή που ένιωσα ότι έπρεπε να κάνω κάτι για τη χώρα μου.

// Αυτοί που τρέχουν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους για να τις πάνε στο εξωτερικό, που πήραν μίζες, που κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα, που δεν πλήρωσαν τους φόρους τους, αγαπούν την Ελλάδα;

Μου φαίνεται χαζό. Αν βλάψω τον τόπο που μένω, στον οποίο έχω επιλέξει να κατοικώ, να κινούμαι, να μεγαλώσω τα παιδιά μου δεν βλάπτω και τον εαυτό μου; Δεν ροκανίζεις το παρόν σου αλλά και το μέλλον των παιδιών σου. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης οι πλούσιοι Έλληνες έγιναν ακόμη πλουσιότεροι. Και τι μ’ αυτό; Ζουν σε μια ευτυχισμένη χώρα; Ακούν ωραίες ειδήσεις; Συνειδησιακά νιώθουν όμορφα; Αισθάνονται πατριώτες; Δεν ζουν μόνοι τους, ζουν σε μια κοινωνία.

// Γιατί η Ευρώπη δεν χαλαρώνει την πολιτική της λιτότητας;

Πώς να γίνει αυτό με δεξιές κυβερνήσεις; Δεν κοιτάνε το συμφέρον των λαών της Ευρώπης, αλλά το εσωκομματικό τους συμφέρον. Η ιδεολογία της εξουσίας των δεξιών κομμάτων είναι κατά βάση συντηρητική. Κυρίως υποστηρίζουν το κεφάλαιο.

// Γιατί δεν αφήνουν την Ελλάδα να ανασάνει;

Γιατί η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο. Οι Έλληνες είναι αντιδραστικός λαός. Η σκέψη είναι απλή. Αν δεχτεί η Ελλάδα αυτά τα μέτρα φτωχοποίησης, θα τα δεχτεί και ο Βορειοευρωπαίος. Δεν περίμεναν αυτήν την αλλαγή στη χώρα μας. Ταράχτηκαν. Πίστευαν ότι θα δεχόμασταν νομοτελειακά και τα επόμενα μέτρα. Είχαν φροντίσει τόσα χρόνια με τα δάνεια, την πλύση εγκεφάλου, την οικονομική επίπλαστη ευμάρεια να μας σκλαβώσουν και να μας αλλοτριώσουν. Μας πίεσαν όμως αφόρητα. Οι λαοί με μακραίωνη ιστορία και παράδοση δεν υποτάσσονται εύκολα ούτε ξεχνούν τις ρίζες τους. Αλλά αυτό που κάνουν οι Ευρωπαίοι με τη λιτότητα είναι καταστροφικό.

// Γιατί μας πολεμά μ’ αυτόν τον αποκρουστικό τρόπο η Γερμανία;

Πληροφορήθηκα ότι ο κ. Σόιμπλε, νευριασμένος, διέκοψε 27 φορές τον κ. Βαρουφάκη προκειμένου να μην τον αφήσει να ολοκληρώσει το κείμενό του, δημιουργώντας ένα άσχημο κλίμα. Στόχος του ήταν να συνεχιστεί το υφιστάμενο οικουμενικό πρόγραμμα, να δεσμευτεί η κυβέρνηση με τα Μνημόνια. Λυσσαλέα μάχη δίνουν και η Ισπανία και η Πορτογαλία για να αποδεχθούμε τη συμφωνία. Μια συμφωνία παραίτησης. Δεν θα δεχτούμε κανέναν εκβιασμό. Ο λαός μάς έστειλε σαφές μήνυμα. Δεν αντέχει άλλο Μνημόνιο. Η νίκης της Αριστεράς είναι μεγάλη. Αρχικά είμαστε ευχαριστημένοι για αυτήν την ανάσα που πήραμε, για αυτό το τετράμηνο.

Ξέρετε, πρέπει να μας αφήσουν να κυβερνήσουμε και λίγο. Να νομοθετήσουμε. Μέχρι τώρα αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Ευρώπη.

// Πώς μπορούμε να ορθώσουμε ανάστημα;

Να εκμεταλλευτούμε τη γεωστρατηγική μας θέση, όπως κάνουν και οι Τούρκοι. Η θέση μας είναι καίρια και ήρθε τώρα η στιγμή για να την αξιοποιήσουμε. Η εξωτερική μας πολιτική είναι το πλεονέκτημα και αυτό το ξέρουν παγκοσμίως.

// Τι σας φοβίζει γύρω από την περιοχή μας;

Η σκοτεινή πλευρά. Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός. Η γειτονιά μας βράζει. Όλη η Μεσόγειος φλέγεται από πολεμικές εστίες. Μεγάλες αναταράξεις. Το τοπίο έχει διαταραχτεί.

// Θα συνεχίσει η Ευρώπη να είναι ενωμένη;

Η ευρωπαϊκή ιδέα ξεκίνησε από τη Χάρτα του Ρήγα. Έχει γερές βάσεις. Σήμερα ναι, έχουν δημιουργηθεί ρήγματα. Ωστόσο το γεγονός ότι η Ευρώπη δέχθηκε αυτές τις ημέρες της διαπραγμάτευσης τον όρο ανθρωπιστική κρίση για την Ελλάδα δείχνει ότι βρίσκεται σε μια καλή φάση αυτοκριτικής. Πόσο να μειωθούν ακόμη οι συντάξεις και οι μισθοί; Ζει κάποιος με σύνταξη 400 ευρώ; Ντροπή να βλέπεις ηλικιωμένους να τρώνε από τα σκουπίδια.

// Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;

Θα ήθελα να αποκατασταθεί το αρχαίο θέατρο Λάρισας. Είναι ένα μοναδικό θέατρο 10.000 θέσεων που σώζεται μέσα στην πόλη και θέλουμε να λειτουργήσει για την ανάπτυξη του τόπου, τον πολιτισμό, την Ιστορία.

Θα βοηθήσει οικονομικά την ευρύτερη περιοχή, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Είναι ένας καταπληκτικός χώρος, είναι το όνειρό μου.


Σχολιάστε εδώ